Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Η Άποψή μας για την παράσταση "Ο Fellini και τα όνειρα των κλόουν"

Το Studio Κυψέλης, ο Γιώργος Λιβανός και η ομάδα Θεατρίνων Θεατές αποφάσισαν φέτος να μας γνωρίσουν έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον Federico Fellini, μέσα από μία παράσταση σε κείμενα του Γιάννη Σολδάτου.
Κάτω από μία τέντα τσίρκου μαζεύονται οι «Κλόουν» του Fellini και ξεκινούν ένα σουρεαλιστικό, ονειρικό ταξίδι στο Φελλινικό σύμπαν εν πλω!  Τα όνειρά τους μπλέκονται με τους πρωταγωνιστές των ταινιών του, με τους κινηματογραφικούς του ήρωες, με τις υπέροχες μελωδίες του Νίνο Ρώτα και όλοι μαζί κρατάνε ζωντανή την ανάμνηση του μεγάλου σκηνοθέτη.
Μας συστήνουν τον Fellini, την ζωή του, το έργο του, τις μεγάλες επιτυχίες του, τις αμέτρητες βραβεύσεις του, τις σχέσεις του με τους ηθοποιούς του, οι οποίοι με την σειρά τους παρεμβαίνουν με τις δικές τους τοποθετήσεις, και τις δικές τους αναμνήσεις από το σκηνοθέτη και τις ταινίες του.
Η Dolce Vita, το La Strada, το 8 ½ , ο Βοκάκιος 70, ο Λευκός Σείχης, οι Νύχτες της Καμπίρια, το Amarcord, η Ιουλιέτα των Πνευμάτων, ο Καζανόβα, τα φώτα του βαριετέ, ξαναστήνουν τα σκηνικά τους και ζωντανεύουν μπροστά μας.  Μαζί τους οι μεγάλοι πρωταγωνιστές Αννίτα Εκμπεργκ, Κλαούντια Καρντινάλε, Σάντρα Μίλο, Αλμπέρτο Σόρντι, Τζιουλιέτα Μασίνα, Ρομπέρτο Μπενίνι, και φυσικά ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, που έδωσαν σάρκα και οστά στον Παπαράτσι, τον Ζαμπανό, την Σαρακίνα, της Τζεσολμίνα, την Μελίνα Μουρ, τον Ίβο Σαλβίνι, την Ιουλιέτα, και τόσους άλλους αμέτρητους ρόλους.
Οι εναλλαγές των σκηνών είναι τόσο γρήγορες που το μάτι χορταίνει από εικόνες.  Οι ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν ζωντανά επί σκηνής, συνοδεία πιάνου από την Νίκη Γκουντούνη η οποία έχει διασκευάσει τα τραγούδια της παράστασης, επί δύο ώρες το οποίο είναι αξιομνημόνευτο καθώς οι ρόλοι είναι πολλοί και οι σκηνές ακόμα περισσότερες.  Είναι όλοι άξιοι συγχαρητηρίων.
Ο Γιάννης Σολδάτος έχει γράψει ένα κείμενο που συνδυάζει την κωμωδία με το μιούζικαλ και καταφέρνει άλλοτε να μας συγκινήσει, άλλοτε να μας κάνει να γελάσουμε αλλά σίγουρα να περάσουμε ένα υπέροχο βράδυ.
Ο Γιώργος Λιβανός καταφέρνει κάτι πολύ σπουδαίο καθώς συγκεντρώνει επί σκηνής 13 ηθοποιούς τους οποίους ενορχηστρώνει με μεγάλη μαεστρία και τους κατευθύνει κάνοντάς τους ένα σφιχτοδεμένο σύνολο που λειτουργεί σαν ομάδα και συμπληρώνει ο ένας τον άλλον.  Η σκηνοθεσία του έχει ρυθμό, σωστή ροή, έντονο ερωτισμό, ενώ ο ίδιος είναι εξαιρετικός ως Fellini.
Η παράσταση είναι δουλειά συνόλου καθώς ο χρόνος στην σκηνή μοιράζεται σε όλους αφού όλοι είναι πρωταγωνιστές – όπως εξάλλου και τα πρόσωπα που υποδύονται.  Η Ελευθερία Ρήγου ερμηνεύει με μία ευαισθησία την Τζουλιέτα Μασίνα, ο Αλέξανδρος Αθανασίου μας δίνει μια κωμική νότα του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, η Σοφία Μπεράτι εκπληκτική ως ντίβα προσδίδει στο ρόλο μία μεταφυσική διάσταση, η Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου άκρως ερωτική και αισθησιακή ως Αννίτα Έκμπεργκ, η Λίλη Τέγου ως Λιάνα μας δίνει μια άκρως παιχνιδιάρικη ερμηνεία αφού τέτοιος είναι
άλλωστε ο ρόλος της σαν αρχηγός των μπουφόνων.  Η  Μαρία Δρακοπούλου πολύ ώριμη ερμηνευτικά σε μαγνητίζει ως Κλαούντια Καρντινάλε, η Ελένη Μπέη είναι μια τολμηρή Σαρακίνα, ο Κωνσταντίνος Μενούνος είναι ένας μελαγχολικός Ρομπέρτο Μπενίνι, ο Γιάννος Τριανταφύλλου είναι ένας δυναμικός Ζαμπανό, η Ζωρζέτ Μιρόν είναι μια τρυφερή γεμάτη ευαισθησίες Σάντρα Μίλλο ενώ τέλος ο παπαράτσι του Γιάννου Θεοδούλου συγκεντρώνει όλο το αναρχίζων πνεύμα της παραστάσης.
Η παράσταση αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του Fellini έτσι όπως το οραματίστηκαν οι Γιάννης Σολδάτος και Γιώργος Λιβανός.  Είναι ένα ευχάριστο μιούζικαλ του οποίου η γλυκιά αίσθηση θα σε συντροφεύει για μέρες μετά την θέασή του.  Θα γελάσεις, θα συγκινηθείς, θα περάσεις όμορφα και θα νοσταλγήσεις μία εποχή που έχει περάσει ανεπιστρευτί.

Πληροφορίες για την Παράσταση: 
http://quintatheater.blogspot.gr/2016/11/fellini-studio.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου