Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Πρόσωπο - Κατερίνα Μπουζάνη

Η Κατερίνα Μπουζάνη γεννήθηκε στα Ιωάννινα και μεγάλωσε στην 'Αρτα. Είναι απόφοιτη της ανώτερης δραματικής σχολής "θεατρική τέχνη".  Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής αγωγής και ρυθμικής κιθάρας στο ωδείο "Όπερα". 
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια: ''The Contemporary Dance technique related to real life movements'' με την Anna Pampoulova Ph.D.,''Embodying a Chorus''με τον Roberto Costantini,''Body in movement''(βασισμένο στη τεχνική της Pina Bausch και του J.Grotowski) με τον Μαxime franzetti. ''Χοροθεάτρου'' με την Μαρία Μαρτσογιάννη, ''σωματικού θέατρου'' με την Ιωάννα Βερλέκη, "κινησιολογίας" βασισμένο στη θεωρία του Rudolf Laban με την Κ.Σελιώνη. "σύγχρονου χορού" και ''κινητικού αυτοσχεδιασμού" με τον Γ. Ανδρεάτο και Σ.Αποστολάτο, "buthoh" με την Μ. Τσαγκαράκη, "αρχαίας τραγωδίας" βασισμένο στη προσωδιακή μετρική και το ιαμβικό τρίμετρο και ''ορθοφωνίας'' με τον Α. Ανδριόπουλο, "ιστορία τέχνης" στην ιδιωτική σχολή Άκτο, "αυτιστική νοοτροπία και ζωή η κατανόησή της" με την Μ.Παπαδάκη, "δραματοθεραπείας και μουσικοκινητικής αγωγής" με την Α .Γεωργακάκη, "αντιμετώπιση παιδικού τραύματος μέσω θεατρικού παιχνιδιού" με την Α. Παπαγιάννη και τον Α. Μπαρότσο. Συμπρωταγωνίστησε και πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις ΄΄ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ΄΄(θέατρο βαφείο) της Κατερίνας Χάσκα, ''ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΩ΄΄(1o βραβείο στο athstage festival, συμμετοχή στο φεστιβαλ faces without masks-Σκόπια, θέατρο αλκμήνη-θεατρο τέχνης ασωμάτων)- "DREAMVILLE"(χώρος τέχνης ασωμάτων-συμμετοχή στο Τact festival-Italy) σε σκηνοθεσία της Ε.Μεράβογλου, δραματοποίηση-εκφώνηση κειμένων στο project ''IN CIRCLES'' (Κ.Ε.Τ.) σε κείμενα Ν. Σεραφιανού, στην παράσταση "PROVA GENERALE" (σταύλος) σε σκηνοθεσία της ίδιας, "ΚΆΠΟΥ ΑΛΛΟΎ" (στούντιο 1) σε σκηνοθεσία Γ.Καπετανάκη,"12 ΜΕ 8" (επί κολονώ) και "ΠΑΡΆΞΕΝΑ
ΠΛΆΣΜΑΤΑ" (πολυχώρος άνθρωπος) σε σκηνοθεσία Χ. Χριστοφή. Συμμετείχε στα χοροθεατρικά project :"GLOBAL AREA" και "SPIDER" σε χορογραφία Ι. Καμπυλαυκά. Συνεργάστηκε χοροθεατρικά για το διδακτορικό της χορογράφου Ε. Ζιώγαλη πάνω στη "ΨΥΧΩΣΗ" της Σάρα Κέιν. Συνεργάστηκε χοροθεατρικά σε γραμμή πειραματικού studio με την ομάδα ''σε κίνηση'' πάνω σε έργα κλασσικού ρεπερτορίου. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες μικρού μήκους: ''ΙΕΡΟ ΣΩΜΑ'' σε σκηνοθεσία Α. Μανδρανή, "ΣΚΙΈΣ" σε σκηνοθεσία Κ. Δελλή, "ΠΟΤΈ ΞΑΝΆ" σε σκηνοθεσία Α. Τούση, "ΈΝΑ" σε σκηνοθεσία Χ. Χριστοφή. Σκηνοθέτησε και χορογράφησε την χοροθεατρική παράσταση ''ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ' 'της Μ. Σκαφτούρα (χώρος τέχνης Ασωμάτων),''ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ'''(θέατρο πυξίδα),''ΤΟ 3ο ΚΥΜΑ''(1ο βραβείο στο φεστιβάλ νέων δημιουργών του θεάτρου eliart) ''ΕΓΩ'' (Χώρος τέχνης 92 art) ''ΑΝΤΙΘΕΤΑ''(θέατρο πυξίδα), τη μουσικοχοροθεατρική παράσταση "ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ" στο ίδρυμα "Κιβωτός του κόσμου" ,"ΑΥΛΉ ΤΩΝ ΘΑΥΜΆΤΩΝ" του Ι. Καμπανέλη σε διασκευή στο οικοτροφείο ειδικών ατόμων "Η ΧΑΡΆ","PROVA GENERALE" της θεατρικής ομάδας "ΚΛΕΨΎΔΡΑ" όπου είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλλος της. Δίδαξε θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητκή αγωγή στην "Κιβωτό του κόσμου" και στο οικοτροφείο ειδικών ατόμων "Η ΧΑΡΆ". Έχει καλεστεί για να διδάξει σε σεμινάρια για αρχάριους βασισμένα στις μεθόδους του Κ.ΣΤΑΝΙΣΛΑΦΣΚΙ και του Α.ΤΣΕΧΩΦ του Κ. Δανέζη και της Ε.Ζαίτση.'
Έχει διδάξει υποκριτική, αυτοσχεδιασμό ,σωματικό θέατρο, ορθοφωνία, δραματοθεραπεία και θεατρικό παιχνίδι σε ανεξάρτητες ομάδες ενηλίκων, εφήβους και ομάδες μεταναστών. Αυτή τη στιγμή διδάσκει στο 92ART και στο θέατρο Πυξίδα. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως τραγουδίστρια σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.



Όποιος γνωρίζει την Κατερίνα είναι δύσκολο να μην γοητευτεί από την παρουσία της.  Όμορφη, μπριόζα, με σκέρτσο σε μαγνητίζει αμέσως.  Ευγενική, έξυπνη, μετρημένη στα λόγια και τις απόψεις της σε κάνει να θέλεις να μάθεις και άλλα για αυτήν.  Με αγάπη στο θέατρο και το τραγούδι από μικρή η ενασχόλησή της με τα καλλιτεχνικά ήταν μονόδρομος.  Με ξεχωριστή παρουσία σαν ηθοποιός σε παραστάσεις βραβευμένες όπως « Ισμήνη και Καλυψώ» με μια σκηνοθετική ματιά ιδιαίτερη σε παραστάσεις με τα μέλη της θεατρικής ομάδας στην οποία διδάσκει, αλλά και με μία καθαρή ιδιαίτερα αισθαντική φωνή με ένα μεγάλο ερμηνευτικό εύρος στο τραγούδι που σε καθηλώνει δεν έχεις παρά να αναγνωρίσεις ότι αυτή η κοπέλα έχει ένα πολύ λαμπρό μέλλον.  Απολαύστε την

 - Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο;
'Ημουν από μικρή ένα παιδί πού μεταμφιεζόταν, πού έκανε διάφορα σκετσάκια, πού έκανε την χτένα μικρόφωνο...΄Ενιωθα από τότε ότι θα ασχοληθώ με κάτι καλλιτεχνικό αλλά δεν ήξερα τι. Προέρχομαι από μουσική οικογένεια κι έτσι το μικρόβιο του τραγουδιού πέρασε μέσα μου χωρίς να το  καταλάβω.  Όταν όμως ανέβηκα πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή ένοιωσα ότι εκεί υπάρχω, ότι εκεί ανήκω.  Η σκηνοθεσία προέκυψε μετέπειτα στα χρόνια της δραματικής σχολής.  Βλέπετε η έντονη περιέργειά μου για τα παραπλήσια κομμάτια της τέχνης του θεάτρου δεν με άφηνε σε ησυχία.

- Είχατε κάποιον άλλο προσανατολισμό πριν ασχοληθείτε με τον χώρο;
Ήμουν αθλήτρια του χάντμπολ για αρκετά χρόνια αλλά μέσα μου υπερίσχυσε η καλλιτεχνική μου φύση.

- Ποια λέξη ή φράση χρησιμοποιείτε κατά κόρον;
Να είσαι παρών στην στιγμή και να την ζείς με όλο σου το είναι.

- Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι, βιβλίο, ταινία, θεατρικό;
Roads (Portishead), η δύναμη του τώρα (Tolle Eckhart), η ζωή είναι ωραία (Benigni Roberto), ψύχωση 4.48 (Sarah Kane).

- Τι σας λείπει από τα παιδικά σας χρόνια;
Oι τηγανίτες της γλυκιάς μου γιαγιάς και η αβίαστη ξεγνοιασιά.

- Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Περιπάτους στην ακρόπολη και στα στενά της πλάκας.

- Τι σχέση έχετε με την τεχνολογία και πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά σας;
Δεν γνωρίζω πολλά γύρω από την τεχνολογία δυστυχώς η ευτυχώς.  Χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά συχνά λόγω της δουλειάς μου, αλλά πάντα με μέτρο.
 
- Τι αγαπάτε και τι όχι στην Αθήνα;
Αγαπώ τις τόσο διαφορετικές γειτονιές της, την φασαρία της, την ησυχία της νυχτερινής της ατμόσφαιρα, τις αμέτρητες επιλογές της.  Δεν αγαπώ τα θλιμμένα και αγχωμένα πρόσωπα στο μετρό τις πρωινές ώρες.

- Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Το να με κατακλύσει ο ίδιος ο φόβος.

- Ποια περίοδος της ζωή σας θα θέλατε να ξαναζήσετε;
Ότι έζησα στο παρελθόν το γεύτηκα όπως έπρεπε στην στιγμή του.Είτε ήταν αρνητικό είτε ήταν θετικό.Αυτές οι στιγμές με οδήγησαν σε αυτό που είμαι σήμερα και είμαι ευγνώμων γι'αυτό.Αυτό που θέλω είναι να ζώ στο παρών.

- Ποια ήταν η πιο αμήχανη ή αστεία επαγγελματική σας στιγμή;
Η πιο αστεία-αμήχανη επαγγελματική μου στιγμή ήταν όταν είχε μπλεχτεί το κοστούμι μου μαζί με το κοστούμι ενός συναδέλφου μου επί σκηνής σε ένα μιούζικαλ που συμμετείχα και έπρεπε άμεσα να ξεκινήσω την χορογραφία μου και να τραγουδήσω αλλά τα κοστούμια μας δεν με άφηναν.Ξεκίνησα λοιπόν να τραγουδάω μπλεγμένη αλλά ευτυχώς απελευθερώθηκα άμεσα.

- Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;
Το ότι παράγω την τέχνη μου χωρίς να συγκρούεται με την ιδεολογία μου.

- Είχατε κάποιο πρόσωπο (εντός ή εκτός χώρου) που να λειτούργησε σαν ερέθισμα να ασχοληθείτε με τον χώρο;
Θεωρώ ότι το ερέθισμα το έπαιρνα κυρίως από τους γύρω μου αν και χάζευα πολύ έντονα τους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου με ιδιαίτερη αδυναμία στην Τζένη Καρέζη.

- Πως αντιμετωπίζετε τις θετικές και πως τις αρνητικές κριτικές;
Τα αυτιά μου είναι ανοιχτά στην όποια κριτική.  Θα επεξεργαστώ την εμπεριστατωμένη κριτική και κυρίως από ανθρώπους που εκτιμώ αλλά σίγουρα αυτή που θα περάσει μέσα μου είναι η κριτική που βγαίνει από τα μάτια και όχι από το στόμα.

- Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;
Να εξελίσσομαι.  Μέσα σε αυτή την λέξη εμπεριέχονται αμέτρητα όνειρα.

- Ποια είναι τα επόμενα σας επαγγελματικά βήματα;
Ετοιμάζω δύο σκηνοθεσίες, μία θεατρική και μία κινηματογραφική.  Είμαι σε συζητήσεις για τον επόμενο ρόλο που θα ενσαρκώσω και φυσικά έρχονται νέα και όμορφα μουσικά πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου