Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Τελευταίες παραστάσεις για την Κωμωδία των Παρεξηγήσεων!

Η μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της φετινής σεζόν, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, "Η κωμωδία των παρεξηγήσεων" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τους Νίκο Κουρή και Ορφέα Αυγουστίδη στους κεντρικούς ρόλους, ολοκληρώνει τις παραστάσεις της στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου την Κυριακή 7 Απριλίου. Συνέχεια παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι στην Επίδαυρο με την "Άλκηστη" του Ευριπίδη, καθώς και φέτος με την όπερα "Ζ" στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επανέρχεται, σκηνοθετώντας για πρώτη φορά έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων, νεανικό έργο του μεγάλου ποιητή, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους εξαιρετικούς Νίκο Κουρή και Ορφέα Αυγουστίδη σε έναν δυναμικό θίασο 12 ηθοποιών. Το εντυπωσιακό σκηνικό (Εύα Μανιδάκη), που λειτουργεί ως μια διαρκώς μεταβαλλόμενη συνθήκη ψευδαίσθησης και τα κοστούμια - γλυπτά (Βασιλική Σύρμα), φτιαγμένα με μια σπάνια τεχνοτροπία, συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό σύμπαν που θα παρασυρει τους θεατές στον ίλιγγο μιας εκρηκτικής παράστασης.

Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ / ΥΠΟΘΕΣΗ

Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, καθώς τα πρόσωπα διασταυρώνονται. Το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σταδιακά θολώνει σε αυτό το νεανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του Σαίξπηρ, όπου κάθε βεβαιότητα καταρρέει  και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζει ότι είναι.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Πρόκειται για μία σπαρταριστή κωμωδία με έντονο το στοιχείο της φάρσας, που  ο Σαίξπηρ συνέγραψε περίπου την ίδια χρονική περίοδο με τους Δύο Άρχοντες από τη Βερόνα και Το Ημέρωμα της Στρίγγλας (1592-1594), βασιζόμενος στους Μέναιχμους του Πλαύτου.

Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων είναι γεμάτη εκπλήξεις, καθώς στο αλλόκοτο σύμπαν της βρίσκει κανείς ένα τρελό ψηφιδωτό από μπλεγμένες ερωτικές ιστορίες,χαμένα μέλη μιας οικογένειας, δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων (σε διπλό ρόλο ο Νίκος Κουρής ερμηνεύει τους δύο αδελφούς Αντίφιλους και ο Ορφέας Αυγουστίδης τους δύο δούλους τους, Δρόμιους), μέσα σε μια ατμόσφαιρα μαγείας και ψευδαίσθησης, όπου όλα μπορούν να συμβούν.  Η θαυμαστή δομή της Κωμωδίας των Παρεξηγήσεων αποτελεί τον θρίαμβο του διπλασιασμού: δύο ζεύγη διδύμων, μία αλλόκοτη πόλη, μαγική και μονότονη ταυτόχρονα, επαναλαμβανόμενες σκηνές, γεγονότα που συγχύζουν με την ομοιότητά τους, λέξεις που περιέχουν διττά νοήματα. Οι χαρακτήρες αποκτούν ένα  μόνιμο καθρέφτισμα,  είναι το είδωλό τους ή  ένα alter ego;

Πόρτες ανοιγοκλείνουν σε λάθος στιγμή, ανοίγοντας το δρόμο σε λάθος

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός
Τηλ.: 2110132002-5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου