Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Σεμινάριο θεατρικής γραφής με τον Jeton Neziraj

5 – 10 Νοεμβρίου
Τεχνοχώρος Φάμπρικα
(Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, τηλ: 210 3411651)

Ο Κοσοβάρος θεατρικός συγγραφέας Jeton Neziraj, ένας από τους σημαντικότερους Βαλκάνιους σύγχρονους δραματουργούς που το γερμανικό πολιτιστικό περιοδικό “Theater der Zeit” έχει αποκαλέσει «Κάφκα των Βαλκανίων», έρχεται στην Αθήνα καλεσμένος του Μεσογειακού Οργανισμού “Between the Seas” για να παραδώσει ένα εντατικό σεμινάριο θεατρικής γραφής από τις 5 μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου.


Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους συγγραφείς, δραματουργούς, δημοσιογράφους και φοιτητές λογοτεχνίας, περφόρμερ και επαγγελματίες του θεάτρου, αλλά και σε όλους όσους αγαπούν το θέατρο και τη συγγραφή.

Επί 6 ημέρες, για 3 ώρες κάθε μέρα, οι μαθητές θα μελετήσουν και θα δοκιμαστούν σε νέες μεθόδους γραφής συμπεριλαμβανομένου και του μετα-δραματικού θεάτρου. Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν στο κοινό τη δική τους δουλειά, την οποία θα αναπτύξουν μαζί με τον Jeton Neziraj.

Το σεμινάριο, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Kosovo Open Society Foundation, θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Παράλληλη δράση

Θεατρικό αναλόγιο: Παρασκευή 9/11 ώρα 9μμ στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Η σκηνοθέτης Handan Ozbilgin, αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του La Guardia Performing Arts Center στη Νέα Υόρκη, επισκέπτεται την Αθήνα για να σκηνοθετήσει το έργο του Jeton Neziraj “Department of Dreams” σε μορφή αναλογίου με Έλληνες ηθοποιούς. Το αναλόγιο θα παρουσιαστεί στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Ηθοποιοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο betweentheseasfestival@gmail.com

Jeton Neziraj – Σύντομο βιογραφικό

O Jeton Neziraj, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Κοσόβου και ιδρυτής του ανεξάρτητου καλλιτεχνικού οργανισμού Qendra Multimedia (www.qendra.org) που επικεντρώνεται στο σύγχρονο θέατρο και τη λογοτεχνία, έχει γράψει πάνω από 20 έργα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες.

Ως συγγραφέας έχει συνεργαστεί με θεατρικούς οργανισμούς όπως: Volkstheater (Βιέννη), Εθνικό Θέατρο της Ουαλίας, Εθνικό Θέατρο του Μαυροβουνίου, Εθνικό Θέατρο Τουρκίας, Schlachthaus Theater (Βέρνη), Εθνικό Θέατρο Κοσόβου, Hessisches Staatstheater (Wiesbaden), Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου MESS (Sarajevo), Bitef Theater (Βελιγράδι), Nomad Theater (Λονδίνο), Collectife Termos (Παρίσι) κ.α.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ αποσπώντας σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Ο Neziraj είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Polip, στην Πρίστινα, ενώ παράλληλα είναι εκπρόσωπος της Αλβανικής επιτροπής του δικτύου Eurodram και μέλος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου (European Cultural Parliament). Γράφει επίσης τακτικά άρθρα σχετικά με πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα, σε διεθνή περιοδικά.

Ο διεθνής τύπος για τον Jeton Neziraj

«Ο Κάφκα των Βαλκανίων» - Theater der Zeit (Δεκέμβριος 2016)

«Τα έργα του Jeton Neziraj είναι εμπνευσμένα από το ροκ εν ρολ, το πολιτικό καμπαρέ και το θάρρος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (…) Η τέχνη του κάνει κάποιους να δυσανασχετούν, τόσο που η τελευταία του πρεμιέρα έγινε υπό την προστασία της αστυνομίας...» – Der Spiegel, Germany (Ιούνιος 2017)

«Τα έργα του, τα οποία καταπιάνονται με κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και οι αναγκαστικοί επαναπατρισμοί, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, μπορούν μερικώς μόνο να θεωρηθούν σαν ‘’θέατρο ντοκιμαντέρ’’ και ο ίδιος προτιμά να αναφέρεται στη δουλειά του σαν την δραματοποίηση της πραγματικότητας. Στο έργο του το χιούμορ και η κωμωδία είναι πανίσχυρα όπλα που καταστρέφουν εθνικά κλισέ και συμβάσεις». - Anna Maria Monteverdi, La Repubblica

Πληροφορίες για το σεμινάριο

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:  10 άτομα

Ημέρες και ώρες:  Δευτέρα 5/11 - Σάββατο 10/11, 4-7μμ

Τόπος Τεχνοχώρος Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, τηλ: 210 3411651)

Πληροφορίες: betweentheseasfestival@gmail.com

Εγγραφές: https://www.eventbrite.com/e/playwrighting-workshop-with-jeton-neziraj-in-athens-tickets-50729299701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου