Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Η Άποψή μας για την παράσταση "Ντέστινυ" του Άκη Δήμου στο Small Argo full of Art

To Destiny ήταν από τα κείμενα που διαβάζοντάς το μου κίνησε το ενδιαφέρον να το δω επι σκηνής. Όχι τόσο λόγω της θεματικής, η οποία είναι αρκετά κοινότοπη (δύο φίλες, ένας άνδρας, όχι άλλο spoil…), όσο λόγω του ρεαλισμού με τον οποίο ο συγγραφέας επιλέγει να αποδώσει το story. Οι στιχομυθίες είναι γραμμένες με τόση αμεσότητα, κι αποπνέουν τόση φυσικότητα, που καραδοκεί ο κίνδυνος να χάσουν κάθε ενδιαφέρον και να θυμίσουν ένα ‘‘κλείσε να σε πάρω στο σταθερό” κουβεντολόι.

Οι Εμμανουέλα Κοντογιώργου και Κασσάνδρα Τζάρτζαλου ωστόσο, δεν τα είπαν από το τηλέφωνο.  Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία ενός τέτοιου έργου, κατάφεραν να συνδυάσουν το καθημερινό με το εξαιρετικό (με την έννοια της εξαίρεσης, της στιγμής εκείνης που δε ζεις κάθε μέρα, όπως το να μάθεις ότι εσύ και η φίλη σου έχετε πάει με τον ίδιο άνδρα… αυτό μου ξέφυγε). Με ρυθμό και εναλλαγές στις ποιότητές τους, περνούν από την απλή συζήτηση στον υπαρξιακό παροξυσμό και τούμπαλιν. Με ευαισθησία και παιδική αφέλεια και κάποτε με σκληρή ωμότητα φωτογραφίζουν τη φιλία, τον έρωτα, το τυχαίο, την εκδίκηση, τη μέρα που παίρνεις την απόφαση να αλλάξεις.

Και κάπου μέσα σε όλα αυτά, η ανδρική παρουσία. Ως κίνητρο, ως εμπόδιο, ως αφορμή, ως δικαιολογία. Όλοι οι άνδρες που στο έργο του Άκη Δήμου αναφέρονται χωρίς ποτέ να τους δούμε, στη σκηνή αποκτούν σάρκα κι οστά, λευκό κοστούμι και όνομα. O Γιώργος Ημέρης, σύμβολο του Άνδρα στη ζωή αυτών των γυναικών, συμπληρώνει την ατμόσφαιρα με διακριτική επιβλητικότητα. Είναι η φωνή που τις προσγειώνει, άλλοτε η ανδρική ματιά που απέχει τόσο από τη δική τους, κι άλλοτε ένα τραγούδι, μια ανάμνηση που σε συγκινεί.

Ένα χάος από σκέψεις, όνειρα, γέλια, νεύρα που δομείται άρτια σε ένα minimal σκηνικό από μαξιλάρες- νησίδες οι οποίες ενώνονται ή απομακρύνονται σαν τεκτονικές πλάκες μετά από σεισμό. Όλα προσαρμοσμένα και ταιριαστά με την εκάστοτε δράση ή ψυχολογία των προσώπων.

Παραβλέποντας κάποιες σκηνοθετικές επιλογές, κλισέ μοτίβα που επαναλαμβάνονται, εφέ που περισσεύουν καθώς οι ερμηνείες των ηθοποιών αρκούν, πρόκεται για μια καλοδουλεμένη παράσταση με προσεγμένη αισθητική, καθαρή κίνηση και εικόνες που απολαμβάνεις!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://quintatheater.blogspot.com/2019/11/small-argo-full-of-art.html#more



Της Αφροδίτης Φλώρου 19/11/19
Φιλόλογος - Ηθοποιός
Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου