Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

«Χωρίς Ντροπή» στο Θέατρο Κάτω από την γέφυρα

Η 15χρονη Λίνα παιδί χωρισμένων γονιών ζει με τη μάνα της βρίσκει συναισθηματικό καταφύγιο στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου άντρα. Το διαδίκτυο και μία κάμερα γίνονται το κανάλι επικοινωνίας τους που η έφηβη έχει τόσο ανάγκη να ακολουθήσει μιας και η επικοινωνία με τους χωρισμένους γονείς της δεν υφίσταται. Ασφυκτιώντας στην πραγματικότητα της ανυπαρξίας των οικογενειακών δεσμών, αφήνεται στην ψευδαίσθηση και αλήθεια της διαδικτυακής της σχέσης. Τόσο κοντά και τόσο μακρυά από τον «σωτήρα» της, αθώα και επικίνδυνα συνάμα. Ο Χρήστος, ο νυν εραστής της μητέρας της, αρκετά νεότερός της, αντιλαμβάνεται πρώτος τις συνέπειες της σχέσης αυτής. Όχι τυχαία...

Το θεατρικό έργο Χωρίς Ντροπή, επίκαιρο όσο ποτέ, θίγει τους γενεσιουργούς παράγοντες και τις τραγικές συνέπειες του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην ευαίσθητη και ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των έφηβων νέων, και όχι μόνο των νέων. Ένα σημείο των καιρών που εξελίσσεται σε επικίνδυνη μάστιγα για τις ψυχές, το μυαλό και το σώμα των νέων που φοβούνται ή ακόμα χειρότερα αδυνατούν να ζήσουν την ανεμελιά, την ομορφιά και την ζωντάνια της ηλικίας τους. Το έργο προσεγγίζει το θέμα χωρίς περιστροφές και χωρίς την εθελοτυφλία που η πλειοψηφία των οικογενειών επιλέγει, τραγικά ασυνείδητα γιατί και οι ίδιοι οι γονείς βασανίζονται από τα δικά τους υπαρξιακά και συναισθηματικά κενά.

Οι σκοτεινές διαδρομές του διαδικτύου, με την τρομακτική δύναμη της διασύνδεσης ανθρώπων παγκοσμίως,  χαράσσονται μέσα στο μυαλό των νέων που αναζητούν τον τρόπο να αποδιώξουν σκέψεις και μνήμες επώδυνων βιωμάτων, πάνω στην ψυχή τους που υποφέρει από πληγές και από το μούδιασμα της δυστυχίας,  και στο σώμα τους που αρρωσταίνει ανήμπορο να βιώσει απελευθερωμένα την ερωτική του έκφραση σε φυσική συνεύρεση με ένα άλλο σώμα. Δρώντας σαν το πιο σκληρό ναρκωτικό χωρίς να είναι καν μία ουσία, ο εθισμός της επικοινωνίας μέσα από το διαδίκτυο ελέγχει ολοκληρωτικά την ύπαρξή τους, λειτουργεί ως placebo ανακούφιση του πολυδιάστατου πόνου τους και τους οδηγεί στις ακόμα πιο επώδυνες και επικίνδυνες καταστάσεις της  παιδικής πορνογραφίας, της αποπλάνησης, του εκφοβισμού, του εθισμού, του απόλυτου mind control.

Με αποκορύφωμα το παιχνίδι της 'μπλε φάλαινας' που παρουσιάζει έξαρση τελευταία και οδηγεί νέους στην αυτοκτονία, αναδεικνύεται με τα πιο μελανά χρώματα η τραγική πραγματικότητα έφηβων που βιώνουν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους με την αδιανόητη (ψευδ)αίσθηση ότι υπακούοντας στους κανόνες ενός παιχνιδιού και θέτοντας τέλος στη ζωή τους θα βιώσουν πληρότητα και ευτυχία.

Καθίσταται απόλυτα επιτακτική η κινητοποίηση όλων των παραγόντων εκείνων (εκπαιδευτικοί θεσμοί, μηχανισμοί ψυχολογικής υποστήριξης τόσο των ίδιων των νέων αλλά και του περιβάλλοντός τους, κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου και καταστολής ηλεκτρονικού εγκλήματος, ανάδειξη της μάστιγας μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, δυναμικές δράσεις και καμπάνιες ενημέρωση του κοινού) που δύνανται να συνδράμουν  στην αντιμετώπιση και - ιδανικά στην εξάλειψη- της μάστιγας αυτής. Το διαδίκτυο είναι αδιαμφισβήτητα ένα άκρως  χρήσιμο εργαλείο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ως τέτοιο πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει. Το dark web όμως είναι ένας ιστός φτιαγμένος από δηλητηριώδεις «ταραντούλες» που πρέπει να καταπολεμηθούν. Το έργο ανεβαίνει στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα που βρίσκεται δίπλα στο σταθμό Φαληρο.

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Στέφανος Κακαβούλης.
Πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Τσουρουνάκης, Μαρία Βλάχου , Κώστας Κλάδης και η πρωτοεμφανιζόμενη Μαριέλλη Μανουδάκη.
Tο σκηνικό θα κατασκευάσει ο διάσημος γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς.

Τηλέφωνα επικοινωνίας με το θέατρο: 210 – 4816200
Προτεινόμενη τιμή εισιτηρίου για μαθητές 5 ευρώ.
Παραστάσεις από 24 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή στις 21.15 και Σάββατο στις 19.30 για Λύκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου