Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Η Άποψή μας για την παράσταση «Για Γυναίκα, Καλή Είναι» της Ήρας Κατσούδα στο Θέατρο Eliart

Η Ήρα Κατσούδα μετά την πρώτη της σόλο παράσταση «Χωρίς Γλουτένη» αλλά και το ντουέτο της με τον Ανδρέα Πασπάτη «Ο Καθένας τα Δικά του» επιστρέφει με την δεύτερη σόλο παράστασή της με τον τίτλο «Για Γυναίκα, Καλή Είναι».

Στο άκουσμα του τίτλου σίγουρα χαμογελάς και σκέφτεσαι ότι είτε ξέρει από καλό μάρκετινγκ, είτε είναι μία γυναίκα που στον αντροκρατούμενο κόσμο του Stand Up ξέρει να διεκδικεί και να κερδίζει την θέση της.  Το ένα βέβαια δεν αναιρεί το άλλο.

Με ολόφρεσκα κείμενα και ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητά μας κάθε Πέμπτη βράδυ στο θέατρο Eliart κάνει τον κόσμο να γελά.  Και δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις τον άλλον να γελάσει.  Πόσο μάλιστα όταν είσαι μόνη σου πάνω στην σκηνή με μόνο εφόδιο ένα μικρόφωνο.

Η θεματολογία που διαλέγει να ασχοληθεί είναι σύγχρονη, επίκαιρη και καταπιάνεται με θέματα που όλοι μας σχολιάζουμε καθημερινά.  Η ισότητα των φύλλων, οι γυναικείες ορμόνες, η σχέση με τον μικρότερο αδερφό της, το φλερτ μέσω ίντερντετ, ταινίες, ψυχολόγοι, ελληνάρες στο εξωτερικό, όλα δένονται καλά μεταξύ τους και μπαίνουν στο μικροσκόπιο της  Ήρας και γίνονται ένα εκρηκτικό μείγμα γέλιου.

Βλέποντας την στην σκηνή καταλαβαίνεις πόσο λατρεύει αυτό που κάνει.  Ένα επάγγελμα αβέβαιο, απαιτητικό και πιθανόν κουραστiκό.  Έχει όμως τέτοια ενέργεια και τόσο καλή διάθεση που νιώθεις να σε παρασύρει.  Αυτοσαρκάζεται, πιάνει τον σφιγμό του κοινού (και αυτό είναι πολύ σημαντικό) ώστε να μπορεί να επανέρχεται σε κάποια αστεία) παίζει με το κοινό (χωρίς να το φέρνει σε αμηχανία) και σε χτυπάει με συνεχόμενες ατάκες οι οποίες δεν απευθύνονται σε ένα γυναικείο φεμινιστικό κοινό, όπως πιθανόν να υπέθετε κάποιος, αλλά είναι η δική της οπτική ματιά πάνω σε σουρεαλιστικές καθημερινές καταστάσεις.

Το Stand Up  είναι ένα πολύ δύσκολο είδος κωμωδίας.  Εσύ πρέπει να γράψεις τα κείμενα, να σκηνοθετήσεις τον εαυτό σου και είσαι υπεύθυνος για το το πώς όλο αυτό θα περάσει από την σκηνή στον θεατή.  Η Ήρα Κατσούδα τα πετυχαίνει όλα αυτά με έναν τρόπο επιβλητικό.  Είναι μία εξαιρετική κωμικός, με ταχύτητα και αμεσότητα στο λόγο της που δεν επιτρέπει στον πρόγραμμά της να κάνει «κοιλιά».

Μέσα σε 90 λεπτά θα ξαναζήσεις καταστάσεις της καθημερινότητάς σου, θα γελάσεις με την ζωή σου και θα παραδεχτείς ότι «για γυναίκα δεν είναι καλή. Είναι πολύ καλή.»

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://quintatheater.blogspot.com/2019/12/eliart_9.html



Του Περικλή Μπίκου, 03/12/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου