Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

"Βλέπε και Φεύγα" στο Θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής

Το Βραβευμένο θεατρικό κείμενο της Ιωάννας Μαστοράκη "Βλέπε και Φεύγα στο Θέατρο Βαφείο Λάκης Καραλής από τον Ιανουάριο για 2η χρονιά

Η αληθινή ιστορία των κρατικών πορνείων στα βούρλα Δραπετσώνας μας αφήνει άφωνους με την σκληρότητα της. ‘Ένας κόσμος απάνθρωπος, σκληρός με κρυφά κρυμμένα τα συναισθήματα του.
«Χαμαιτυπεία  ήταν τα  Βούρλα που μετά γίνανε φυλακές, σύμφωνα με την μαρτυρία του ρεμπέτη Νίκου Μάθεση. Εκεί οι γυναίκες δεν βγαίνανε έξω, απαγορευότανε αυστηρώς. Αλλά οι αγαπητικοί είχαν τον τρόπο τους και πηδάγανε τα μεσάνυχτα μέσα παρ' όλο που φυλάγανε άγριοι εύζωνοι! Αλλά καμία δεν μαρτυρούσε. Φόνοι γινόντουσαν κάθε τόσο, αιτία βέβαια οι γυναίκες αλλά όσοι εγκληματούσαν για την γυναίκα, αυτή ήταν υποχρεωμένη μέχρι να βγει απ' την φυλακή να τον συντηρεί. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, θα σκοτωνότανε απ' τους φίλους του. Αλλά και όταν έβγαινε, η πρώτη του δουλειά ήταν να την στεφανωθεί. Απαραίτητος κανών!!! Τα μεσάνυχτα  ασφαλιζόταν η κεντρική πόρτα   από την αστυνομική φρουρά που διέμενε  εκεί. Η  παρου­σία της ήταν αναγκαία, λόγω των συχνών και όχι  σπάνια αιματηρών συμπλοκών.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν  κατηγορίες γυναικών, με ανάλογες  τιμές, σε   ξεχωριστά διαμερίσματα. Τρία ήταν τα φτηνά, τα λαϊκά, και  ένα το αριστοκρατικό  με το καλό «εμπόρευμα». Σ αυτό φιλοξενούνταν και γυναίκες των αθηναϊκών σπιτιών  που λόγω κακής διαγωγής τις είχαν διώξει από την Αθήνα. Καθημερινά ζούσανε με την αγωνιά της ασθένειας που μπορεί να κολλούσανε κυρίως τις σύφιλης που ήταν σε έξαρση την εποχή εκείνη. Αστυνομικοί αυτοκτονούσαν Βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε και γυναίκες δηλητηριάζονταν όταν ήταν ανίκανες για εργασία.
Η εποχή εκείνη είναι πλούσια και σε ρεμπέτικα ακούσματα η μάγκες, η τεκέδες και τα ναρκωτικά επικρατούσαν την εποχή εκείνη.

Η συγγραφέας  Ιωάννα Μαστοράκη σε δική της σκηνοθεσία μας μεταφέρει για δεύτερη χρονιά στην εποχή εκείνη από 15 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή  και ώρα 9:00 στο θέατρο ΒΑΦΕΙΟ ΛΑKΉΣ ΚΑΡΑΛΗΣ.  Το θεατρικό έργο  "ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑ" βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση από την Unesco Πειραιώς και Νήσων και είναι υπό την Αιγίδα της για δεύτερη χρονιά
Το έργο διαδραματίζεται στα Βούρλα Δραπετσώνας το 1929 και είναι μια ηθογραφία βασισμένη σε αληθινά στοιχεία & γεγονότα  με θέμα τις συνθήκες διαβίωσης και τον ψυχισμό των ιερόδουλων στα κρατικά πορνεία των Βούρλων Δραπετσώνας .
"ΒΛΕΠΕ & ΦΕΥΓΑ" γράφανε με κιμωλία στην ξύλινη πόρτα του Άδη που χώριζε τους ζωντανούς από τους νεκρούς .Νεκρές υπάρξεις χωρίς συναίσθημα & με μόνη διέξοδο επιβίωσης τον πληρωμένο έρωτα αποζητούν την κάθαρση .Ένας κόσμος γεμάτος χαμένα όνειρα βρίσκεται υπό την κατοχή της Μαντάμ Ντουντού και των αστυνομικών που φρουρούσαν την πύλη .
Μια παράσταση πλούσια από ρεμπέτικα ακούσματα που θα μας ταξιδέψει στην περιοχή του αγοραίου έρωτα και θα ρίξει φως στο σκοτάδι των ανθρώπων που ζούσαν εκεί.

Οι συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο: Ιωάννα Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μαστοράκη
Μουσική επιμέλεια-επένδυση: Ιωάννα Μαστοράκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Εταιρεία  J & G
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Χριστοφιλέας
Γραφιστική επιμέλεια: Παναγιώτης Χριστοφιλέας
Video-trailer: Παναγιώτης Χριστοφιλέας
Ηχητικό trailer: STUDIO CLICK SAKIS FRAGKOS
Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία: M Team Production

Παίζουν:
Πετροπούλου Μαρία
Λεβέντης Γιάννης
Αντωνάτου Λεμονιά
Δαμίγου Τζωρτζίνα
Παπαθανασίου Αλεξία
Βαφειάδης Φραγκίσκος
Μαστοράκη Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου