Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Η Άποψή μας για την παράσταση "Αυτοκράτορ Αδριανός"

Ο Αυτοκράτορας Αδριανός ένας από τους πιο αγαπητούς Ρωμαίους αυτοκράτορες και βαθιά φιλέλληνας πεθαίνει.  Η ζωή του ξεδιπλώνεται μπροστά μας.  Από τα παιδικά του χρόνια και την έλευση του για πρώτη φορά στην Αθήνα μέχρι την θριαμβευτική του είσοδο στην Ρώμη σαν αυτοκράτορας στα 41 χρόνια.  Από τις πολεμικές του περιπέτειες και την ανέλιξή του στην στρατιωτική του ιεραρχία, μέχρι τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησής του και του μεγάλου του έρωτα με τον Αντίνοο.
Ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός ήταν βαθιά φιλέλληνας με ελληνική εκπαίδευση από τον φιλόσοφο Κλεομένη.  Αγαπούσε ιδιαίτερα τις διδαχές των Στωικών καθώς και του επίκουρου.  Στην Αθήνα, αποπεράτωσε το ναό του Ολυμπίου Διός, κατασκεύασε ένα υδραγωγείο, την μεγάλη βιβλιοθήκη δίπλα από την Ρωμαική αγορά και επέκτεινε την Αθήνα κατά μήκος του Ιλισσού.
Η παράσταση που ανεβαίνει στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα είναι ένα μικρό ρεσιτάλ του Χρήστου Λιακόπουλου.  Ο γνωστός ηθοποιός αυτή τη φορά περνάει και πίσω από τα φώτα της σκηνής καθώς εκτός από τον ομώνυμο ρόλο έχει αναλάβει επίσης την συγγραφή, την σκηνοθεσία (μαζί με την Αναστασία Μαρκουτσά), την μουσική επιμέλεια και την παραγωγή της παράστασης.
Ο Χρήστος Λιακόπουλος γεμίζει την άδεια σκηνή με την παρουσία του.  Δεν χρειάζεται πολλά μέσα για να το κάνει αυτό.  Έχει μία στιβαρή και δυναμική παρουσία, μια στεντώρια φωνή με σωστή άρθρωση και ένα παρουσιαστικό που από την πρώτη στιγμή σε κερδίζει για αυτοκράτορας.  Και είναι πολύ σημαντικό να κερδίσεις τον θεατή από την πρώτη στιγμή.
Ο Χρήστος Λιακόπουλος βιώνει όλα τα συναισθήματα του ήρωά του και δίνει μια ερμηνεία άλλοτε μελαγχολική, άλλοτε δυναμική και άλλοτε κυριευμένη από την απελπισία.  Δημιουργεί μια άκρως ατμοσφαιρική θεατρική παράσταση που βυθίζεται ολοκληρωτικά στον κόσμο του Ρωμαίου αυτοκράτορα.  Το κείμενο ρέει με γοργό ρυθμό χωρίς περιττές πληροφορίες αλλά κρατώντας όλη την ουσία μιας περιπετιώδους ζωής.
Στα θετικά στοιχεία της παράστασης η κλιμάκωση που στήνει ο Λιακόπουλος.  Από την στιγμή της γνωριμίας του με τον Αντίνοο και μέχρι της στιγμής του θανάτου του, ο ισχυρός αυτός άντρας γίνεται ευάλωτος και αδύναμος μπροστά στον έρωτα και στον θάνατο.  Δύο δυνάμεις τόσο σαρωτικές.  Γεμίζει με φόβο στην ιδέα του θανάτου.  Η έλευση της νύχτας γίνεται βασανιστική... ψάχνει να πιαστεί από κάπου για να ζήσει.  Αναπολεί τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής του.  Αναπολεί τον Αντίνοο και ετοιμάζεται να τον συναντήσει.  Είναι το μόνο που του δίνει θάρρος και ελπίδα.
Η παράσταση έχει σκοπό να καταδείξει πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τους ίδιους φόβους και τις ίδιες επιθυμίες.  Και αυτό που επιθυμούμε μέχρι το τέλος μας, είναι να αγαπηθούμε βαθιά και απόλυτα.  Ο Αδριανός έχει αγαπηθεί και με το παραπάνω και αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημό του.

"Το παιδί, ο αξιωματικός, ο άντρας που έκλαιγε πάνω απ'το νεκρό σου σώμα είμαι εγώ."


Πληροφορίες για την Παράσταση:
http://quintatheater.blogspot.gr/2017/11/2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου