Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

"Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού" στο Άσυλο Ανιάτων

Ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα παρουσιάζεται σε Αθήνα και Λονδίνο.

Πρεμιέρα το Σάββατο 11 Μάιου στον Προαύλιο Χώρο του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη και συνέχεια παραστάσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λονδίνο στο University of Roehampton.

Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού. Μια παράσταση site-specificπου βασίζεται σε δεκαετή έρευνα πάνω σε πραγματικά γεγονότα και χρησιμοποιεί τη συγγραφική φόρμα της μυθοπλασίας και του αστυνομικού θρίλερ για να εξιστορήσει τα ευρήματά της. Μια σειρά από φόνους στο σήμερα οι οποίοι ερμηνεύονται αποκλειστικά με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, καθώς όλα τα στοιχεία για την εξιχνίασή τους βρίσκονται εκεί.

Η ιστορία του έργου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που χάραξαν την αθέατη πλευρά της καλλιτεχνικής Αθήνας του 1910 και τα οποία έρχονται στο φως ως αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας σε ιστορικά αρχεία, δημοσιεύματα της εποχής και πλειστηριασμούς παλαιών βιβλίων.

Γεγονότα όπως η μνημειώδης αυτοκτονία του έφιππου ποιητή Περικλή Γιαννόπουλου στη θάλασσα του Σκαραμαγκά για τα μάτια της μποέμισσας ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου και η τελετουργική σχέση της αυτοχειρίας του με τον συγγραφέα Πλάτωνα Ροδοκανάκη, τη μυστηριώδη μεσαιωνική προέλευση της οικογένειάς του και τους κωδικοποιημένους αποκρυφιστικούς συμβολισμούς που εντοπίζονται στα γραπτά του- τα οποία υπέγραφε ζωγραφίζοντας έναν λαγό (!).

Site-specific
Η επιλογή των χώρων που θα πραγματοποιηθεί η παράσταση σχετίζονται ιστορικά με τη παράξενη και ξακουστή Οικογένεια Ροδοκανάκη:
- το Άσυλο Ανιάτων αποτελεί την τελευταία αθηναϊκή οικία της οικογένειας Ροδοκανάκη έως και το 1901, χρονιά όπου το οίκημα της Αγίας Ζώνης θα περάσει στα χέρια του Ασύλου
- το Λονδίνο είναι ο τόπος όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης (1635 – 1685) και εργάστηκε ως ποιητής, αλχημιστής και προσωπικός γιατρός του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Β’, συνεισφέροντας και στην ανακάλυψη του φαρμάκου ενάντια στην Πανούκλα

Η παράσταση πραγματοποιείται 100 χρόνια από τον θάνατο του Πλάτωνα Ροδοκανάκη, με την ευγενική παραχώρηση του προαύλιου χώρου από το Άσυλο Ανιάτων και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Έρευνα: Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης
Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Φωτογραφίες: Θάνος Χόνδρος
VideoTrailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Βοηθός Σκηνοθέτη:  Νατάσα Πετροπούλου
Επικοινωνία:Άρης Ασπρούλης
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου 1+1 = 1

Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου (Βραβείο Ερμηνείας Κάρολος Κουν 2018),Κώστας Νικούλι.

Παραστάσεις στον Προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων (Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη)

Πρεμιέρα το Σάββατο 11 Μαΐου ώρα 20.30
Και συνέχεια παραστάσεων από 13 έως 31 Μαΐου
κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή στις 20.30
και κάθε Σάββατο στις 18.30 & στις 20.30

Διάρκεια παράστασης 85 λεπτά

Εισιτήρια: 13 ευρώ γενική είσοδος / 10 ευρώ μειωμένο

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας
για την παρακολούθηση της παράστασης
απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο 694.634.9344

Παράλληλα, με αφορμή την παράσταση, στον χώρο του Ασύλου Ανιάτων παρουσιάζεται ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη και τίτλο «Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κάτιτι το πολύ ξανθό…»σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους μεταξύ άλλων οι:Γιάγκος Ανδρεάδης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Νίκος Βατόπουλος, Βασίλης Γαρυφαλλάκης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Έλενα Κυρκιλή, Δήμητρα Λιάκουρα, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Περικλής Πραβήτας, Γιώργος Τσόπανος, Άννα Χαρακτίνου, Θάνος Χόνδρος, Βιργινία Φιλιππούση και Γιώργος Φλωράκης.

Το έργο «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Κάπα Εκδοτική.

Επιπλέον πληροφορίες
Το έργο «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» αποτελεί πρωτότυπο νεοελληνικό θεατρικό κείμενο και είναι το όγδοο στη σειρά έργο των Ανδρεάδη – Ασπρούλη τα τελευταία 4 χρόνια το οποίο εκδίδεται από την "Κάπα Εκδοτική”. Η παράσταση αυτή αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία της Ρούλας Πατεράκη με τη σκηνοθέτη Ιόλη Ανδρεάδη μετά το Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο 2017 - 2018, Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν) και γίνεται η αφορμή η Ρούλα Πατεράκη να ταξιδέψει πρώτη φορά ως ηθοποιός εκτός Ελλάδος. Τέλος, η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» είναι η τρίτη παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη που θα παρουσιαστεί τη φετινή σεζόν 2018 - 2019 στο εξωτερικό, μετά τον «Ίωνα» του Ευριπίδη ο οποίος θα ανέβει τον Απρίλιο του 2019 στο θέατρο «TheTank» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και το έργο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» που ανέβηκε τον Νοέμβριο του 2018 στο «HellenicCenter» του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου