Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Δημιουργικό Εργαστήριο Σκηνικής Αφήγησης και Βιωματικής Εμψύχωσης Ομάδων στο Επί Κολωνώ

Στόχος αυτού του δημιουργικού εργαστηρίου είναι να συνδέσει με πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο την Τέχνη της Αφήγησης με την Τέχνη του Θεάτρου και να συγκροτήσει εργαλεία που ενισχύουν πολύπλευρα τη βιωματική εμψύχωση μιας ομάδας.

Στη διάρκεια των εργαστηριακών συναντήσεων οι μαθητές:

α/ Θα ασχοληθούν συστηματικά με τις πρακτικές εφαρμογές της αφηγηματικής τέχνης αντλώντας από ένα πολύμορφο υλικό λόγου, που ξεκινά από την προφορική παράδοση και καταλήγει στη Λογοτεχνία.

β/ Θα ασκηθούν σε θεμελιώδη ζητήματα κατανόησης και ερμηνείας, ρυθμού και εκφραστικής ανάγνωσης, δημιουργικής κίνησης και σκηνικής παρουσίας.

γ/ Θα εξερευνήσουν τις δυνατότητες της φωνής και θα αξιοποιήσουν τα εργαλεία της μουσικοκινητικής, ώστε να δημιουργήσουν  σύνθετους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και ηχητικές ατμόσφαιρες.

δ/ Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής, βασισμένων στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού, θα αποκτήσουν ευέλικτα εργαλεία αναζήτησης του προσωπικού τους υλικού και των πρωτογενών εκφραστικών τους τρόπων, που θα τους οδηγήσουν σε πρωτότυπες και προσωπικού ύφους σκηνικές αποτυπώσεις του λόγου.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία σύντομων συνθέσεων σκηνικής αφήγησης, που θα παρουσιαστούν σε μορφή παράστασης στο  Black box  του Θεάτρου Επί Κολωνώ, τον Μάιο του 2018.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, αφηγητές, περφόρμερ, θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς, μουσειολόγους, ψυχολόγους και σε όλους όσοι αγαπούν την αφηγηματική τέχνη και επιθυμούν να την αξιοποιήσουν στη δημιουργική δουλειά με τις ομάδες. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σχεδιασμός εργαστηρίου - Διδασκαλία
Τάσος Καρακύκλας, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Δάσκαλος Θεάτρου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη μαθημάτων: από 19 Νοεμβρίου 2017
Ημέρα & ώρα: Κυριακή 14:00-17:00
Μέγιστος αριθμός ατόμων: 12  άτομα
Τόπος διεξαγωγή μαθήματος: θέατρο Επί Κολωνώ
Διεύθυνση: Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός
Πληροφορίες & εγγραφές: 210 5138067
Email: xkolono@otenet.gr
Site: www.epikolono.gr

Βιογραφικό Τάσος Καρακύκλας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γεννάδιου Πρότυπου Σχολείου Αθηνών, σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης "Αρχή" και "Θεατρικό Εργαστήρι Β. Διαμαντόπουλος".
Μαθήτευσε σε Εργαστήρια και Masterclass Θεάτρου, Φωνητικής-Φωνολογίας και Δημιουργικής Κίνησης, με σημείο αναφοράς τη διδασκαλία των L. Baur (Complicite Theater Company, Κινησιολογία, Δημιουργική Έκφραση, Υποκριτική), Φ. Κορρού (J. Lecoq, Physical Theater, Εκφραστική μάσκα), Γ. Γιαπλέ (Ομάδα Εδάφους, Δημιουργική Κίνηση), Δ.Ήμελλου, Δ.Καταλειφού, Σ.Παυλίδη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), "Θέατρο Άττις" (2η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος), Μ. Γιεμεντζάκη (Φωνητική Διαμόρφωση).
Συμμετείχε σε Επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες, με επίκεντρο την Εκπαίδευση και το Θέατρο (Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ICOM-CECA, Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για Παιδιά και Νέους, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορικό και Κινηματογραφικό Αρχείο Υπουργείου των Εξωτερικών).

Ως Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Drama Coach συνεργάστηκε με πειραματικές ομάδες, μουσικά σύνολα και μεταξύ άλλων με το Θέατρο Επί Κολωνώ, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Τεχνόπολις Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, σημαντικά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και Θεατρικούς Οργανισμούς. Δημιούργησε ατομικές και συλλογικές Περφόρμανς σε πλατφόρμες Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Εμφανίστηκε στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. Διασκεύασε Έργα Λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους και δημιούργησε Εκπομπές Αφήγησης για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Ως Ηθοποιός Φωνής ηχογράφησε Audio Book για Παιδιά.
Μελετά συστηματικά την Παιδαγωγική και Διδακτική του Θεάτρου, τη Βιωματική Εμψύχωση Ομάδων και τις μη παραδοσιακές εφαρμογές της Θεατρικής Τέχνης. Σχεδίασε Εργαστήρια και Δράσεις για Παιδιά και Ευπαθείς Ομάδες, που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, ή απειλούνται από αυτόν, Βιωματικά Εργαστήρια σε Θεραπευτικές και Διαπολιτισμικές Δομές, με την υποστήριξη Φορέων και Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης. Συνεργάζεται από το 2008 με το Εργαστήριο Υποκριτικής της Ομάδας ΝΑΜΑ, στο Θέατρο Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του οποίου διδάσκει "Θέατρο για Παιδιά και Νέους", "Η Τέχνη του  Δράματος στην Εκπαίδευση" και "Τεχνικές Σκηνικής Αφήγησης". Σχεδίασε, συντόνισε και δίδαξε σε Εργαστήρια Θέατρου για Παιδιά και Νέους στη Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση (ελληνόφωνη και αγγλόφωνη). Πραγματοποίησε Εκπαιδευτικούς Σχεδιασμούς και οργάνωσε Περιβάλλοντα Μάθησης για την Προσχολική ηλικία, Πειραματικά Εργαστήρια Παιδαγωγικής του Θεάτρου και  Παιδαγωγικής του Μουσείου, Δημιουργικά Εργαστήρια Υποκριτικής με επίκεντρο τις Τεχνικές Αφήγησης και Δημιουργικής Γραφής, ενώ δίδαξε Τεχνικές Υποκριτικής-Αυτοσχεδιασμού και Εμψύχωσης Ηθοποιού στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν στο Επί Κολωνώ μαθήματα Υποκριτικής με την Ελένη Σκότη, μαθήματα θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη, μαθήματα “Υποκριτική σε Κείμενα In Progress” με την Πέπη Μοσχοβάκου.
-Αναλυτικές πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του θεάτρου www.epikolono.gr.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου