Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

"Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης της Νάνσης Τουμπακάρη στο θέατρο Στοά για 2η χρονιά

Συνεχίζονται στο Θέατρο Στοά λόγω της μεγάλης προσέλευσης κοινού οι παραστάσεις του έργου Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης που παίζεται για δεύτερη χρονιά. Η παράσταση αποτελεί έναν ερμηνευτικό θρίαμβο για τον Θανάση Παπαγεωργίου που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Το έργο της Νάνσης Τουμπακάρη είναι βασισμένο στις αφηγήσεις του ίδιου του Μάρκου έτσι όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο  ‘’Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία’’ που επιμελήθηκε η Αγγελική Βέλλου-Κάϊλ. Τα σχόλια των κριτικών για την παράσταση ήταν εξαιρετικά ενώ άνθρωποι του θεάτρου έκαναν λόγο για μια μεγάλη ερμηνεία – διδασκαλία.

Στην παράσταση αποτυπώνεται η ζωή του βασανισμένου ποιητή, συνθέτη, μπουζουξή και τραγουδιστή, του μεγάλου ρεμπέτη, του αριστοκράτη μάγκα που με το έργο του καθόρισε την πορεία του αστικού λαϊκού τραγουδιού μέσα από την εξομολόγηση - συνέντευξη που έδωσε το 1969, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του. Όπως λέει ο ίδιος “Παίρνω το θάρρος να εκθέσω τα αμαρτήματά μου στον κόσμο. Σ’ έναν κόσμο που εγώ του τραγούδησα τις χαρές του, τις λύπες του, τα πλούτη του, τη φτώχεια του, την ορφάνια του, την ξενιτιά του. Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου”. Ωστόσο η εξομολόγησή του δεν αποτελεί απλά μια αφήγηση των γεγονότων της ζωής του αλλά μια, εκπληκτικής καθαρότητας, θαρραλέα μαρτυρία της εποχής του.

Τα 150 περίπου τραγούδια του, γραμμένα μέσα από την εσωτερική του ανάγκη να εκφράσει εκείνο που τον βασάνιζε, δικαιώνουν την άποψη του  μελετητή του ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη ότι πρόκειται για τον “εν δυνάμει αναρχικό πατέρα της μεγάλης παρέας της μαγκιάς του Πειραιά”. Ο γιος του Στέλιος έχει επενδύσει την παράσταση με μερικές από τις μελωδίες του ίδιου του Μάρκου, έτσι όπως τις άκουσε και τις διδάχτηκε από εκείνον.

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία : Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνικό – Κοστούμια: Λέα Κούση

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00, Κυριακή στις 7.00

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΩΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Τιμές εισιτηρίων:  
Σάββατο – Κυριακή 13 €                       
Παρασκευή γενική είσοδος 10 €
ΑμΕΑ, Συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητικά 10 € για όλες τις παραστάσεις.

Διάρκεια 95 λεπτά.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΑ
Μπισκίνη 55, Ζωγράφου
Τηλέφωνο: 21 0770 2830

 Έγραψαν για την παράσταση
«Ο Παπαγεωργίου στο «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» δεν ποιεί μόνο θέατρο, γλωσσική μουσική έκφραση, ποιεί νεοελληνικό ύφος και βέβαια λαϊκό ήθος, δηλαδή συμπεριφορά εντός των τοπικών οριζόντων ενός λαού που θέλει, όπως ο Σεφέρης, «να μιλήσει απλά, να του δοθεί αυτή η χάρη». Ο Παπαγεωργίου μιλάει Μάρκο απλά και μας χαρίζει μια αυθεντική ανθρώπινη αντιφατική ελληνικότητα».
Κώστας Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ

 «Η ερμηνεία του Θανάση Παπαγεωργίου που, σκηνοθετώντας τον εαυτό του, παραδίδει ένα σημαντικό από σκηνής μάθημα περί υποκριτικής … Καταδύεται στον ρόλο με τέτοια φυσικότητα, που επιτρέπει τη χρήση της κλισέ έκφρασης «δεν υποδύεται τον ήρωα, είναι ο ήρωας», αλλά δεν καταβάλλει καμία απολύτως προσπάθεια να (απο)δείξει τη δεξιοτεχνία του, δεν χάνει τον έλεγχο της σκηνικής του παρουσίας και, βέβαια, έχει συνεχώς επίγνωση ότι βρίσκεται εκεί για να απευθυνθεί σε κάποιον, είτε σε κάποιον αόρατο συνομιλητή είτε στους θεατές.»
Τώνια Καράογλου, Αθηνόραμα

 «Ο Θανάσης Παπαγεωργίου υποδύεται τον Βαμβακάρη μέσα από μία ευρηματική ερμηνεία. Δεν καταφεύγει σε εφέ και επίπλαστες κινήσεις και συμπεριφορές. Απλά, άμεσα και ανθρώπινα καταθέτει επί σκηνής την ζωή του σπουδαίου ρεμπέτη, καταγράφοντας σημεία και σταθμούς της ζωής του Βαμβακάρη με φυσική αμεσότητα και απροκάλυπτη εκφραστικότητα…. καταδύεται στα έγκατα της ψυχής του Βαμβακάρη και φέρνει στην επιφάνεια τις χαρακτηριστικές και χαρισματικές ιδιότητες του μεγάλου ρεμπέτη».
Καλλιόπη Ραπανάκη, Φωνή των Πειραιωτών

«Ο Θανάσης Παπαγεωργίου είναι απλός, γήινος, ευθύς, αυθόρμητος και χρησιμοποιεί με συνέπεια και εγκράτεια τα εκφραστικά του μέσα. Μοιάζει τόσο αληθινό αυτό που κάνει στη σκηνή, που κάποια στιγμή παρασύρεσαι να πιστέψεις ότι παρακολουθείς τον ίδιο το Μάρκο αφηγούμενο το υλικό της αυτοβιογραφίας του…. Σχεδόν τίποτα περιττό, χωρίς υπερβολές και κορώνες, απλά μια ερμηνεία μεστή και γεμάτη χυμούς και νοήματα».
Γιώργος Χριστόπουλος, Onlytheater.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου