Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

"Το παλτό" στο Θέατρο Αργώ

«Ας είχα ένα παλτό για να ζεστάνω την ζωή μου...»

Η καλλιτεχνική εταιρεία Θέαση παρουσιάζει  «Το  Παλτό»  του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ στο Θέατρο Αργώ από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00.

Μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ, ενός συγγραφέα που θεωρείται πατέρας του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού.

«Εδώ και λίγο καιρό ο Ακάκι Ακάκιεβιτς μάταια διέσχιζε τρέχοντας τη μοιραία απόσταση. Ένιωθε να τον περονιάζει το ψύχος και ιδιαίτερα στην πλάτη και στους ώμους. Κατέληξε να αναρωτηθεί μήπως τυχόν έφταιγε το παλτό του. Το εξέτασε στο σπίτι του σχολαστικά και ανακάλυψε πως σε δύο ή τρία σημεία, ακριβώς στην πλάτη και στους ώμους, το ύφασμα είχε πάρει τη διαφάνεια της γάζας και πως η φόδρα είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Πρέπει να ξέρουμε πως το παλτό του Ακάκι Ακακίεβιτς τροφοδοτούσε και αυτό τα σαρκαστικά αστεία του γραφείου του, του είχαν μάλιστα αφαιρέσει την ευγενική ονομασία του παλτού και το αποκαλούσαν περιφρονητικά πατατούκα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι  «Όλοι βγήκαμε από το παλτό του Γκόγκολ» και δεν έχει άδικο, αφού πρόκειται για ένα διήγημα με εξαιρετική δυναμική που ώθησε την ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα ένα βήμα παρακάτω και παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα.

Λίγα λόγια για το «Το Παλτό»:
Ο Ακάκι Ακάκιεβιτς, είναι  ένας φτωχός υπάλληλος σε κάποιο υπουργείο στην Αγία Πετρούπολη που συνθλίβεται μέσα στο ασφυκτικό και αδιάφορο περιβάλλον μιας κάποιας δημόσιας υπηρεσίας.
Ο ήρωας του Γκόγκολ, που θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε υπάλληλος σε οποιαδήποτε πόλη και σε οποιοδήποτε χρόνο, είναι ένα μικρό αόρατο γρανάζι, που κάνει απλά την δουλειά του. Οι συνάδελφοι του, όχι μόνο αδιαφορούν για την μοναξιά του, αλλά τον χλευάζουν και τον υποτιμούν διαρκώς, ίσως γιατί ο Ακάκι Ακάκιεβιτς αποτελεί τον αδύναμο κρίκο σε μια αλυσίδα που και οι ίδιοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι.
Μέσα σε αυτόν τον αδιάφορο και ψυχρό μηχανισμό που συνθλίβει κάθε τι ζωντανό, κανείς δεν γλιτώνει, ούτε καν οι ήσυχοι και συνετοί αυτού του κόσμου, που κάνουν απλά την δουλειά τους. Αντίθετα αυτοί κατασπαράσσονται πρώτοι.
Το μόνο που έρχεται να ρίξει λίγο φως στον μονότονο και άδειο τρόπο της ύπαρξης του είναι η απόκτηση ενός καινούργιου παλτό. Ένα καινούργιο πανωφόρι το οποίο θα γίνει και η αφορμή της τραγικής κατάληξης του.
Όταν χάσεις αυτό που σε «ζεσταίνει», τότε αυτό που έρχεται να σε τυλίξει, είναι το ψύχος του θανάτου.

Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=7zFf00lw06I&feature=youtu.be&fbclid=IwAR17htqxDpg-rv_nsNTk8Wr2OeeM7Jfe8SRQb5GRC6XkGaID_GH48pmw5Yc

Ταυτότητα παράστασης:
Θεατρική μεταφορά: Γιώργος Κουσκουλής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χουλιάρας - Ευθύμης Μπαλαγιάννης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αμαλία Αντώνη
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου
Φωτισμοί: Χρήστος Μπαλαγιάννης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Δημόσιες σχέσεις: Αντώνης Κοκολάκης
Παραγωγή: Θέαση


Ερμηνεύουν:
Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Γιώργος Χουλιάρας, Γιώργος Κουσκουλής, Γιώργος Ζώης, Λήδα Μανουσάκη, Μιχάλης Δελής, Ευστρατία Λυρατζοπούλου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 18:00 & Κυριακή 18:00
Τιμές εισιτηρίων: 13€, 9€, 5€
Προπώληση στο viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου
Διάρκεια παράστασης: 90’

Θέατρο Αργώ
Ελευσινίων 15, Αθήνα 10437 (στάση Μετρό Μεταξουργείου)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2105201684
email  info@argotheater.gr

Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου