Κυριακή 21 Μαΐου 2017

O Μουνής επιστρέφει... Bob Theatre Festival 2017

“ Οι πέντε πολύ νέοι ηθοποιοί, καλά διδαγμένοι, τα δίνουν όλα: υπερασπίζονται την παράσταση από τα σπλάχνα τους. Είναι o Σταύρος Γιαννουλάδης, ο Θανάσης Ζερίτης, η Ελένη Κουτσιούμπα, η Νεφέλη Μαϊστράλη και η Αριστέα Σταφυλαράκη. Και δεν είναι εύκολο να ταυτιστείς με τέρατα... Μπράβο!
Ένα συγκλονιστικό κείμενο σε μία συναρπαστική παράσταση που θα σας καθηλώσει -σίγουρα από τις καλύτερες της χρονιάς. Να πάτε! Μη φοβηθείτε ότι θα σας σοκάρει. Η ζωή γύρω μας, οι άστεγοι στους δρόμους, αυτοί που ψάχνουν στα σκουπίδια σοκάρουν περισσότερο. (Γιώργος Σαρηγιάννης, totetartokoudouniblogspot.gr)

Καθένας από τους ηθοποιούς, έχει τη δική του μεγάλη στιγμή, με τη Νεφέλη Μαϊστράλη να ξεχωρίζει σαν παπαδιά και τον Θανάση Ζερίτη ως ανάπηρο. Υπάρχει, θαρρείς, μια άρρωστη σαγήνη στο να παρακολουθείς την παρέλαση των αφόρητα «άσχημων» αντι-ηρώων  της Κιτσοπούλου επί σκηνής: η παράσταση λειτουργεί σχεδόν αποτροπαϊκά.  Διαπιστώνεις δηλαδή ότι οι φανταστικοί ήρωες του «Μουνή» δεν διαφέρουν πολύ από υπαρκτούς συμπατριώτες σου, εύχεσαι όμως να μπορούσε η παράσταση να τους ξορκίσει… (Iλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα)

Η παράσταση του Δεντάκη, ξένη ως προς την αισθητική των άλλων παραστάσεών του, προσαρμόστηκε στο ύφος του έργου της Κιτσοπούλου με επιτυχία. Παράσταση που απαιτεί γερό στομάχι και διαθέτει δυναμισμό να γίνει «καλτ», αρκεί, βέβαια, ο θεατής να διακρίνει σε αυτήν την ουσία του έργου: την καταγγελία της βίας και του υφέρποντος φασισμού που κρύβει στους κόλπους της η αγία οικογένεια της επαρχίας, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας καθ' όλον τον 20ό αιώνα. (Δημήτρης Τσατσούλης, Ελευθεροτυπία)

Ο «Μουνής» της Λένας Κιτσοπούλου και του Παντελή Δεντάκη νομίζω ότι είναι κάπως σαν τις ταινίες του Λαρς φον Τρίερ:
λίγους θα τους αφήσουν αδιάφορους - οι υπόλοιποι ή θα τις λατρέψουν ή θα τις μισήσουν. Συχνά για τον ίδιους ακριβώς λόγους. (Τώνια Καραόγλου, elculture)

“Η σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη δείχνει να έχει "δέσει" άρρηκτα με το ιδιότυπο ύφος του έργου της Λένας Κιτσοπούλου, ισορροπώντας τέλεια μεταξύ του κωμικού και του τραγικού..” (Γιάννης Αγουρίδης, Αυγή)

O Moυνής, η παράσταση της ομάδας 4frontal που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει –ύστερα από δύο χρόνια απουσίας- για μία και μοναδική παράσταση στο 10ο Bob Theatre Festival: την Παρασκευή, 26/5 και ώρα 21.15 στην Αίθουσα Η’.

Η υπόθεση:
Ένα υπέροχο χωριό της ελληνικής επαρχίας κάπου στην δεκαετία της Αλλαγής, ένα παρ' ολίγον φονικό του Αργύρη του κοντοκουρεμένου, ένας βιαστικός γάμος του Κωστή του ανάπηρου με την Κωλαθηνά, μια τελετή ενηλικίωσης του μικρού Λαζάρ του γιου του Μπερδούλια, ένα αυτί απλωμένο στο σκοινί της μπουγάδας της Παντζάραινας και η μεγάλη απόφαση της τσαχπίνας της Ανθής συνθέτουν το σκηνικό της παράξενης ιστορίας του Μουνή. Μιας ιστορίας ακραίας  και απόκοσμα βίαιης. Όλοι ξέρουν, αλλά όλοι σιωπούν. Και όλα λύνονται με πολύ ξύλο πίσω από κλειστές πόρτες ή χορεύοντας ένα λεβέντικο τσάμικο στην κεντρική πλατεία του  χωριού. Οι ήρωες της Κιτσοπούλου παγιδευμένοι στις προκαταλήψεις και στους φόβους τους αγωνίζονται να κρατήσουν καθαρό το παρατσούκλι τους, μη και μαθευτούν οι εξάρσεις τους και γίνουν διήγημα.


Ταυτότητα Παράστασης:
Σκηνοθεσία:  Παντελής Δεντάκης
Επιμέλεια Κίνησης:  Αγγελική Στελλάτου
Σκηνικά/Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική:  Κώστας Νικολόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες:  Κάλλι Χαρόβα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Πάνος Τοψίδης, Αγάπη Κουρομπλή

Ερμηνεύουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη.

Στοιχεία Παράστασης
Κατηγορία: Παράσταση (Αναβίωση) / BoB Theatre Festival 2017
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, 26/5 στις 21.15
Αίθουσα: Η’
Διάρκεια: 80’ (χωρίς διάλειμμα)
Τrailer: http://youtu.be/hiRZ6psdaxU

** Ο «Μουνής» είναι ένα διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου από τη συλλογή με τίτλο  «Μεγάλοι δρόμοι» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Χώρος: Πειραιώς 260 || Προφεστιβαλικές Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Τιμές Εισιτηρίων:  9 € (Γενική Είσοδος)
Προβλέπονται ειδικά πακέτα εισιτηρίων με έκπτωση για όσους επιθυμούν να δουν παραπάνω από μία παράσταση του Bob Theatre Festival: για 2 παραστάσεις, ειδική τιμή των 15 € ||
Για 3 παραστάσεις, ειδική τιμή των 22 € || για 4 παραστάσεις ή full scratch πακέτο, ειδική τιμή των  29 €.
Και αν θέλετε να γίνετε υποστηρικτής του Bob αγοράζοντας το Gold Πακέτο των 80 € θα έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις παραστάσεις.

Προπώληση Εισιτηρίων:
Κεντρικά εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου),
στο 210 32 72000, στο greekfestival.gr και στο δίκτυο πωλήσεων του viva.gr
 
Περισσότερες Πληροφορίες: www.bobfestival.gr & facebook.com/BobTheatreFestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου