Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Tempus Verum-Εν Αθήναις: Καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2018-2019

Νέα σεζόν, νέος προγραμματισμός. Αυτό είναι πάντα το πιο δύσκολο κομμάτι. Η 3η χρονιά μας βρίσκει, λοιπόν, και πάλι στο Tempus Verum με κάποιες πετυχημένες επαναλήψεις («Πνεύμονες», «Τα Τέσσερα Κοριτσάκια») αλλά και με καινούριες δουλειές που και εμείς οι ίδιοι ανυπομονούμε ν’ απολαύσουμε, όπως «Ο Άσχημος» του Μάγιενμπουρκ.

Παράλληλα, θα φιλοξενηθούν δυνατές ομάδες, όπως οι C for Circus με το «Δαχτυλίδι της Μάνας» καθώς επίσης θα πραγματοποιηθούν και ενδιαφέρουσες συνεργασίες με νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Τέλος, η «Μικρή Ακαδημία» θα βρει ξανά στέγη στο Tempus Verum δημιουργώντας έναν τόπο όπου επαγγελματίες του θεάτρου θα μπορέσουν να ασκήσουν αλλά και να εξασκήσουν την τέχνη τους.

Ένα όμορφο αλλά και συναρπαστικό ταξίδι μας περιμένει και αυτή τη χρόνια και σας καλούμε να το ζήσετε και εσείς μαζί μας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους τους συνεργάτες μου αλλά και όλους τους θεατές που πίστα στήριξαν αλλά και συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή μας την προσπάθεια: να δημιουργούμε αλλά και να υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι το θέατρο είναι ένα σημαντικό συστατικό σ’ αυτό το δείπνο που λέγεται ζωή.

Δημήτρης Λάλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Ακολουθούν συνοπτικά οι παραστάσεις για το προσεχές διάστημα.

Πνεύμονες-Lungs του Duncan Macmillan 
Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου 
Φωνή στη «Γενιά της Αβεβαιότητας»

Μετά την επιτυχημένη πορεία τους στην Αθήνα και το ταξίδι τους ανά την Ελλάδα, οι «Πνεύμονες» του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στο Tempus Verum, με την αρχική τους διανομή. Ένας άντρας (Αποστόλης Τότσικας) και μια γυναίκα (Βάσω Καβαλιεράτου), γύρω στα τριάντα επιχειρούν να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους, όπως το αν θα γίνουν γονείς.

Ο χρόνος μοιάζει εχθρός τους. Αν περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες δεν θα το κάνουν ποτέ. Απ’ τη μια υπάρχει η επιθυμία για ένα παιδί, από την άλλη η αγωνία για το περιβάλλον, την παγκόσμια κρίση και την πολιτική αστάθεια… Τελικά, πώς να αποφασίσεις για το μέλλον σου όταν αυτό προβλέπεται τόσο δυσοίωνο;
«Ένα παιδί; Είναι σαν να μου έριξες μπουνιά στη μούρη και μετά μου ζήτησες να σου λύσω μια μαθηματική εξίσωση.»
Μια ιστορία αγάπης, αμείλικτα ειλικρινής, αστεία και επίκαιρη. Ένα έργο που δίνει φωνή στη «Γενιά της Αβεβαιότητας», η οποία μέσα από τις αλλεπάλληλες αλλαγές και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις βρίσκει τον τρόπο να χαράξει τη δική της πορεία στη ζωή.

Συντελεστές 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Μετάφραση: Κρίστελ Καπερώνη
Σκηνικά- Κοστούμια: Μιχάλης Σαπλαούρας
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης
Δραματολόγος: Κατερίνα Διακομοπούλου
Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη
Video/Trailer: Θάνος Κερμίτσης

Παίζουν: Βάσω Καβαλιεράτου, Αποστόλης Τότσικας

Δείτε το trailer της παράστασης ΕΔΩ.

Τα Τέσσερα Κοριτσάκια του Χρήστου Καρασαββίδη 
(εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Π. Πικάσο) 
Πρεμιέρα: 12 Οκτωβρίου 
Έρωτας εναντίον Πολέμου

Η παράσταση που άφησε άφωνο το κοινό, με την ποιητική της γλώσσα και τον γόνιμο πειραματισμό, παρουσιάζεται ξανά στην ανανεωμένη της εκδοχή, εξακολουθώντας ν’ αναζητά τη μορφή του νέου δημιουργικού θεάτρου.
Στα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τέσσερα κοριτσάκια σ’ έναν λαχανόκηπο που θα μπορούσε να είναι πεδίο μάχης, καράβι ή φεγγάρι, παίζουν βίαια παιχνίδια. Ονειρεύονται, αυτοσαρκάζονται και κραυγάζουν για τη δύναμη του έρωτα και την αδυναμία του πολέμου.
Ο Χρήστος Καρασαββίδης εμπνέεται από ένα από τα ποιητικότερα κείμενα του 20ου αιώνα, «Τα Τέσσερα Κοριτσάκια» του Πάμπλο Πικάσο και το γράφει ξανά από την αρχή. Το αποτέλεσμα; Ένα μανιφέστο πάνω στον έρωτα και τις μάχες των λαών, όπου τα χρώματα και τα παιδικά παιχνίδια μπερδεύονται με την ανήλικη σεξουαλικότητα.

Συντελεστές 
Κείμενο - Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδης
Σκηνογράφος: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Κούδα, Φένια Προβελεγγίου
Trailer: Σπύρος Μαλτέζος

Παίζουν: Τζωρτζίνα Λιώση, Κρίστελ Καπερώνη, Δώρα Παρδάλη, Έλενα Μεγγρέλη

Δείτε το trailer της παράστασης ΕΔΩ.

Ο Άσχημος του Marius Von Mayenburg 
Πρεμιέρα: 5 Δεκεμβρίου 
«Τι κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο;»

Ο Λέττε είναι άσχημος. Ανείπωτα άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Ποτέ δεν είχε παρατηρήσει την ασχήμια του, μέχρι που οι άλλοι του την επισήμαναν. Κάποια στιγμή αποφασίζει ν’ αλλάξει το πρόσωπό του. Πλέον, όχι μόνο δεν είναι άσχημος, αλλά ακαταμάχητα όμορφος. Τώρα όλοι θέλουν να του μοιάσουν. Στο τέλος, ολόκληρη η ανθρωπότητα θα εγκιβωτιστεί στο ίδιο πρόσωπο…
Ο Δημήτρης Λάλος μεταφράζει και σκηνοθετεί τη μαύρη κωμωδία του Γερμανού Marius Von Mayenburg, «Ο Άσχημος». Ένα έργο, το οποίο λειτουργεί παράλληλα σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο πλάνο είναι μια ευφυής φάρσα με γρήγορους και αιχμηρούς διαλόγους, που εναλλάσσει το χιούμορ με την τραγικότητα. Μπορεί να ιδωθεί, όμως, και ως μια φιλοσοφική αλληγορία, όπου στο φόντο αναπτύσσεται η κοινωνική ένταση ανάμεσα στον καπιταλισμό και την ανθρώπινη μοναξιά.
Εξακολουθώ να είμαι εγώ, ακόμη και όταν μοιάζω με κάποιον άλλον; Πόση σημασία έχουν οι προσωπικές μου αξίες, όταν αυτές δεν επικυρώνονται από τους γύρω μου; Ο αγώνας για την ατομικότητα μπορεί ν’ αποδειχθεί τεράστιο εμπόδιο στο δρόμο προς την επιτυχία; Και τελικά, τι κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο;

Συντελεστές 
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Πρωτότυπη μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κρίστελ Καπερώνη
Μake up artist: Γιάννα Μαρματάκη
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης

Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Βάσω Καβαλιεράτου, Συμεών Τσακίρης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου