Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

"Επιφάνεια" - Έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Μπουρμπού στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Μπουρμπού, «Επιφάνεια». Η έκθεση,   που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και της Πρεσβείας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, στις 19:30, στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου 2019.

Στις ασπρόμαυρες, μεγάλης διάστασης, φωτογραφίες της, η Μπουρμπού επικεντρώνεται στην φύση και το τοπίο, προσδίδοντάς τους αφηρημένη αλλά και μεταφορική διάσταση.

Η ιστορικός τέχνης και εικαστικός, Φιόνα Μουζακίτη, σχολιάζοντας τα έργα σημειώνει: «Το έδαφος και τα στοιχεία της φύσης (δέντρα, πέτρες, λόφοι, ξύλα κ.λπ.) αποτελούν όγκους, σχήματα και γραμμές που σχηματίζουν μια αφηρημένη σύνθεση. Φως και σκιές συχνά απουσιάζουν και επηρεάζουν ελάχιστα την σύνθεση των φωτογραφιών, ενώ η λιτότητα που τις χαρακτηρίζει έχει σκοπό να επιβάλει την αρμονία και την ηρεμία στον θεατή. Συγχρόνως, με τις φωτογραφίες της «Επιφάνειας» η καλλιτέχνης θέλει να μας μεταφέρει την αίσθηση του χώρου που μας περιβάλλει. Η χαμηλή οπτική γωνία των φωτογραφιών μας τραβάει προς τα κάτω, κοντά στο έδαφος. Αισθανόμαστε την βαρύτητα και την συμπαγή επιφάνεια της γης. Τα τοπία, γυμνά με λίγη βλάστηση και καθαρό ορίζοντα, μας κάνουν να αναλογιστούμε την ατελείωτη επιφάνειά της και, μαζί με αυτήν, τον χρόνο που αντιπροσωπεύει η γη. Η Μαρία Μπουρμπού μέσα από την αρμονία αυτών των ασπρόμαυρων γεωμετρικών συνθέσεων, μας θυμίζει ότι καθημερινά, αυτονόητα περπατάμε πάνω σε αυτή την επιφάνεια της γης, στην οποία αρχίζει και τελειώνει ο κύκλος της ζωής».

Η Μαρία Μπουρμπού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Kiel της Γερμανίας και έπειτα φωτογραφία στην ιδιωτική σχολή φωτογραφίας του Δημήτριου Χλιβερού στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Δημιούργησε το στούντιο "22Atelier", έναν ανεξάρτητο χώρο καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας στο Arroios της Λισσαβόνας.

Εγκαίνια
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, 19:30
Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Διάρκεια έκθεσης
16 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2019

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά

Είσοδος
Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 210 3680052, www.hau.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου