Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Η Άποψή μας για την παράσταση “Τί Καλά Το Λέει Τ΄Αηδόνι...” στο Θέατρο Altera Pars

Ευθύς εξαρχής, ο τίτλος σε παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό.  Κάτι παραδοσιακό...

Μικρές ιστορίες...  Μύθοι και θρύλοι της παράδοσής μας;  Λαϊκά παραμύθια θα έλεγε κάποιος...  Κάθε ένα με διαφορετικό νόημα, με διαφορετικό μήνυμα ζωής...  Θάνατος, Έρωτας, Αγάπη...  Και πριν την αφήγηση, το αντίστοιχο τραγουδάκι...  Όλα τα στοιχεία αποτελούν σημαντικά κομμάτια της λαϊκής μας κουλτούρας.  Πλουσιοτάτη νεοελληνική συλλογή, που ξεδιπλώνεται μέσα από το θεατρικό παιγνίδι...

Ωραίος λόγος, τοπικές ελληνικές διάλεκτοι, μουσικότητα, ρυθμός, μέτρο, ανεπιτήδευτη στιχουργική τέχνη, όλα παραπέμπουν σε καθαρή, ανόθευτη, ταπεινή, απροσποίητη λαϊκή ποίηση.

Η Μίνα Χειμώνα έχει αποδείξει ότι κάνει αξιόλογες επιλογές για το Altera Pars.  Πρωτομάστορας στην παράσταση, κινείται αδιάκοπα στη σκηνή, άλλοτε απαγγέλοντας, άλλοτε χορεύοντας ή τραγουδώντας.  Πληθωρική παρουσία, αλλά και -  οξύμωρα - ήρεμη δύναμη!

Εξαιρετική η Γιάννα Σταυράκη στο ρόλο της.  Ηθοποιός άλλης κοπής, παλαιάς, σύμφωνα όμως πάντα με τα σύγχρονα εκτιμητικά πρότυπα!  Με μπρίο και κέφι για τη δουλειά της, αλλά και μ΄αυτό το αδιόρατο πέπλο της γνώσης και της εμπειρίας!  Προσδίδει ευγένεια, γλύκα, ευαισθησία και λεπτότητα με την παρουσία της.

Όσο για τις δύο κυρίες, τη Matwali Κουτουλάκη και την Αγγελίνα Κλαυδιανού, ήταν περίφημες στους ρόλους των νεαρότερων κοριτσιών.  Με ιδιαίτερα ταλέντα (χορό – τραγούδι), πέραν της υποκριτικής τους ικανότητας, καθώς και της φυσικής τους ομορφιάς και χάρης.

Και οι τέσσερις γυναίκες κινούνταν αέρινα στη σκηνή, όπως ακριβώς οι ντελικάτες λευκές δαντέλες του σκηνικού.  Έξυπνο και ρομαντικό σκηνικό το παλιό ραφτάδικο.  Ωραιότατη σκέψη από τους συντελεστές της παράστασης.  Τα δύο πρόσωπα που την επιμελήθηκαν, ο Λευτέρης Γιοβανίδης και η Σταυρούλα Μελισάνθη Μάκρα, που τη σκηνοθέτησε κιόλας, φάνηκε ότι επένδυσαν χρόνο και κόπο.  Κατάφεραν με ελάχιστα μέσα να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα, το ρομαντισμό και τη λυρικότητά της έκφρασης της εποχής.

Ιδιαίτερη νότα η ζωντανή παραδοσιακή μουσική του Γιώργου Παππά, που επένδυσε με το λαγούτο τους τις αντίστοιχες αφηγήσεις.  Γνωστοί κι  αγαπημένοι ήχοι...

Διαφορετική παράσταση!  Σοβαρή εναλλακτική πρόταση!  Κατάλληλη για όλα τα φιλομαθή θεατρικά κοινά.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο:  http://quintatheater.blogspot.com/2018/09/altera-pars.html#more

Της Βικτώριας Πέππα, 29/10/18


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου