Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2019-2020 του πολυχώρου Διέλευσις

Ο πολυχώρος πολιτισμού Διέλευσις κλείνει φέτος 9 χρόνια και έχοντας αφήσει όλο αυτό το διάστημα  το δικό του καλλιτεχνικό στίγμα ετοίμασε και παρουσιάζει για την θεατρική περίοδο 2019-2020 ένα πλούσιο πολυσυλλεκτικό θεατρικό πρόγραμμά.

Πρόγραμμα Θεατρικής περιόδου 2019-2020 στη Διέλευση

Γκάντι – Η δύναμη της ψυχής
Δραματουργική προσαρμογή Χρυσάνθη Κορνηλίου
Έναρξη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ένας καθηλωτικός μονόλογος, στηριγμένος στην πλούσια βιβλιογραφία του μεγάλου αυτού ηγέτη και δασκάλου, σε δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου. Μία αφήγηση περιστατικών που σημάδεψαν τη ζωή του Γκάντι –του ανθρώπου του οποίου η επίδραση ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να έχει παγκόσμια εμβέλεια και να χαίρει σεβασμού– μέσα από την οποία θα διαφανούν οι βασικές αρχές της διδασκαλίας του, με σκοπό τη διάδοσή τους στο κοινό.

Σκηνοθετεί η Χρυσάνθη Κορνηλίου
Ερμηνεύει ο Γιάννης Λαμπρόπουλος

Πρεμιέρα: Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στις 20.30
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή και Τρίτη στις 20.30
Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 12€, άνεργοι/φοιτητές/ΑμΕΑ/65+: 10€

Γράμμα Αγάπης
του Fernando Arrabal
Έναρξη Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Ένας θεατρικός μονόλογος βασισμένος στις τραυματικές εμπειρίες των παιδικών χρόνων του συγγραφέα στα χρόνια του Ισπανικού εμφυλίου, στη δολοφονία του πατέρα του και στη νοσηρή σχέση με τη μητέρα του, που χαράχτηκαν στην τρυφερή ψυχή του με ανεξίτηλο τρόπο, καθορίζοντας την υπόλοιπη ζωή του. Οι μνήμες των επώδυνων παιδικών χρόνων του, ξυπνούν και γίνονται αφορμή ο συγγραφέας να κάνει μια κατάθεση ψυχής. Όπως γράφει ο ίδιος, «το έργο το ίδιο με ξαναγεννούσε όπως το κουκούτσι του ροδάκινου δημιουργεί τη ζωή».

Ο Fernando Arrabal γεννήθηκε το 1932 στη Melilla του Ισπανικού Μαρόκου. Από το 1956 ζει μόνιμα στη Γαλλία και γράφει στη γαλλική γλώσσα. Έχει γράψει περί τα 100 θεατρικά έργα, έχει συμμετάσχει σε 800 ποιητικές συλλογές, είναι σκηνοθέτης και ζωγράφος και με διαρκή ενεργή αντιφασιστική δράση.

Το έργο γράφτηκε το 1999 και έχουμε τη χαρά να το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση του Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη, διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικού και μεταφραστή Θεάτρου, στον πολυχώρο πολιτισμού «Διέλευσις».

Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Ερμηνεύει: η Χάρις Συμεωνίδου
Φωνή γιου: Γιάννης Κωσταράς

Πρεμιέρα: Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 στις 18.30
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 18.30 και Δευτέρα στις 20:30
Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 12€, άνεργοι/φοιτητές/ΑμΕΑ/65+: 10€

Κάποτε στα …λεμονάδικα
Του Γιώργου Μακρή
Έναρξη Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Μια ιστορία στα Λεμονάδικα του Πειραιά με φτωχοδιάβολους, ρεμπέτες, μικρούς ανθρώπους, με φιλοδοξίες απλές, καθημερινές χωρίς χρώματα και φανφάρες, μόνο δίψα για ζωή… και επιβίωση. Ταυτόχρονα το ρεμπέτικο τραγούδι, συνεκτικό στοιχείο της παράστασης, απαλύνει το βάρος της ψυχής των ηρώων από το καθημερινό μακελειό της ζωής.

Ιστορία από τα αζήτητα πανέρια των πλανόδιων παλαιοπωλών, με ήρωες πραγματικούς ανθρώπους από άλλες εποχές…όμως πάντα ζωντανές και παρούσες… στο δικό μας καθημερινό περπάτημα…

Μια «απλή» ιστορία που κάτω από το επίχρισμα της πρώτης της καταγραφής κρύβει ανείπωτα και σκοτεινά μυστικά που μας υποχρεώνουν να κατεβάζουμε τα μάτια κοιτώντας με απόγνωση τη μάνα γη. Κρύβει μυστικά από την «δοξασμένη» και «δαφνοστεφή» πορεία του λαού μας. Κρύβει μυστικά χωμένα στις καρδιές των γονιών μας και στα κιτάπια των «κρατούντων», που μας μεταμορφώνουν σε απόλοιμους της ιστορίας μας που δεν γνωρίζουν πότε θα νοσήσουν.

Μέσα, λοιπόν, στον ορυμαγδό και την σύγχυση της ιστορίας μας εμφανίζεται και ο έρωτας, η κυρίαρχη δύναμη που σπρώχνει τη ζωή, την ομορφαίνει και ανατρέπει καταστάσεις, για όσο καιρό φτερουγίζει τα φτερά του…και χρωματίζει τις ημέρες  των  πρωταγωνιστών…

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Γιώργος Μακρής
Μουσική επιμέλεια και διασκευές τραγουδιών: Σπύρος Γκούμας
Φωτισμός: Φωτεινή Καράμπαμπα

Παίζουν οι ηθοποιοί
Χρυσή Γεράρδη: ως  Μερόπη και Κατερίνα
Πέτρος Τσαπαλιάρης: ως Βασίλης
Γιώργος Μακρής:  ως Μπάμπης
Σπύρος Γκούμας : ως Λευτέρης και φωνή Χαρίλαου
Δημήτρης Γκούμας : ως Μήτσος
Φωτεινή Καράμπαμπα: ως Φωτεινή

Παίζουν οι μουσικοί
Σπύρος Γκούμας: μπουζούκι-τζουρά-τραγούδι
Σοφία Κονταράτου: τραγούδι-κρουστά
Δημήτρης Γκούμας: κιθάρα
Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πρεμιέρα: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στις 21:00
                    Σάββατο 7 & 21 Δεκεμβρίου 2019στις 21:00
                    Σάββατο 4 & 18 Ιανουαρίου 2020 στις 21:00
Είσοδος: 12€ |άνεργοι, φοιτητές, άνω των 65, ΑμΕΑ: 10€

Φάουστ
Πρόκειται για ένα έργο ζωής του Γκαίτε που ολοκληρώθηκε λίγο πριν το θάνατό του. Εμπνευσμένο από το έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου «Δόκτωρ Φάουστους», είναι ένα αφήγημα που διηγείται την τραγική ιστορία ενός σοφού μάγου, ο οποίος κλείνοντας συμφωνία με τον Μεφιστοφελή (διάβολο), προσπαθεί να εξαγοράσει με την ψυχή του όλες τις ανθρώπινες επιθυμίες που του υπόσχονται ευτυχία.

Το διαμάντι αυτό της παγκόσμιας δραματουργίας θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο πολιτισμού «Διέλευσις» και με την συμμετοχή των συνεργατών που το αγκάλιασαν με θέρμη, θα αποκαλύψει όλες τις βασικές ουσίες αυτού του έργου που μπορεί να αποτελέσει δίδαγμα ζωής.

Με ελεύθερη απόδοση, ώστε να έρθει πιο κοντά στον θεατή, η θεατρική ομάδα θα μας κάνει για άλλη μια φορά κοινωνούς ενός κλασικού έργου του 18ου αιώνος και των προβληματισμών μιας εποχής που δεν παύουν να είναι σύγχρονοι με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο.
Σύντομα περισσότερες πληροφορίες

Παραστάσεις για τους μικρούς μας φίλους:

Κι όμως… Κινείται!
Της Γλύκας Στόιου
Έναρξη Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η Εταιρεία Θεάτρου ΛΑΜΠΑ δίνει ραντεβού στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις για την παρουσίαση της επιτυχημένης παράστασης «Κι όμως… Κινείται!» της Γλύκας Στόιου.

Ο Ρο και η Γιώτα που έχουν φτερά και το Έψιλον με κάτι παράξενα μαλλιά κατοικούν στον πλανήτη φριG του Γαλαξία 4Κάπα/ρει και είναι συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι. Μια μέρα, ένα αστέρι πέφτει πάνω στο κεφάλι του Έψιλον. Αυτό χάνει την ισορροπία του, πέφτει στο κενό και χάνεται πάνω στη Γη! Μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, οι τρεις φίλοι θα ανακαλύψουν τον τρόπο που επικοινωνούσαν οι άνθρωποι από την αρχαία Ελλάδα και τις φρυκτωρίες μέχρι τις μέρες μας και το κινητό τηλέφωνο που οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούν ανελλιπώς.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών μάς εμπνέει και παρουσιάζουμε μια διαδραστική παράσταση για τα παιδιά σχετικά με την ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών. Τρεις ηθοποιοί με μια εξωγήινη μπουκίτσα και μουσική διάθεση ενσαρκώνουν πολλαπλούς ρόλους και παροτρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν στην εξέλιξη του έργου. Η Γη που όλο κινείται θέλει να στείλει ένα μήνυμα για την αξία του παιχνιδιού ως φυσικής δραστηριότητας, την ανάγκη της διαπροσωπικής επικοινωνίας και τη σημασία των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας σήμερα.

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Γλύκα Στόιου
Κουστούμια: Μαρία Χελιώτη
Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Παπαδάκης
Σκηνικό μουσείου: Ιωακείμ Κάσδαγλης
Βοηθός σκηνοθέτριας/εξωγήινη μπουκίτσα: Βασιλίνα Κατερίνη
Επιμέλεια κειμένου: Έλενα Στόιου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Καρακαξίδου, Ιωακείμ Κάσδαγλης, Αναστασία Φλεμοτόμου
Πρεμιέρα: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στις 15:00

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 15:00 για λίγες μόνο παραστάσεις
Γενική Είσοδος: 6€

Ο Παπαγάλος που νόμιζε πως δεν μπορούσε να πετάξει
Της Σοφίας Λουκά
Έναρξη Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ο Τάμπο ο νεαρός παπαγάλος νόμιζε πως δεν θα ξαναπετάξει ποτέ. Η Πάτυ το κολιμπρί η καλύτερη φίλη του Τάμπο τον ενθάρρυνε να ταξιδέψει για να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Ο νεαρός παπαγάλος έφτιαξε μια πιρόγα κι ένα κουπί και ταξίδεψε στον ποταμό Ταμποπάτο. Συνάντησε παράξενους τόπους ζώα και φυτά. Η Μπέλλα η Αράχνη η επονομαζόμενη Δολοπλόκος η πρώτη τον αιχμαλώτισε με τον ιστό της στην χρυσή της φυλακή. Ο Κρούμπο ο κροκόδειλος τον φυλάκισε σε έναν σκοτεινό τόπο κάτω από την γη. Όμως η μουσική των ονείρων που έπαιζε η Ρόζυ το φλαμίνγκο είχε εξαιρετική δύναμη.
Θα καταφέρει άραγε ο Παπαγάλος να ξαναπετάξει?

Μια πρωτότυπη παράσταση, από το Κουκλοθέατρο Ανέμη, με εμπνευσμένες χειροποίητες κούκλες, ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε έναν μαγικό κόσμο.
Ένα έργο για την αυτοεκτίμηση και την μεγάλη δύναμη της μουσικής.

Κείμενο-στίχοι-κούκλες-σκηνικά-σκηνοθεσία: Σοφία Λουκά (κουκλοποιός-κουκλοπαίκτρια)
Εμψύχωση κούκλας: Σοφία Λουκά και Εύη Φώτου (ηθοποιός)
Μουσική τζαζ και κλασική
Μελοποίηση τραγουδιών Φωτεινή Τσακνάκη - Αλέξης Γραμματικός

Πρεμιέρα: Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στις 12:00
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 12:00
Γενική Είσοδος: 7 €

Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις
Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη
http://www.dieleusis.gr/
fb: Πολυχώρος διέλευσις
Τηλ.: 210 86 13 739
e-mail: info@dieleusis.gr

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
e-mail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου