Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Η Άποψή μας για την παράσταση "Ευριδίκη" του Ζαν Ανούιγ στο Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Η παράσταση Ευρυδίκη είναι μια παράσταση που συνδυάζει βαθιά νοήματα ζωής με δράμα αλλά ταυτόχρονα αισιοδοξία που ξεπροβάλει μέσα από τις χαραμάδες αυτού του βαρύ ενεργειακά κειμένου. Ας ξεκινήσουμε όσον αφορά το κείμενο.

Επιφανειακά φαίνεται να ενθαρρύνει το θάνατο και να τον θεωρεί πιο πλούσιο συγκριτικά  με τη ζωή που την παρουσιάζει άδεια και "ζητιάνα "της ανθρώπινης ψυχής.  Αν όμως βουτήξουμε πιο βαθιά θα δούμε ότι αναφέρεται στην ανώδυνη και σύντομη στιγμή του θανάτου θεωρώντας τον πλούσιο γιατί απομακρύνοντας τους ανθρώπους φαντάζουν ιδανικοί ο ένας στα μάτια του άλλου. Η πραγματικότητα και αυτό που θέλει να προάγει το έργο αλλά και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μακριδάκης είναι πως η ζωή αξίζει και είναι γεμάτη όταν τη ζεις έντονα, όταν θες να την ανακαλύψεις, όταν δεν είσαι δειλός και προτιμάς να πληγωθείς γιατί δεν μπορείς να ανεχτείς την αδιαφορία και τη γκρίζα όψη της.

Σκοπός της παράστασης είναι μέσα από την αμφισβήτηση της ζωής να καταλήξουμε στο ότι αξίζει να τη ζούμε δυναμικά. Η ουσία του έργου είναι αισιόδοξη όσο και αν φαίνεται δραματική λόγω της παρουσίας θλίψης, θανάτου και έμμεσης αυτοκτονίας.

Οι ηθοποιοί κινούνται ηλικιακά και εμπειρικά στα άκρα. Αυτό ευνοεί στο να συνδυαστεί η πείρα με την αθωότητα και να δημιουργηθεί ένας αέρας φρέσκος όχι όμως αλλοπρόσαλλος λόγω της γνώσης των ηθοποιών που δουλεύουν για το θέατρο αρκετά χρόνια.

Συνοψίζοντας το έργο μαγνητίζει και αυτό γιατί φαίνεται η αγάπη αλλά και η αγωνία όλων των συντελεστών να δημιουργήσουν κάτι ιδιαίτερο. Θα ήταν μεγάλο όφελος αυτή η παράσταση να συνεχιστεί και δεύτερη χρονιά καθώς έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και έχει να προσφέρει πολλά στο κοινό της.  Αλλά και στο κοινό που δεν πρόλαβε να τη γευτεί...
Συγχαρητήρια!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: http://quintatheater.blogspot.com/2018/05/blog-post_58.html




Της Μαρίας Φραγγεδάκη, 8/6/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου