Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Αλέξης Σταμάτης ''Ο έβδομος ελέφαντας''- Παρουσίαση στον Ιανό.

Στις 3 Νοεμβρίου στις 8.30 μμ έγινε στον Ιανό Αθήνας η παρουσίαση της νέας συμπληρωμένης έκδοσης του πρώτου μυθιστορήματος του Αλέξη Σταμάτη, ''Ο έβδομος ελέφαντας'', που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ένα μυθιστόρημα, που ο συγγραφέας έγραψε με νωπή ακόμη την περιπέτειά του από την δεκαετή εξάρτηση απο το αλκοόλ, αλλά το όποιο ωστόσο διαθέτει ένα νηφάλιο βλέμμα και μια απόσταση από τα πράγματα.

Ο χώρος του Ιανού ήταν ασφυκτικά γεμάτος και πάνω από εκατόν πενήντα  αναγνώστες του συγγραφέα χαρήκαν μια εις βάθος συζήτηση από ένα πολύ σημαντικό πάνελ. Την όλη παρουσίαση συντόνισε καίρια η δημοσιογράφος και μεταφράστρια Εριφύλη Μαρωνίτη, η όποια εστίασε στη λογοτεχνική αξία του αναγνώσματος. Κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,  ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στις αρετές του βιβλίου, όσο και στις προσωπικές του εμπειρίες από την δική του εξάρτηση από το πότο. Κάλεσε μαλιστα τον συγγραφέα να επαναλάβουν την παρουσίαση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Η πρόεδρος της ΜΚΟ ''Νηφάλιοι - στην υγεία μας'' Σιμώνη Ξανθογιώργου αναφέρθηκε κι εκείνη στην προσωπική της εμπειρία, στις δράσεις του Οργανισμού αλλά και στο βιβλίο τονίζοντας την εντύπωση που της έκανε η ''απόσταση από το δράμα'', που έχει επιτύχει ο συγγραφέας, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε ούτε μια παρομοίωση στο μισό τουλάχιστον βιβλίο. Τέλος, η σκηνοθέτης και ηθοποιός  Ρούλα Πατεράκη απέδωσε με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα του μυθιστορήματος.
Παρευρέθησαν αρκετοί επώνυμοι από το χώρο του πολιτισμού και όχι μόνον όπως οι : Αλέξης Πανσέληνος, Θανάσης Νιάρχος, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μπέττυ Αρβανίτη, Βασίλης Πουλαντζάς, Ανδρέας Μήτσου, Σταύρος Θεοδωράκης, Ιώ Βουλγαράκη, Άρης Τρουπάκη, Νίκος Θρασυβούλου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου