Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Κοινές Ρίζες Άλλοι Τόποι Μια συναυλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου), η πολιτιστική ομάδα mammals σας προσκαλεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο Club του ΜΥΛΟΥ στη συναυλία ΚΟΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ ΑΛΛΟΙ ΤΟΠΟΙ, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Δημήτρης Μυστακίδης, Ματούλα Ζαμάνη, Φώτης Σιώτας, Baris Bal, Σάκης Λάϊος, Αργατεία, Nick and the Backbone και Tir Fada, συναντιούνται επί σκηνής σε ένα μουσικό ταξίδι από την Ανατολή ως τη Δύση που στόχο έχει να αναδείξει την οικουμενικότητα της μουσικής γλώσσας, μιας γλώσσας κοινής που δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα, μιας γλώσσας ικανής να διαλύσει τον φόβο για το διαφορετικό, τον φόβο για το «ξένο».

Τη συναυλία ανοίγουν οι Tir Fada, ένα σχήμα δραστήριο από το 2012 με βάση τη Θεσσαλονίκη. Η κέλτικη μουσική παράδοση εκφράζεται με σκοπούς και τραγούδια από την Ιρλανδία και τη Σκωτία, πάντα όμως με βάση τις ελληνικές μουσικές καταβολές των μελών του. Από τα ιρλανδέζικα jigs και το πάντρεμα της λύρας με την ιρλανδέζικη φλογέρα, οδεύουμε προς την Αμερική και το αστικό μπλουζ του Σικάγο και του Τέξας.

Τα blues είναι η μήτρα και η πηγή της σύγχρονης μουσικής παράδοσης, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν τη βάση για την έκφραση τoυ κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αμερική της δεκαετίας του ‘60. Τη σκυτάλη παίρνουν οι Nick and the Backbone, ένα σχήμα με πολύχρονη δισκογραφική και εκρηκτική ζωντανή παρουσία τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στο εξωτερικό. Το ηλεκτρικό blues – rock στα καλύτερά του θα μας πάει μέχρι την Ανατολή, όπου μας περιμένει ένα σχήμα που εκφράζει μια πολύ δυνατή λαϊκή μουσική παράδοση.

Η λέξη «αργατεία» υποδηλώνει την αλληλεγγύη στη λαϊκή παράδοση του Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας. Η ηλεκτρική πινελιά των Αργατεία στο ελληνικό ιδιωματικό τραγούδι μας δίνει μια φρέσκια οπτική στους ήχους, τον λόγο και τον ρυθμό του Πόντου. Το ταξίδι από τον Πόντο και την ιδιαίτερη αυτή μουσική συνέργεια, περνά στους ήχους της πολίτικης λύρας, του ταμπουρά και του πιάνου.

Ο Baris Bal και ο Σάκης Λάϊος μας συστήνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο τη λόγια μουσική παράδοση της Ανατολής και τα λαϊκά μουσικά ιδιώματα των Βαλκανίων. Ο Baris, ως ενεργό μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και ως άνθρωπος που έχει διωχθεί από το τούρκικο καθεστώς για τη δράση του υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μας θυμίζει μαζί με τον σπουδαίο πιανίστα Σάκη Λάϊο, ότι η παραδοσιακή μουσική μπορεί να αποτελέσει τον δίαυλο επικοινωνίας για την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τέλος, τη σκυτάλη παίρνουν ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Φώτης Σιώτας και η Ματούλα Ζαμάνη για να μας γυρίσουν στις μουσικές της πατρίδας μας, και όχι μόνο. Το πολύπλευρο ταλέντο του Φώτη Σιώτα, η δεξιοτεχνία και η αφοσίωση του Δημήτρη Μυστακίδη στην αναβίωση της λαϊκής κιθάρας και η κρυστάλλινη και εκφραστική φωνή της Ματούλας Ζαμάνη ολοκληρώνουν το μουσικό μας ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή με τον ιδανικότερο τρόπο.

ΚΟΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ ΑΛΛΟΙ ΤΟΠΟΙ είναι το διαφορετικό βλέμμα σε αυτό που μας ενώνει. Στην ανάγκη μας για ελευθερία, ισότητα και αξιοπρέπεια. Στην ανάγκη μας για καλλιτεχνική δημιουργία και πολιτισμό.

Πληροφορίες
Χώρος:
Mylos Club, Γεωργίου Ανδρέου 56, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 504 014, 2310 541 806

Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης: 21:00 (οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00)

Τιμές εισιτηρίων:
-Προπώληση, ανέργων & φοιτητικό 10€
-Ταμείο: 12€

Σημεία προπώλησης:
-Harry’s Spot (Αλ. Σβώλου 52|Αγγελάκη 8, Θεσσαλονίκη. Τηλ: 2310 238 594)
-Σάρωθρον (Κατούνη 17, Θεσσαλονίκη. Τηλ: 2310 538 282)
-Έντεχνον (Ι. Δέλλιου 4, Θεσσαλονίκη. Τηλ: 2310 280 553)
-StereoDisc (Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη. Τηλ: 2310 262 912)
-Διώροφον (Κερασούντος 81, Καλαμαριά. Τηλ: 2310 453 998)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου