Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Συνέντευξη - Ελένη Ανδρεάδη

Η Ελένη Ανδρεάδη είναι μια νέα γυναίκα με ένα βαρύ όνομα και μια λαμπρή σταδιοδρομία σε περιβαλλοντικά θέματα στην Αμερική αλλά και σε Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα.  Η ενασχόληση της με την παιδική λογοτεχνία είναι μια κρυφή πτυχή του εαυτού της, που με ιδιαίτερη επιτυχία άρχισε να εξασκεί τα τελευταία χρόνια.  Η ιδιαίτερα πετυχημένη σειρά βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη» αλλά και η μη κερδοσκοπική εταιρία που φέρει την ίδια ονομασία αποδεικνύουν ότι έχει ένα όραμα και προτάσεις για το πως μπορούμε όλοι μας να γίνουμε "Πράκτορες" και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος.  Στην συζήτηση μας που ακολουθεί μιλήσαμε για τα βιβλία της, την εταιρία της και για το περιβάλλον σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με έναν άνθρωπο που έχει απόψεις, στρωτή σκέψη και ένα όραμα στο οποίο όλοι μας μπορούμε να γίνουμε συμμέτοχοι για ένα καλύτερο αύριο. Την ευχαριστούμε και της ευχόμαστε ότι καλύτερο στην προσπάθεια της αυτή.

-Κα. Ανδρεάδη έχετε δημιουργήσει μια σειρά παιδικών βιβλίων με θέμα το περιβάλλον.  Πώς προέκυψε η συγγραφή τους;
Οι σπουδές μου και η εργασία μου στο εξωτερικό για 12 χρόνια, πριν επιστρέψω στην Ελλάδα, είχαν σχέση με περιβαλλοντικά θέματα. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς μου στο εξωτερικό, σαν περιβαλλοντικός σύμβουλος σε ένα ντοκιμαντέρ της Participant Media, έμαθα για κάποια παιδιά στην Ινδία τα οποία οργάνωσαν μια καμπάνια για την εξάλειψη του πλαστικού στο χωριό τους και εντυπωσιάστηκα πολύ. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα θέλησα να ασχοληθώ με τα παιδιά και το περιβάλλον. Παράλληλα μου άρεσε πολύ και η συγγραφή οπότε είχα την ευκαιρία να συνδυάσω δύο μεγάλα μου πάθη.

-Έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα 3 βιβλία.  Ποια είναι η ιστορία τους;
Σε όλα τα βιβλία ο αναγνώστης είναι και ο πρωταγωνιστής, ο οποίος υιοθετεί το ρόλο του Πράκτορα του Πλανήτη και αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια αποστολή για τη μυστική υπηρεσία της Περιβαλλοντοπόλ και να σώσει τον κόσμο. Το κάθε βιβλίο έχει και μια διαφορετική αποστολή: Tο πρώτο βιβλίο «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» είναι η εκπαίδευση του νεαρού Πράκτορα - μαθαίνει δηλαδή τις βασικές αρχές σε σχέση με την περιβαλλοντική προστασία και στο τέλος καλείται να αντιμετωπίσει την οικογένεια Τεμπελχανά. Το δεύτερο βιβλίο «Η Εκδίκηση του Πουφ», έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, όπου ο Πουφ, γνωστός και ως διοξείδιο του άνθρακα, έχει βαλθεί να κάνει τον κόσμο καμίνι και οι Πράκτορες έχουν μόλις 24 ώρες για να τον σταματήσουν. Για να το καταφέρουν αυτό θα χρειαστεί να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Στο τρίτο βιβλίο «Τα Τέρατα των Ωκεανών», οι Πράκτορες αναλαμβάνουν να σταματήσουν την καταστροφή των θαλασσών από τις κύριες απειλές και όλο αυτό μέσα σε μόλις 48 ώρες.

-Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παιδική λογοτεχνία;
Τα παιδιά με γεμίζουν αισιοδοξία σε σχέση με τα περιβαλλοντικά θέματα διότι έχουν έναν ιδεαλισμό που ως ενήλικες τον έχουμε χάσει. Αρχικά ίδρυσα τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», που προϋπήρχε των βιβλίων, η οποία υλοποιεί προγράμματα βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στην πορεία ήρθε στην επιφάνεια και η παράλληλη αγάπη μου για τη λογοτεχνία, οπότε αυτά τα δύο συνδυάστηκαν και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα βιβλία.

-Έχουν συγκεντρώσει αρκετές υποψηφιότητες και βραβεύσεις καθώς και ήταν στην λίστα με τα ευπώλητα για μεγάλο διάστημα.  Σας ικανοποιεί η ως τώρα πορεία τους;
Με ικανοποιεί πολύ το γεγονός πως έχουν διαβαστεί ευρέως και με γεμίζει το ότι τα παιδιά μου ζητούν όλο και περισσότερες αποστολές. Ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια σειρά βιβλίων που να είναι εκπαιδευτικά αλλά και διασκεδαστικά και να μπορούν να σταθούν δίπλα σε αμιγώς διασκεδαστικά μη-εκπαιδευτικά βιβλία, στις λίστες των ευπώλητων, σε βραβεύσεις, αλλά κυρίως στις προτιμήσεις των μικρών αναγνωστών.

-Είστε αισιόδοξη ότι η νέα γενιά θα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε περιβαλλοντικά θέματα απ' ότι οι παλιότερες;
Είναι σίγουρο πως η επόμενη γενιά είναι ήδη περισσότερο ευαισθητοποιημένη. Βλέπουμε ότι τα παιδιά και οι Πράκτορες του Πλανήτη εκπαιδεύουν ήδη τους γονείς τους πάνω σε όσα μαθαίνουν. Τα παιδιά παραλαμβάνουν ένα κόσμο ο οποίος είναι ήδη δυστυχώς σύντομα χρεοκοπημένος περιβαλλοντικά, με τεράστια προβλήματα. Όπως λέμε και στους Πράκτορες, οι λύσεις σε αυτά τα προβλήματα υπάρχουν και το ερώτημα είναι αν θα δράσουμε αρκετά γρήγορα.

-Τα παιδιά έχουν την δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο;
Τα παιδιά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο - όπως πιστεύω έχει και ο καθένας μας.

-Είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύσεις ένα παιδί σε θέματα που αφορούν σ το περιβάλλον μέσα από το διάβασμα και το παιχνίδι παρά μέσα από ένα διδακτικό περιβάλλον ,όπως το σχολείο;
Όλα είναι σημαντικά. Πιστεύω ότι τα πάντα βέβαια ξεκινούν από το σπίτι και την οικογένεια: από εκεί ξεκινά η παιδεία, ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο και προς το κοινωνικό σύνολο, και αυτά είναι αλληλένδετα με το σεβασμό προς το περιβάλλον. Αλλά φυσικά και μέσα από το διάβασμα και μέσα από το παιχνίδι, ένα παιδί μπορεί να ρουφήξει την πληροφορία, και μάλιστα αυτά τα δύο μπορούν να είναι ένα.

-Τι θέλετε να αποκομίσουν τα παιδιά μέσα από τους πράκτορες;
Θέλω τα παιδιά να αισθανθούν ότι έχουν τη δύναμη και τα εργαλεία να αλλάξουν τον κόσμο και ότι η δική τους πρωτοβουλία και οι δικές τους καθημερινές πράξεις κάνουν όλη τη διαφορά.

-Έχετε δημιουργήσει έναν παράλληλο κόσμο εκτός του βιβλίου που περιλαμβάνει μια μη κερδοσκοπική εταιρία με στόχο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση των παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη.  Ποια είναι η ανταπόκριση μέχρι τώρα;
Η ομώνυμη περιβαλλοντική οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», έχει εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού πάνω στην αειφόρο ανάπτυξη. Η ανταπόκριση είναι εξαιρετική και από τους εκπαιδευτικούς, γιατί υλοποιούμε προγράμματα και σεμινάρια και για τους αυτούς ώστε να μπορούν να εκπαιδεύουν στην πορεία τα παιδιά. Οι αξιολογήσεις που παίρνουμε είναι ιδιαίτερα θετικές και συνεχίζουμε με πολλές αποστολές και προγράμματα σε όλη τη χώρα.

-Πείτε μας κάποιες λεπτομέρειες για την δράση αυτή της εταιρίας;
Υλοποιούμε αποστολές σε όλη τη χώρα με διαφορετικές θεματικές, όπως ενέργεια, δάσος, απορρίμματα. Συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς, για παράδειγμα υλοποιούμε ένα πρόγραμμα για τα απορρίμματα με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιούμε προγράμματα σε χώρους όπως το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου COSMOTE και φυσικά υλοποιούμε αποστολές σε σχολεία αλλά και σε φεστιβάλ.

-Με σπουδές στην Αμερική επάνω στην περιβαλλοντική πολιτική και εργασιακή εμπειρία σε Αμερική, Αγγλία και Γερμανία πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι κυβερνήσεις σε αντιστοιχία με τις παραπάνω χώρες;
Θεωρώ ότι στην Ελλάδα έχουμε κάνει πολλά βήματα τα τελευταία δέκα χρόνια, φυσικά όμως έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας. Υπάρχει μια καχυποψία και σύγχυση σε θέματα όπως η ανακύκλωση, για παράδειγμα, και παράλληλα μας λείπουν ακόμα βασικές υποδομές.  Φυσικά όταν σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία υπάρχει η δυνατότητα πολύ πιο εύκολης ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης από το Δήμο, είναι φυσικό πως και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων είναι μεγαλύτερη. Σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις, αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Βλέπουμε για παράδειγμα πως οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι πολύ πίσω θα έλεγα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως και μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρίσει από τη συμφωνία για το κλίμα και ας βρίσκουν οι μελέτες οτι η κοινή γνώμη στην Αμερική υποστηρίζει την αποφασιστική δράση στην κλιματική αλλαγή. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως χρειάζεται όλοι μας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να κάνουμε πολύ περισσότερα και να δράσουμε γρήγορα πριν τα προβλήματα να είναι μη αναστρέψιμα.

-Είναι στα σχέδια σας η συγγραφή ενός μυθιστορήματος για ενήλικες;
Το επόμενό μου μυθιστόρημα είναι για παιδιά 10+, ονομάζεται «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες  της Γης», και θα κυκλοφορήσει την άνοιξη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ενώ μετά ακολουθεί ένα ακόμα βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη». Έχω γράψει ένα μυθιστόρημα για ενήλικες, δεν είναι οικολογικό και δεν έχει σχέση με το περιβάλλον. Ελπίζω πως κάποια στιγμή σύντομα θα κυκλοφορήσει και αυτό.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και καλή επιτυχία σε ότι κάνετε.
Ευχαριστώ πολύ και εγώ!

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία και τις δράσεις της Ελένης Ανδρεάδη στους παρακάτω συνδέσμους:
http://quintatheater.blogspot.gr/2017/05/blog-post_26.html#more
http://quintatheater.blogspot.gr/2018/01/blog-post_52.html
http://www.vassosotiriou.gr/ta-terata-ton-okeanon/

Του Μπίκου Περικλή, 25/1/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου