Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

«Το μινόρε της Αμερικής…» στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις

…μια «στιγμή» από το ταξίδι
της ξενιτιάς… 

«Το μινόρε της Αμερικής» είναι ένα μικρό οδοιπορικό της αγωνίας, του πόνου, του φόβου για το άγνωστο και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Η παράσταση καταγράφει και τραγουδά τη διαχρονική περιπέτεια του λαού μας, με τα τραγούδια που συντρόφευσαν τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική στις αρχές του αιώνα.  Οι αιτίες πολλές. Η πείνα, η ανεργία, ο πόλεμος, ο πόθος για μια καλύτερη ζωή, για «καζάντι», ο ανεκπλήρωτος έρωτας, ο κίνδυνος για τη ζωή και όλα χέρι-χέρι με την εξέλιξη της κοινωνικό-πολιτικής ιστορίας του τόπου μας, που αιώνες τώρα καθορίζει το μέλλον του, ιδιαίτερα το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Γενεσιουργές αιτίες, οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-13, οι παγκόσμιοι πόλεμοι 1914-18 και 1940-45, η Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ο αδελφοκτόνος εμφύλιος 1946-49, οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις με αντίκτυπο στη χώρα μας, πυροδότησαν μαζικές μεταναστευτικές αντιδράσεις.

Μεταξύ των χωρών προορισμού η Β. Αμερική φάνταζε σαν την γη της «επαγγελίας», υποσχόμενη πολλά για τους ικανούς και προκομμένους…
Κι’ όμως, στη νέα χώρα υποδοχής τα πράγματα ήταν πολλές φορές δύσκολα,  στενάχωρα, σκληρά και απογοητευτικά… και από κοντά να σε βασανίζει διαρκώς το «νόστιμον ήμαρ» που σιγά-σιγά μετατρέπονταν σε «φόβο θανάτου στη ξένη χώρα».

Για πολλούς, στη νέα πατρίδα, η τίμια δουλειά, η αποδοτική εργασία και προκοπή, η προσπάθεια να στηθεί τίμια ένα νέο νοικοκυριό, η ώθηση των παιδιών να μορφωθούν και να αποκτήσουν ένα άλλο ρόλο στην κοινωνία δεν έφτανε για να πραγματώσουν το «καζάντι» τους. . .
«Το μινόρε της Αμερικής», μια μουσικό-θεατρική παράσταση για να καταδειχτεί και με τα τραγούδια της μετανάστευσης, εκτός των άλλων και ο αγώνας των Ελλήνων μεταναστών ανδρών και γυναικών για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μεροκάματο, για συνδικαλιστικές ελευθερίες, για την ενεργό συμμετοχή των Ελλήνων εργατών στις μακρόχρονες και αιματοβαμμένες απεργίες των ορυχείων του Ludlow και όχι μόνο, για τη στάση και τη δολοφονία του Έλληνα συνδικαλιστή Λούη Τίκα.

Για όλους εκείνους που στο ταξίδι για την ξενιτιά άντλησαν δύναμη από το αίμα της καρδιάς της πατρίδας και την τροφοδότησαν αντίστοιχα με το δικό τους αίμα. Για όλους/ες που σ’ αυτό το ταξίδι της ζωής τους έμαθαν να μισούν, να υπομένουν, να συγχωρούν, να χαμογελούν και να αγαπούν.
…τίποτα δεν περίσσεψε και τίποτα δεν πήγε χαμένο… αυτό είναι ζωή.

Συντελεστές της παράστασης :
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιώργος Μακρής
Μουσική επιμέλεια και διασκευές τραγουδιών: Σπύρος Γκούμας
Φωτισμός: Φωτεινή Καράμπαμπα
Ρύθμιση Φώτων:  Γιάννης Ζέρβας

Παίζουν οι ηθοποιοί
Χρυσή Γεράρδη ως  Σοφία Μωρατέλη
Γιώργος Μακρής ως Κύριος
Σπύρος Γκούμας ως κ. Βρασίδας
Δημήτρης Γκούμας ως Νέος

Παίζουν οι μουσικοί
Σπύρος Γκούμας: μπουζούκι-τζουρά- κιθάρα- τραγούδι
Σοφία Κονταράτου: τραγούδι
Γιώργος Χαρατσής: μπουζούκι-τραγούδι
Δημήτρης Γκούμας: κιθάρα
Γιώργος Μακρής: τραγούδι
Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Προσέλευση: από τις 8:00 μ.μ.
Έναρξη: 9:00 μ.μ.

Γενική είσοδος: 12€, άνω των 65, άνεργοι, φοιτητές, ΑμΕΑ, Viva: 10€

Πολυχώρος πολιτισμού «Διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη.
info@dieleusis.gr τηλέφωνα κρατήσεων 210-8613739, 6977986185

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου