Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η Άποψή μας για την παράσταση "Γυναίκες του Παπαδιαμάντη" στο Θέατρο Χώρα

Η παράσταση «Οι Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» σήκωσε αυλαία στις 15 Δεκέμβρη στο Θέατρο Χώρα, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με την Νένα Μεντή στον ρόλο της Φραγκογιαννούς και πρωταγωνίστριες τις Έρση Μαλικένζου, Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάνα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη και Έφη Σακελλαρίου.

Μέσα από τα μάτια της Φόνισσας-Φραγκογιαννούς οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη, μάνες, σύζυγοι, κόρες συστήνονται στον θεατή και αφηγούνται την ιστορία τους, μία διαρκή πάλη με την κοινωνία, τον χρόνο, την ζωή, την φύση και τελικά, τον θάνατο. Τα πορτραίτα των ιδιαίτερων φιγούρων των διηγημάτων του Σκιαθίτη συγγραφέα μιλούν για την φτώχια, την επιβίωση και την απώλεια μέσα από διάφορα κωμικοτραγικά συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα στον γενέθλιο τόπο του Παπαδιαμάντη. Μία αφήγηση- μητέρα πολλών παράλληλων αφηγήσεων για γυναίκες που καρτερούν, υποφέρουν, ελπίζουν, παθαίνουν, μα τελικά παλεύουν και επιβιώνουν μέσα από τεχνάσματα, δικά τους και της ζωής.

Η Νένα Μεντή με την πολύχρονη εμπειρία της στο θεατρικό σανίδι, αποδίδει άριστα τον ρόλο της πολυσχιδούς προσωπικότητας της Φραγκογιαννούς και εκφράζει εξαιρετικά τα ηθικά διλλήματα, τους στοχασμούς και τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της ηρωίδας, το ίδιο και η Έρση Μαλικένζου που υποδύεται, κατά βάση, την μητέρα της «Φόνισσας» και αποτελεί, όπως φαίνεται καθοριστικό παράγοντα μέσω των επιλογών της στην διαμόρφωση της ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης της κόρης της. Η Ευγενία Δημητροπούλου γλυκύτατη και προσγειωμένη σε χαρακτηρές κομμένους και ραμμένους για εκείνη, η Χριστιάννα Ματζουράνη ταπεραμεντόζα και δυναμική, η Μαριάννα Τουντασάκη παραστατικότατη και απολαυστική, ενώ τέλος, η Έφη Σακελλαρίου διακριτική, μα αξιόλογη.

Η σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, αφαιρετική, ξεπερνά τις αντικειμενικές δυσκολίες που θετεί το περιγραφικό κείμενο του Παπαδιαμάντη για την μεταφορά του στο σανίδι. Το σκηνικό, προσεγμένο και ορθά τοποθετημένο, εξυπηρετεί ικανοποιητικά την σκηνοθετική έμπνευση και προσδίδει ενδιαφέρουσα οπτική σε μία κλασική αφήγηση.

Συνοψίζοντας, «Οι Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» είναι ένα έργο- φιλοσοφικός στοχασμός επάνω στην θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, τόσο στον συντηρητικό κοινωνικό ιστό της ελληνικής επαρχίας του 20ου αιώνα, όσο και διαχρονικά. Μέσα από ηθοποιούς- σταθμούς για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, οι ηρωίδες των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη παίρνουν σάρκα και οστά και συνδιαλέγονται με όσα τις πονούν, με τις αγωνίες, τους φόβους, τις άλλες γυναίκες, και εν τέλει, τον εαυτό τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: http://quintatheater.blogspot.gr/2017/11/blog-post_68.html#more

Της Μαρίας-Ελπινίκη Ζαφειράκη, 4/1/18



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου