Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

«Η Ψιλικατζού» στον Πολυχώρο VAULT

«Η Ψιλικατζού», βασισμένη στο αιχμηρό, αστείο και βαθιά συγκινητικό Best Seller βιβλίο της Κωνσταντίνας Δελημήτρου, σε θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο, συνεχίζει, μετά από τη μεγάλη αποδοχή από κοινό και κριτικούς, την πορεία της στον Πολυχώρο Vault, έως την Κυριακή 21 Απριλίου. Από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, θα παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη στις 19:00, Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 21:15,.

Μια Ψιλικατζού (Ελένη Ουζουνίδου) που με τη βοήθεια της αδερφής της (Άννα Ψαρρά) θα μας αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από το μαγαζάκι της. Την απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας που το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει μητέρα. Και που με πολύ ανθρώπινο, αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο βγάζει από μέσα της όλα εκείνα που νιώθει και σπάει τη σιωπή για ένα θέμα – ταμπού, την υπογονιμότητα. Μια κατάθεση ψυχής, μια βαθιά κι αληθινή εξομολόγηση.

Λίγα λόγια για το Βιβλίο

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, με δύο όψεις. Η πρώτη είναι αυτή του e-ημερολογίου της «ψιλικατζούς». Η δεύτερη αυτή των προσπαθειών της να τεκνοποιήσει. Ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός, χαράς – λύπης, εύθυμου – σοβαρού. Ένα βιβλίο χωρισμένο σε δύο κόσμους, βασισμένο σε δύο ημερολόγια. Από τη μια το διαδικτυακό της ημερολόγιο, βασισμένο σε ένα blog που έκανε πάταγο (https://xpsilikatzoy.wordpress.com/), (http://psilikatzoy.blogspot.com/) και από την άλλη το προσωπικό της.

Μια κοπέλα που γράφει μέσα από ένα ψιλικατζίδικο για την καθημερινότητά της. Ιστορίες από τη Νίκαια, παράξενοι πελάτες, μια Αθήνα που δεν τη βλέπουμε στις ειδήσεις, μια Ελλάδα που αναγνωρίζουμε κάπως σφιγμένοι επειδή συνήθως προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει. Έτσι, με μπόλικες δόσεις χιούμορ μαθαίνουμε για τους τύπους των πελατών, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό στην γειτονιά της, τα καμώματα των μικρών μαθητών, για την περίοδο που έβαφε νύφες, τα παιδικά της χρόνια.

Παράλληλα μια προσπάθεια δέκα χρόνων να κάνει παιδί. Τα κέντρα γονιμότητας, οι εμβρυολόγοι, οι γυναικολόγοι, οι αίθουσες αναμονής, οι εξωσωματικές και οι ιατρικές εξετάσεις, το ταξίδι από μήνα σε μήνα από τη μια υπόσχεση στην άλλη, τα άγχη, οι αγωνίες, οι ελπίδες, οι απογοητεύεις.

Tα blogs πρόδρομοι των sites

Πολύ πριν τα πολλά και μεγάλα sites στο Ελληνικό διαδίκτυο, υπήρχε μία μικρή μπλοκόσφαιρα.   Ήταν η εποχή που οι πρώτοι χρήστες δοκίμαζαν δεξιότητες και αρθρογραφία ή έστω τρόπο να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μέσω των blogs: μία καινοτόμα πλατφόρμα που αφέθηκε ανοιχτή στο κοινό για να λειτουργήσει ως ένα όμορφο κι εθιστικό πείραμα.
Έτσι δεκάδες διαδικτυακές περσόνες άφησαν τα συγγραφικά τους ταλέντα να ξεδιπλωθούν. Ανάμεσα τους γρήγορα αναδείχτηκαν ο γνωστός «πιτσιρίκος», η «ψιλικατζού», ο «ναυτίλος», ο «χοιροβοσκός», ο «Αθήναιος», ο «oistros», o «oldboy», ο «μαύρος γάτος» κ.α.

Η ιστορία της Ψιλικατζούς ξεκίνησε στις 18 Μαίου του 2005 όταν η Κωνσταντίνα Δελημήτρου άρχισε να καταγράφει από το ψιλικατζίδικο της στη Νίκαια το χρονικό της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων της γειτονιάς της. Ένα e-ημερολόγιο που ξάφνιασε με τη δροσιά και την πρωτοτυπία του. Αμέσως ξεχώρισε για τη ματιά με την οποία η blogger έβλεπε τον κόσμο, έκλεβε πλήθος χαμόγελα και αποτελούσε πραγματική όαση στο τότε διαδίκτυο. Οι ιστορίες της γινόντουσαν ανάρπαστες. Η επιτυχία και η απήχηση της Ψιλικατζούς ήταν πρωτοφανής. Είχε προκαλέσει έναν μικρό σεισμό στο χώρο του διαδικτύου. Μαζί με την αναγνώριση στο internet και την μεγάλη επισκεψιμότητα ήρθε και η πρόταση για την έκδοση ενός βιβλίου. Το αποτέλεσμα ήταν η Κωνσταντίνα να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο. Το εξαιρετικό «Η Ψιλικατζού».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κωνσταντίνα Δελημήτρου γεννήθηκε το 1973 στον Πειραιά και έκανε το ντεπούτο της στον συγγραφικό χώρο από το πουθενά. Ή μάλλον μέσα από ένα ψιλικατζίδικο και το θρυλικό της blog  Ψιλικατζού, που έγινε ομώνυμο βιβλίο (Intro Books, 2007) και αμέσως best seller. Το βιβλίο περιελάμβανε ιστορίες από το ψιλικατζίδικο που δημοσίευε καθημερινά στο blog αλλά και την – αδημοσίευτη ως τότε – δεκαετή προσπάθειά της να κάνει παιδί. Ακολούθησε το βιβλίο «Υπόκοσμοι» (Λιβάνης, 2011) και η συμμετοχή της στο συλλογικό έργο «11 λέξεις» (Καλέντης 2013) μετά από διάκριση σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Το τελευταίο της βιβλίο «ex – έλληνες»  κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις Διάπλαση. Πλέον εργάζεται και ζει μόνιμα με την οικογένειά της στην Λεμεσό της Κύπρου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Δραματουργική επεξεργασία – Διασκευή - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική – Τραγούδι παράστασης: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά: Καρατζιάς Δημήτρης – Μάνος Αντωνιάδης – Μάριος Βουτσινάς
Κοστούμια – Installation “Ψιλικά -Τσιγάρα”*: Μάριος Βουτσινάς
Βοηθός: Αναστασία Δάλμα
Κατασκευή Κοστουμιών: Γεωργία Σάντυ
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός φωτιστή: Θοδωρής Μαργαρίτης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Υπεύθυνη Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: VAULT

Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Ψαρρά

*Το Installation “Ψιλικά -Τσιγάρα” του Μάριου Βουτσινά, θα εκτίθεται στο Vault, ως μόνιμη εγκατάσταση για όλη τη διάρκεια των παραστάσεων.

*Ευχαριστούμε τον κύριο Κώστα, τον Βασίλη και την κυρία Ανδριάνα Χρυσάντζα, από το Ψιλικατζίδικο δίπλα στο Vault (Κορυτσάς 15) και τον Βαγγέλη Ηλιάκη από τη Δεδεμπίλης Τυροκομική (Ηούς 76, Κάτω πετράλωνα) για την πολύτιμη βοήθεια τους.

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

INFO!
ΨΙΛΙΚΑΤΖΟΥ (παράταση)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ
Από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 21 Απριλίου

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη 19:00
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 19:00
Κυριακή στις 21:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70' (χωρίς διάλειμμα)


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Προπώληση Viva: 12 ευρώ : https://www.viva.gr/tickets/theater/polyxoros-vault/i-psilikatzou/
Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ

ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

..."Μια συγκινητική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε! Mια πολύ όμορφη, προσεγμένη και αιχμηρή παράσταση με αστικό χαρακτήρα και συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους θεατές"... Ματθαίος Λεωνίδας (Το Κουτί της Πανδώρας - HotDoc)

..."Μια πολύ ωραία παράσταση, που συγκινεί βαθιά, χωρίς να γίνεται μελό. Τόσο η ερμηνεία της ταλαντούχας Ελένης Ουζουνίδου, όσο και της Άννας Ψαρρά υπήρξαν υποδειγματικές, ισορροπώντας ανάμεσα στο δραματικό και το κωμικό. Οι θεατές καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές στο τέλος, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι"... Νίκος Μπατσικανής (Palmografos.com)

..."Δεν υπάρχουν λόγια να χαρακτηρίσω αυτό που είδα και άκουσα. Το καταπληκτικό κείμενο της κυρίας Δελημήτρου, άψογα επεξεργασμένο και σκηνοθετημένο από τον Καρατζιά, αποδόθηκε ονειρικά από τις κυρίες Ελένη Ουζουνίδου και Άννα Ψαρά. Δεν έμεινε συναίσθημα για συναίσθημα που να μην άγγιξαν.  Σφίξιμο στο στομάχι και συγκινησιακή χειροβομβίδα, τούτο εδώ το έργο. Είναι «απλά» μία τιτάνια, μία θεϊκή παράσταση. Πολύ εύκολα μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα τελευταία έξι χρόνια."... Κώστας Κούλης (Noizy.gr)

..." Είναι μαγικό πράγμα το θέατρο! Είναι όμορφο να βλέπεις έργα που συγ-κινούν αληθινά! «Η Ψιλικατζού» ήρθε για να μείνει στην καρδιά μας και ασφαλώς επιβάλλεται να την δεις… πραγματικά, μην την χάσεις για κανέναν λόγο!"... Ντίνα Καρρά (kallitexnes.gr)

..."Στο σύνολο της πρόκειται για μια θεατρική στιγμή που μέσα στην ηρεμία και τη συγκίνηση του μικρού χώρου του Vault, θα δημιουργήσει το δικό της εκκωφαντικό θόρυβο. Η μεστή ερμηνεία της Λένας Ουζουνίδου σε συνδυασμό με το γεμάτο ζεστασιά κείμενο δίνουν στο κοινό μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική παράσταση. Πρόκεται αναμφισβήτητα για μια σημαντική θεατρική πρόταση"... Κάτια Σωτηρίου (θέατρο.gr)

..."Ένα όμορφο κείμενο που ευτύχησε στα χέρια ενός ταλαντούχου σκηνοθέτη, με μία υπέροχη μουσική επένδυση, μία μεγάλη ηθοποιό, ένα ωραιότατο σκηνικό, δημιουργούν μία παράσταση μοναδική. Που είναι στα must to see της φετινής θεατρικής σεζόν. Μια πολύχρωμη παράσταση με χιούμορ, ανάμεικτο με γέλιο, δράμα, θλίψη, πόνο, αισιοδοξία, επιμονή. Μια παράσταση που σας συνιστώ να παρακολουθήσετε άμεσα"... Βίβιαν Μητσάκου (Theater Project 365)

..."Μια συγκινητική παράσταση στην οποία το δυνατό χαρτί είναι η πρωταγωνίστρια της, η Ελένη Ουζουνίδου, η οποία καταθέτει επί σκηνής ακέραια κομμάτια αυθεντικής συγκίνησης. Ο Καρατζιάς, ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης ηθοποιών κατάφερε να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες ατμόσφαιρες ισορροπώντας θαυμάσια ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Υπέροχη για άλλη μια φορά η μουσική και το τραγούδι του Μάνου Αντωνιάδη"... Μαρία Κυριάκη (Επί Σκηνής)

..."Βρεθήκαμε στον Πολυχώρο Vault για να παρακολουθήσουμε μια από τις καλύτερες παραστάσεις για την αρχή της σεζόν και ίσως μπορεί και ολόκληρου του έτους. Η θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά εξαιρετική. Η προσομοίωση του ψιλικατζίδικου απίστευτα αληθινή, ενώ πιο στοχευμένη επιλογή ηθοποιών για τους ρόλους δεν θα μπορούσε να υπάρξει"... Μαρία Διονυσοπούλου (Young People)

... “Ο Δημήτρης Καρατζιάς έκανε πάλι το "θαύμα" του στη σκηνή του πολυχώρου Vault ! Έστησε μια παράσταση που "μιλάει" με αμεσότητα και ειλικρίνεια στην καρδιά του θεατή παρέχοντας του απλόχερα εικόνες γνώριμες και φιλικές. Η "Ψιλικατζού" είναι μια παράσταση που θα σας συναρπάσει! Η ερμηνεία της Ουζουνίδου δίνει κύρος και αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις πτυχές του κειμένου της Δελημήτρου και η πρωτότυπη μουσική του Αντωνιάδη απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα!”... Μαρία Μεταξιτινού (περιοδικό Tv24)

..."Για το κείμενο της Δελημήτρου, την σκηνοθεσία και το στήσιμο του Καρατζιά, το παίξιμο της Ουζουνίδου και της Ψαρρά, την μουσική του Αντωνιάδη, αξίζει να δείτε την "Ψιλικατζού" στο VAULT. Να την δείτε γιατί η περιπέτεια της Κωνσταντίνας Δελημήτρου πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης και να γίνει ανοιχτά, όχι στα μουλωχτά. Και γι' αυτό μας αφορά όλους, τελικά. Γι' αυτό να πάτε να την δείτε"... Γιάννης Καρνεσιώτης (Asteroid)

..."Η Ελένη Ουζουνίδου στο Vault με την εξαιρετική διασκευή που έχει κάνει ο Δημήτρης Καρατζιάς και υπό την σκηνοθετική του καθοδήγηση, προχωράει ένα βήμα παραπέρα, φτάνει στην καρδιά, στο ψητό! Βουτάει χωρίς φόβο μέσα στις αφηγήσεις της και φωτίζει το πορτραίτο ενός ανθρώπου που αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις, με νύχια και με δόντια, με χιούμορ και με οδύνη αληθινή, χορτασμένη με γκρεμό και απόρριψη, αλλά γεμάτη αγάπη και σθένος και ζωντάνια και αφοπλιστική ειλικρίνεια. Το βλέμμα της Ουζουνίδου όταν της ανακοινώνουν για μια ακόμη φορά ότι απέτυχε η πολλοστή προσπάθειά της, η πίκρα, ο πόνος της, όλες αυτές οι σκέψεις, είναι συνταρακτικό"... Αλέξης Κανατάς (gefira.gr)

..."ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και αληθινό που δύσκολα θα σας αφήσει ασυγκίνητους"... Γιώργος Βάννος (stories music and thoughts)

..."Η αγωνία πολλών γυναικών, η ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, η οικονομική επιβάρυνση που συχνά εξελίσσεται σε οικονομική καταστροφή στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί, η περίοδος της κρίσης και τα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν, όλα αυτά πήραν μορφή από την εξαιρετική ερμηνεία, την κίνηση, τη φωνή, την παραστατική έκφραση της Ελένης Ουζουνίδου. Το κείμενο στηρίχτηκε από μια εξαιρετική ερμηνεία, κατάλληλα σκηνικά και θαυμάσια μουσική πλαισίωση"... Μαρία Μαρή (Θεατρομανία)

..."Νομίζω πως μέρες που είναι - εορταστικές! - η παράσταση που σκηνοθέτησε με αντρική ευαισθησία και πανανθρώπινη διάθεση ο Δημήτρης Καρατζιάς και απογείωσαν με τις ερμηνείες τους η Ελένη Ουζουνίδου και η Άννα Ψαρρά, αποτελεί την ιδανική έξοδο για τις γιορτές. Μια από τις πιο Feelgood παραστάσεις της χρονιά!" ... Λίλα Παπαπάσχου (Θεαθήναι)

..."Αναμφισβήτητα εξαιρετική η ερμηνεία της Ελένης Ουζουνίδου, ζωντάνεψε με περίσσεια ευαισθησία και αυθορμητισμό μια ιστορία καθημερινή και κοινή, που ωστόσο αποτελεί και στις μέρες μας ζήτημα ταμπού. Θα την αγαπήσετε και θα την απολαύσετε. Μην το χάσετε"... Μυρτώ Παπαιωάννου (ARTgr Radio)

..."Η βαθιά και αληθινή εξομολόγησή της αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του κοινού, το οποίο για μία ακόμη φορά υποκλίνεται στην εξαιρετική ερμηνεία της Ελένης Ουζουνίδου, μιας ηθοποιού που πάντα θα μας «ανοίγει την όρεξη» για ξεχωριστές θεατρικές εμπειρίες, είτε στέκεται μπροστά από πατατάκια, σοκοφρέτες και άλλες λιχουδιές, είτε όχι"... Αντώνης Μπούμπας (UrbanLife.gr)

..."Η Λένα Ουζουνίδου, κυριολεκτικά πετούσε πάνω στη σκηνή και με κάθε της φράση αποδείκνυε πως ακόμη και ο τετραγωνισμός του κύκλου μπορεί να επιτευχθεί. Με ακατάβλητο πάθος έπαιζε σαν να ήταν ο πρώτος ρόλος της θεατρικής της πορείας. Ο Καρατζιάς – εκτός των άλλων – έχει κάτι σπάνιο: Ανακαλύπτει ακόμη και τους πιο καλά κρυμμένους θησαυρούς, τους ανασύρει και μας τους παρουσιάζει στον – εντυπωσιακά ανανεωμένο φέτος – Πολυχώρο του Vault"... Παναγιώτης Μήλας (catisart.gr)

..."«Η Ψιλικατζού» στο Θέατρο Vault είναι μία από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς! Γεμάτη γέλιο, αλήθειες του σήμερα και του πάντα και ερμηνείες καθηλωτικές! Όσον αφορά την Ελένη Ουζουνίδου, υποκλίνομαι στο υποκριτικό της ταλέντο και την αυθεντικότητα της επί σκηνής"... Θανάσης Ξάνθος (Koita-magazine)

... “«Η ψιλικατζού» είναι μια παράσταση που πρέπει να δουν και άντρες και γυναίκες. Το ψιλικατζίδικο αυτό, είναι το μόνο κατάστημα από το οποίο θα βγουν όλοι όσοι το επισκεφτούν κερδισμένοι”... Σπύρος Οικόπουλος (Εφημερίδα Sportime)

..."Η Λένα Ουζουνίδου είναι απίστευτα χαρισματική ηθοποιός. Αγκαλιάζει και βιώνει τον ρόλο της στον ύψιστο βαθμό, με απέραντο σεβασμό αλλά και πάθος, αποδίδοντάς τον με μια φυσικότητα σχεδόν τρομακτική. Πλάι της, η εξίσου υπέροχη Άννα Ψαρρά...Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα, άρτια στημένη και έξοχα παιγμένη παράσταση με αφετηρία μια πραγματική ανθρώπινη ιστορία, η οποία, στο βάθος, αφορά (και γι’ αυτό συγκινεί) τον καθένα μας."... Μάριον Χωρεάνθη (diastixo.gr)

..."Πώς γίνεται κάθε φορά που παρακολουθώ μια παράσταση στο συγκεκριμένο πολυχώρο να φεύγω συγκλονισμένη από αυτό που είδα και να σκουπίζω τα βρεγμένα μου μάγουλα; «Η Ψιλικατζού» είναι μια σπουδαία παράσταση και αξίζει να της αφιερώσετε το χρόνο και την προσοχή σας"... Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη (Radioalchemy)

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)
Email: vaultvotanikos@gmail.com
FB Page : http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου