Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Η Άποψή μας για την παράσταση "Η Νεράιδα του Φεγγαριού" στο STUDIO New Star Art Cinema

Πάντα ένιωθα μια μεγάλη έλξη και έναν απέραντο θαυμασμό για τις χώρες της Άπω Ανατολής.  Σαμουράι, νεράιδες, δράκοι, ένας κώδικας τιμής και αξιών που όμοιό του δεν συναντάς αλλού και μια φιλοσοφία και στάση ζωής που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο.  Αργότερα μπήκαν στη ζωή μου τα manga , μια μορφή τέχνης που ισορροπεί ανάμεσα στις τυχαίες ή παράξενες εικόνες (αυτή είναι και η σημασία της λέξης manga) και στης δυτικής τεχνοτροπίας ζωγραφική.  Έτσι λοιπόν όταν ανακάλυψα ότι ανεβαίνει μια παιδική παράσταση βασισμένη σ'ένα γιαπωνέζικο μύθο η παρακολούθησή της ήταν μονόδρομος.  Αποδείχτηκε εντέλει μια υπέροχα ευαίσθητη και τρυφερή παράσταση.

Κυράδες όμορφες, θεοί και δαίμονες, νεράιδες και πολεμιστές Σαμουράι, μπλέκονται για μια ακόμα φορά, ταξιδεύοντάς μας στις παραδόσεις και σε μια ονειρική περιπέτεια που διασχίζει την ύπαιθρο της Ιαπωνίας.

Μια νύχτα με πανσέληνο η όμορφη νεράιδα του Φεγγαριού κοίταξε κάτω στη Γη και είδε το φτωχό γέρο-Τοκιτόρι να είναι απογοητευμένος από τη ζωή του.  Τον λυπήθηκε τόσο πολύ που του έστειλε όμορφα όνειρα για να τον παρηγορήσει.  Αυτή της η πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη από τον μεγάλο Άρχοντα του Φεγγαριού που θα την τιμωρήσει να πέσει στη Γη και να ζήσει ως θνητή.
Εκεί θα γίνει το αντικείμενο του πόθου για όλους τους άντρες αλλά όποιος θέλει να την αποκτήσει θα πρέπει να περάσει 3 δοκιμασίες.

Τα παραμύθια ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο.  Πρόβλημα-περιπέτεια-λύση.  Όπως και τρεις γενικές αρχές: ο χρόνος είναι αόριστος, όπως επίσης αόριστος είναι και ο τόπος δράσης και τα πρόσωπα είναι φανταστικά, ενώ ορισμένα απ'αυτά έχουν και υπερφυσικές ιδιότητες.

Όλα αυτά τα ακολουθεί πιστά η θεατρική ομάδα "Θέατρο της Μεσογείου" στην παράσταση που στήνει στο Studio New Star Art Cinema σε παραγωγή του Αλμπέρτο Εσκενάζη.  Μια καλοδουλεμένη παράσταση με ευφάνταστα κοστούμια και σκηνικά (θαυμάσια δουλειά από τον Μιχάλη Σδούγκο), υπέροχα μουσικά κομμάτια από τον Γιούρι Στουπέλ και ένα σύνολο ηθοποιών που αποδίδει εξαιρετικά την ιστορία.

Ξεχωρίζουν η εντυπωσιακή Σάρα Εσκενάζη στον ρόλο της Φεγγαρένιας, ο Ιωάννης Αθανασόπουλους στον ρόλο του γενναίου Σαμουράι Οκινόι και η Σαββίνα Πετρίδου στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να υποστηρίξει.  Οι μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι Βασίλης Καμίτσης και Κώστας Λάσκος προσθέτουν την απαραίτητη κωμική νότα.  Ο Γιάννης Καλατζόπουλος τέλος, έχοντας μια μακρόχρονη θητεία στο παιδικό και εφηβικό θέατρο κατευθύνει από τη θέση του σκηνοθέτη το άρτια δουλεμένο σύνολο παραδίδοντας στο κοινό μια παράσταση καλοδουλεμένη, χωρίς κενά διαστήματα, με γρήγορους ρυθμούς για να κρατάει σε εγρήγορση το παιδικό κοινό και την απαραίτητη διαδραστικότητα με τα παιδιά.

Εν κατακλείδι, η νεράιδα του Φεγγαριού έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα παιδιά...αλλά και τους ευαίσθητους μεγάλους να περάσουν όμορφα.

Τα παιδιά μαθαίνουν να δέχονται την διαφορετικότητα, την συνεργασία, την προσφορά στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, μα πάνω απ'όλα την αγάπη.  Την αγάπη για μια ζωή γεμάτη ιδανικά και όνειρα.  Την αγάπη που όλα τα νικά και που τόσο πολύ ξεχνάμε όσο μεγαλώνουμε.


Πηγαίντε τα παιδιά σας να δουν αυτή την υπέροχη παράσταση και ταξιδέψτε κι εσείς μαζί τους σε έναν υπέροχο μαγικό κόσμο πασπαλισμένο με φεγγαρόσκονη.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: http://quintatheater.blogspot.com/2018/11/studio-new-star-art-cinema.html#more




Του Περικλή Μπίκου, 19/12/18

3 σχόλια: