Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

"Ελιγμοί" του Eduardo Galan στη Θεατρική Σκηνή "Αθηναϊς"

Η επιτυχημένη παράσταση «Ελιγμοί» του Ισπανού συγγραφέα Eduardo Galan επιστρέφει ανανεωμένη από 5 Νοεμβρίου στη θεατρική σκηνή Αθηναΐς σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά και παραγωγή του Στράτου Μαρκίδη.

Μερικές φορές, η αλήθεια προκαλεί μεγαλύτερο πόνο από το ψέμα.

Οι «Ελιγμοί» είναι ένα έργο που το οδηγεί η πλοκή του και σε κάθε σκηνή ανατρέπονται τα δεδομένα των χαρακτήρων. Στην προσπάθεια τους να πετύχουν τους στόχους τους  οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια τους. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και ο ασταμάτητος ανταγωνισμός δεν τους δίνει χρόνο να μελετήσουν τις κινήσεις τους ή να προβλέψουν το κόστος της κάθε πράξης.

«Η ελευθερία εξαρτάται από το χρόνο και τον τόπο στον οποίο ζούμε. Αλλά η ελευθερία να ζούμε γονατίζοντας ή να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας εξαρτάται μόνο από τον εαυτό μας, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε τις συνέπειες των πράξεων της ελευθερίας μας» σύμφωνα με το συγγραφέα Eduardo Galan.

Λίγα λόγια για το έργο
Ένα ζευγάρι, ο Ντάριο και η Μπελέν – ο πρώτος ηθοποιός και η δεύτερη στρατιωτικός-προσπαθούν να «ελιχθούν» και να βγουν αλώβητοι από την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, παλεύοντας με την αλήθεια που αποδεικνύεται πιο σκληρή από το ψέμα.

Ένας υπολοχαγός και ένας σκηνοθέτης τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την εξουσία, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Εξουσία στην τέχνη και εξουσία στον πόλεμο. Πότε η άσκηση εξουσίας υπερβαίνει τα όρια και ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας; Ποιος ο ρόλος του θύτη και ποιος του θύματος, όταν το ίδιο το άτομο έχει την ελευθερία να «ελίσσεται» στην προσπάθειά του να πετύχει τους στόχους του;

Όσο όμως κι αν οι ήρωες επιχειρούν να «αν-ελιχθούν», το κοινωνικό σύστημα επεμβαίνει, περιορίζοντας τα περιθώρια τους και στερώντας τους την ικανότητα να εξουσιάζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Ελευθερία χωρίς εξουσία καταντάει χάος, και εξουσία χωρίς τον σεβασμό της ελευθερίας, τυραννία» - Στέφαν Τσβάιχ

Ταυτότητα της παράστασης:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Eduardo Galan
Μετάφραση: Μαρία Φωτεινάτου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Φωτισμοί: Δημήτρης Αποστόλου
Σκηνικά: Κασσιανή Λεοντιάδου
Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη
Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Παραγωγή: Στράτος Μαρκίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Νίκος Βατικιώτης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Γιώργος Σπάνιας, Θοδωρής Φραντζέσκος

INFO
Παραστάσεις: Από 5 Νοεμβρίου 2018
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19:30 μμ
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο)
Διάρκεια: 80 λεπτά

Πληροφορίες θεάτρου: Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς Ι Καστοριάς 34-36 Ι 210 3480099 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου