Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

"Το Καπλάνι της βιτρίνας" στο Θέατρο Αμαλία

Το «θρυλικό» Καπλάνι της βιτρίνας, η παράσταση που αγάπησαν κοινό και κριτικοί «ξαναζωντανεύει» από τις 20 Οκτώβριου στη Θεσσαλονίκη, στο ανακαινισμένο Θέατρο Αμαλία.

Το αριστουργηματικό έργο της Άλκης Ζέη, διασκευάστηκε με τεράστια επιτυχία για το θέατρο από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη, ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρολόγο και ανέβηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2015-2016 στην Αθήνα, στο Θέατρο Βρετάνια και την Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια υπερ-παραγωγή που συγκίνησε περισσότερους από 100.000 θεατές, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στις ψυχές των παιδιών και των ενηλίκων.

Η παράσταση καταγράφηκε από κοινό και κριτικούς ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας, άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος.

Μια μεγάλη παραγωγή με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και σημαντικούς συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ.

Οι εξαίσιες μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Αβραμίδη, μεταφέρουν  μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι,  στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως  στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι  του 1936.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο…
Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι; Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους; Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;»

Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με την δικτατορία του Μεταξά, όπου πραγματικότητα και παιχνίδι “συνωμοτούν” για να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό.
Η παιδική αφέλεια, η αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν, για να μας πουν ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι το  πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη,  και αποτελεί  έργο – σταθμό  για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται  ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας τα ιστορικά γεγονότα και την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια στην τρυφερή παιδική της ηλικία, με ρεαλισμό και ενάργεια αλλά και μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση, απόρροια της παιδικότητας της.

Η συγγραφέας κ. Άλκη Ζέη δήλωσε για το ανέβασμα της παράστασης το Καπλάνι της βιτρίνας από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη:

“Πήγα με πολύ αγωνία να δω Το Καπλάνι της Βιτρίνας διασκευασμένο στο θέατρο. Έριξα μια ματιά στην πλατεία. Δίπλα μου καθόντανε τα παιδιά και τα εγγόνια μου και λίγο πιο πέρα ξαδέλφια, ανήψια και μικρανήψια. Την ένιωθα την ανυπομονησία τους. Άνοιξε η αυλαία μα δεν έβλεπα θέατρο. Είδα τον εαυτό μου μικρό κοριτσάκι και την αδελφή μου, τον παππού, τις θείες, τους μικρούς φίλους και τον μεγαλύτερο ξάδελφό μας. Στο βάθος το αγαπημένο μου Μαλαγάρι, τη θάλασσα με τα κύματα και κάπου ψηλά το Καπλάνι να με κοιτάζει με το γαλάζιο του μάτι. Το μικρό κοριτσάκι – δηλαδή εγώ- να φορεί το φουστανάκι μου, να μιλάει και να κινείται όπως εγώ κι αδελφή μου το ίδιο. Και ρίγη με τη δικτατορία, όχι την τελευταία, τότε… του Μεταξά και τις μισητές στολές νεολαίας και τα βιβλία που καίγονταν.

Μόνο σαν υποκλίθηκαν οι ηθοποιοί βγήκα από το όνειρο και βούρκωσα και γύρω οι δικοί μου μα κι όλος ο κόσμος έμεινε για μια στιγμή βουβός κι ύστερα ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Δεν ξέρω ποιος συγγραφέας είχε τέτοια τύχη να ξαναζήσει τα παιδικά του χρόνια. Πρέπει να έβαλαν πολλή αγάπη και πολύ κόπο όλοι οι συντελεστές ανεξαιρέτως.
Τους ευχαριστώ λοιπόν γι’ αυτό το αξέχαστο ταξίδι’’.
Θέατρο Βρετάνια, 6 /11/2015

Παίζουν οι ηθοποιοί :
Σπύρος Σαραφιανός, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Γουσίου, Μαρία Κοκκινίδου, Άσπα Μπατατόλη, Βαγγέλης Μάγειρος, Μαργαρίτα Νασιούλα, Αγγελική Περγαμηνού, Σοφιανός Πεσιρίδης, Μαρία Βαή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία : Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά- Κοστούμια  :  Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική  :  Μιχάλης Αβραμίδης
Στίχοι τραγουδιού : Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Προβολές 3D και Video Art  :  Αλέξανδρος Τσερέπας, Σπύρος Ρασιδάκης
Φωτισμοί  :  Ελένη Χούμου
Επιμέλεια κίνησης : Ιωάννα Μήτσικα
Βοηθός σκηνογράφου : Λίνα Καρανικολάου
Κατασκευή σκηνικών : Παναγιώτης Λαζαρίδης, Βασίλης Σακκής
Βοηθός σκηνοθέτη : Μαργαρίτα Νασιούλα

Πληροφορίες
Θέατρο Αμαλία – Παιδική/Εφηβική Σκηνή
Διεύθυνση : Αμαλίας 7, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310842509
Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. από  20 Οκτωβρίου
Πρωινές παραστάσεις για σχολεία στις 10:00 π.μ.
Διάρκεια :  2 ώρες με διάλλειμα
Τηλέφωνα για ομαδικές κρατήσεις και σχολεία :  6986691690 / 6977063881
Τιμές εισιτηρίων: 12€ Ενήλικες, 10€ Παιδικό, 7€  Μαθητικό

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Ticket Services
- Τηλεφωνικά: 210 7234567
- Online: www.ticketservices.gr και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC-Ταμείο Θεάτρου Αμαλία : 2310842509
Προπώληση εισητηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/theatro-amalia-to-kaplani-tis-vitrinas/?lang=el

Facebook: https://www.facebook.com/methexis2010/

Υπεύθυνος Επικοινωνίας:Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου