Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη: Δημήτρης Κυριαζής/Ελένη Ζιώγα - Η ΚΑΡΦΙΤΣΑ ή απλά μαθήματα επιβίωσης

Οι εκδόσεις Πορφύρα με χαρά σας προσκαλούμε σε μία συζήτηση ανάμεσα στον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Δημήτρη Κυριαζή Ε.Ε.Ψ.Ψ/I.F.P.S. και την συγγραφέα-ηθοποιό Ελένη Ζιώγα με θέμα το τελευταίο βιβλίο της, «Η καρφίτσα, ή απλά μαθήματα επιβίωσης».

Αλήθεια, ψυχαναλύεται ένα θεατρικό έργο; Ποιος έχει το τεκμήριο της αθωότητας; Ποιος είναι ο κακός, ποιος ο καλός; Ποιος ο αμαρτωλός, ποιος ο άγιος; Ποιος θα σωθεί και ποιος απλά θα επιβιώσει; Πώς διακρίνουμε τον εαυτό μας ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου; Τι φέρνει κοντά τα διαφορετικά και ποια είναι η υπέρβαση που σώζει;.

Με παρεμβάσεις τους συμμετέχουν οι:
• Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής του περιοδικού «Σύναξη»
• Νίκος Παναγόπουλος, επίκουρος καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μέρη του έργου θα διαβάσουν οι Υβόννη Μαλτέζου, Λουκία Πιστιόλα και η ίδια η συγγραφέας.
Το έργο είχε ανεβεί τον Δεκέμβριο 2017 στο BIOS.

ΕΛΕΝΗ ΖΙΩΓΑ

Η ΚΑΡΦΙΤΣΑ ή απλά μαθήματα επιβίωσης
Ένα κείμενο για την αγάπη, για τον εγκλωβισμένο μας εαυτό που επιζητεί την ελευθερία, που τη νοσταλγεί κι ας μην το ξέρει. Αυτό είναι το νέο βιβλίο της Ελένης Ζιώγα, «Η Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα, με την εισαγωγή να φέρει την υπογραφή του Θανάση Παπαθανασίου.

Πρωταγωνιστές, η Κυρία, η Ηθοποιός, ο Δολοφόνος και η Ζητιάνα. Όλοι τους βρίσκονται σε κατάσταση νόστου. Ζουν αναμένοντας να επιστρέψουν σε κάτι που έχει ξεχαστεί εξαιτίας της συλλογικής αμνησίας της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η Κυρία και η Ηθοποιός, δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό το «κάτι». Αντίθετα, η Ζητιάνα και ο Δολοφόνος ξέρουν πολύ καλά, ακόμη κι αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και βαδίζουν σε δρόμους αντίθετους. Και οι δύο έχουν ανάμνηση της ελευθερίας και τη λαχτάρα να βρουν μια διέξοδο που θα τους λυτρώσει. Μάλιστα, η Ζητιάνα δείχνει να έχει διακρίνει τη μοναδική Αλήθεια που θα την οδηγήσει εκεί, η οποία δεν είναι άλλη από την Αγάπη.

Μια καρφίτσα, που θα κλαπεί από την Ηθοποιό μέσα από την μπιζουτιέρα της Κυρίας και θα φτάσει στα χέρια της Ζητιάνας, θα γίνει το μέσο διά του οποίου η τελευταία θα μεταγγίσει τη σοφία της στον Δολοφόνο. Απ’ αυτό το θαύμα που συντελείται ανάμεσα στη Ζητιάνα και τον Δολοφόνο συμπαρασύρονται, τόσο η Κυρία, όσο και η Ηθοποιός σε μια, ασυναίσθητη μεν, μα τώρα ίσως κι ελπιδοφόρα αναμονή...

Η Καρφίτσα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017 στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, με την ισότιμη συνεργασία μιας ομάδας επαγγελματιών ηθοποιών και του θεατρικού εργαστηρίου του Ψ.Κ.Κ.

H ομώνυμη παράσταση ανέβηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο στην Κεντρική Σκηνή του Bios (Πειραιώς 84 - Αθήνα). Η Ελένη Ζιώγα ενσάρκωσε τον ρόλο της Κυρίας.

Θεατρικό κείμενο: Ελένη Ζιώγα
Εισαγωγή: Θανάσης Παπαθανασίου
Εικόνα εξωφύλλου: π. Σταμάτης Σκλήρης
Πρώτη κυκλοφορία: 18 Δεκεμβρίου 2017
ISBN 978-618-5197-35-3, σελ. 160
Λιανική τιμή: 8€

Η Ελένη Ζιώγα γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα. Η καταγωγή της είναι από το Συρράκο της Ηπείρου –απ’ τη μεριά του πατέρα της– και από την Κωνσταντινούπολη –απ’ τη μεριά της μητέρας της. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Μουσική. Αρχικά ασχολήθηκε με πολλές εργασίες για βιοπορισμό, ανάμεσά τους και η δημοσιογραφία. Από τη δεκαετία του ’90 και μέχρι τώρα ασχολείται με το θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση, ως συγγραφέας και ηθοποιός. Επίσης γράφει τραγούδια και ποιήματα. Το βιβλίο, «Η Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης» είναι η δεύτερη συγγραφική της απόπειρα για το θέατρο μετά το «Μυστικό της Κυρίας Έλεν», τον βιογραφικό μονόλογο που έγραψε για τη σχέση της γιαγιάς της με τον συγγραφέα πατέρα της Βασίλη Ζιώγα, ο οποίος ανέβηκε την περίοδο 2012-2014 σε διάφορες σκηνές στην Αθήνα.

Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Νίκο Κουτελιδάκη.

 Ο Δημήτρης Κυριαζής είναι υποπτέραρχος ε.α., Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής (ΕΕΨΨ), Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (1965). Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική (1969-1973) στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και στην Παιδοψυχιατρική (1977-1979) στο Ινστιτούτο Allan Memorial και στο Μontreal Children’s Hospital του Mc Gill Univeristy στο Μοntreal του Καναδά. Διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του 251 ΓΝΑ (1987-1991). Είναι διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει σπουδάσει ψυχανάλυση, ομαδική ανάλυση και οικογενειακή θεραπεία στην Ελλάδα. Επί πολλά έτη διδάσκει Ψυχολογία Ηγεσίας και Stress Management στη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΔΙΕΠ) και την Ανωτέρα Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). Διδάσκει στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και της Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα Κλινικής Ψυχανάλυσης, Ομαδικής Ψυχολογίας, Ψυχανάλυσης και Λογοτεχνίας, όπως και του ανθρωπινού παράγοντα στο αεροπορικό ατύχημα. Σχετικές εργασίες έχει παρουσιάσει σε ψυχαναλυτικά και ψυχιατρικά συνέδρια. Έχει ακόμη συμμετάσχει ενεργά σε πρωτοβουλίες για τον δημόσιο διάλογο Ψυχιατρικής / Ψυχανάλυσης και Θρησκείας. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχαναλυτής για ενηλίκους, παιδιά και έφηβους, ως ομαδικός αναλυτής και ως θεραπευτής ζεύγους και οικογενείας.

Για επιπλέον πληροφορίες καλέστε τις Εκδόσεις Πορφύρα 213 0291224

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, 12:00
POLIS ART CAFE, ΑΙΘΡΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
Πεσμαζόγλου 5, εντός της Στοάς του Βιβλίου, 210 3249587

Βάσω Σωτηρίου
We will Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου