Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Η Άποψή μας για την παράσταση "Νύχτες" στο Θέατρο 104

Η θεατρική ομάδα Apparatus παρουσιάζει τις «Νύχτες», έργο βασισμένο στις «Λευκές Νύχτες» του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου στο Θέατρο 104.

Μια νύχτα του καλοκαιριού η Νάστενκα, μία νεαρή κοπέλα συναντιέται τυχαία με έναν μοναχικό νέο. Η γνωριμία αυτή που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες συναντήσεις στέκεται η αφορμή, για να ξεδιπλώσει ο καθένας από τους δύο ήρωες την παράξενη ιστορία της ζωής του. Την ώρα, όμως, που η Νάστενκα μιλάει για τον άνδρα με τον οποίον είναι ερωτευμένη και περιμένει να παντρευτεί, ο εσωστρεφής και ιδιαίτερος φίλος της αναπτύσσει για εκείνην ρομαντικά συναισθήματα τα οποία, όμως, δεν ανταποδίδονται. Φαντασιακό και πραγματικό γίνονται ένα για δύο ξεχωριστούς ανθρώπους που πλάθουν έναν ονειρικό κόσμο με όσα τους λείπουν από την ζωή, πληρώνοντας, όμως, το «βαρύ τίμημα» της μοναξιάς.

Η διασκευή και σκηνοθεσία της Βάσιας Χρονοπούλου αγγίζει με ευαισθησία και τρυφερότητα το έργο του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, καθιστώντας το σύγχρονο και καταφέρνοντας να συγκινήσει τον θεατή. Ωστόσο, και οι ηθοποιοί αξιοποιούν τα εκφραστικά τους μέσα στον μέγιστο βαθμό, βιώνουν όσα λένε και τους ήρωες που υποδύονται. Ο Σταύρος Μαρκάλας, αισθαντικός, συλλαμβάνει άριστα την υπόσταση του ρόλου του, η Ντένια Στασινοπούλου, αυθόρμητη και γλυκύτατη, μεταβαίνει έντεχνα από την λύπη στην ένταση, ακόμα και το χιούμορ. Ο Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, δυναμικός και ερμηνευτικά στιβαρός, ενώ τέλος, η Μάρω Μελισσάρη, ειλικρινής και αυθεντική.

Εξαιρετική και η μουσική επιμέλεια από τον Γιώργο Κοσμίδη, τα κουστούμια της Λένας Λέκκου και ευρηματικότατη η χρήση του σκηνικού.

Δύο κεντρικοί χαρακτήρες, μοναχικοί που επιθυμούν να ερμηνεύσουν την ζωή μέσα απ’το όνειρο και να νιώσουν την συντροφικότητα που τους στερεί η πραγματικότητα. Βαθιά αισθήματα που, όμως, περιπλέκονται και ιστορίες που ισορροπούν ανάμεσα στο φαντασιακό και στην αληθινό. Με μεράκι, ταλέντο και διάθεση η ομάδα Apparatus παρουσιάζει τις δικές της τρυφερές, έναστρες «Νύχτες».

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο:  http://quintatheater.blogspot.gr/2017/12/apparatus-104.html#more

Της Μαρίας-Ελπινίκη Ζαφειράκη, 18/1/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου