Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Η Άποψή μας για την Παράσταση «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» στο Θέατρο Ροές

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου βρεθήκαμε στην παράσταση «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» , το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επιστρέφει στο Θέατρο Ροές για τέσσερις παραστάσεις. Μετά την παρουσίασή του στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την άνοιξη του 2018, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει μια ιδιαίτερη παρουσίαση ενός μοναδικού έργου.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης περίτεχνα μας παραθέτει την ιστορία ενός ξένου, αλλόθρησκου κι αλλοεθνή Δερβίση, εκφράζοντας της συμπάθεια του προς εκείνον, τον πάσχοντα και κατατρεγμένο συνάνθρωπο. «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» ένας ύμνος στη διαφορετικότητα, μας διδάσκει πως θα ήταν φρόνιμο να φερόμαστε στο συνάνθρωπο, αγνοώντας τη θρησκεία, τη εθνικότητα και οτιδήποτε μπορεί να τον κάνει ξένο στα μάτια μας. Ένας ύμνος στην ετερότητα. Ένα έργο στενά συνδεδεμένο με τη θρησκεία και τις παραβολές, διδάσκοντας την αποδοχή, την αγάπη και το σεβασμό.

Ο δερβίσης είναι μια φιγούρα που κυκλοφορεί σα φάντασμα ανάμεσά μας. Θα μπορούσε να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, εκείνος που φοβόμαστε να σκεφτούμε ότι μπορεί μια μέρα να βρεθεί σε μειονεκτική θέση, διότι δεν γνωρίζουμε πως οι άλλοι θα τον αντιμετώπιζαν, καθότι κι εμείς δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε σε έναν τέτοιο. Είναι ο φόβος του άλλου, του ξένου, του διαφορετικού που μας κυριεύει.

Τρεις μουσικοί και μια ηθοποιός αφηγούνται επί σκηνής το αίνιγμα που κρύβει το αθηναϊκό διήγημα.
Βίντεο προβολές, μουσική και αφήγηση ντύνουν την ιστορία, καθώς εκείνη ξετυλίγεται στα μάτια των θεατών.
Οι βίντεο προβολές σε μεταφέρουν από τη μια σε άλλη διάσταση μέσα από τους πλανήτες, τα άσπρα και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα κι από την άλλη σε κάποιο χωριο, με εικόνες και πρόσωπα που θυμίζουν αγιογραφίες, ενώ κάπου εμφανίζεται και η φιγούρα ενός δερβίση καθώς περιστρέφεται.

Η μελωδική φωνή της Φένιας Παπαδόδημα και αφήγησή της σε ταξίδευαν. Οι στιγμές όπου προχωρούσε στη σκηνή σε έκαναν να ταυτιστείς με τον δερβίση. Μόνος, διωγμένος, χωρίς καταφύγιο, βρίσκει παρηγοριά στα φιλεύσπλαχνα χέρια των ξένων.

Η μουσική σε μετέφερε στο τότε και στο τώρα. Κάτι παλιό, κάτι πιο σύγχρονο, κάτι καινούριο κάτι ξένο. Συνδέοντας αριστοτεχνικά τα μηνύματα του έργου, όπου μιλά για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την ανθρωπιά.

«Ο ξεπεσμένος δερβίσης» είναι μια παράσταση που αξίζει να τη δεις. Φεύγοντας από εκεί, ήταν από τις λίγες φορές που δεν είχα λόγια, απλά κοιτούσα και σκεφτόμουν. Προβληματίστηκα και αναλογίστηκα πόσες φορές έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους.



Της Κατερίνας Μπουκάλα, 08/11/19
Θεατρολόγος




Συντελεστές: 
Ζωγραφιές: Γιώργος Κόρδης
Visuals: Ερατώ Τζαβάρα
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Παλαμιώτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Ηχητικά τοπία: Χρήστος Νταούλας & Γιώργος Γαργάλας
Μουσική & ερμηνεία: Φένια Παπαδόδημα
Φωτογραφίες: Alex Kat
Επικοινωνία Παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Παίζουν: Χάρης Λαμπράκης-Νέυ, Παναγιώτης Κωστόπουλος-τύμπανα, Γιώργος Παλαμιώτης-μπάσο, Φένια Παπαδόδημα, πιάνο-άρπα-φωνή

Info:
Τοποθεσία: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι – μετρό Κεραμεικός
Ημερομηνία: Σάββατο 2-Κυριακή 3 Νοεμβρίου, Σάββατο 9-Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.
Ώρα έναρξης: 22.00.
Διάρκεια: 70’
Πληροφορίες: Τηλ.: 2103474312
Trailer : https://youtu.be/b1eLK4YB94I
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, (προπώληση 10) – Φοιτητές/Άνεργοι/Α.μ.Ε.Α. 10 ευρώ, (προπώληση 8),
Για προπώληση : viva. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου