Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Bob Theatre Festival 2017: απολογισμός

Κάτι μαγικό και φρέσκο έγινε φέτος το Μάιο στην Πειραιώς 260 και αυτό ήταν το 10ο Bob Theatre Festival! Με άξονα το καλό θέατρο νέων ταλαντούχων δημιουργών, οι ομάδες AbOvo και 4Frontal σχεδίασαν και φέτος το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, το οποίο χωρίστηκε στις εξής θεματικές ενότητες: επαναλήψεις, αναβιώσεις,ειδική παράσταση κωμωδίας, σεμινάρια, παιχνίδια και φυσικά πάρτυ! Έτσι, το Bob Theatre Festival, στη δέκατη διοργάνωσή του, εντάχθηκε στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το γιόρτασε με μία μεγάλη, νεανική θεατρική γιορτή στην οποία έδωσαν το παρών 5.500 θεατές!

Από τις 22 έως και τις 28 Μαΐου, η αυλή της Πειραιώς 260 ντύθηκε με κόκκινα σημαιάκια, το κτίριο της Η’ υποδέχτηκε –και συνεχίσει να υποδέχεται- τον κόσμο με τον παιχνιδιάρη Σαίξπηρ να μας κλείνει το μάτι με ένα ποτήρι... αίμα και τα Bobάκια –με τα μπλε μπλουζάκια  και το ανθρωπάκι με τη ντουντούκα- ήταν στη διάθεση όλων για πληροφορίες, διευκρινίσεις αλλά και για να τους παροτρύνουν να πάρουν μέρος στις outdoor ΒoB -δραστηριότητες:  να γράψουν την ιδέα τους στη γραφομηχανή και με strong bow να την «πετάξουν» στο καλάθι, να ανέβουν στο mini stage που τους κάνει κλικ και να φωτογραφηθούν, να αφήσουν το μήνυμά τους στο post-it κ.α.

Το πωλητήριο του ΒΟΒ  ήταν ένα meeting point  γεμάτο όμορφα αναμνηστικά (μπλουζάκια, μαγνητάκια, τσάντες, σελιδοδείκτες, φλασκιά και άλλα… «bobάτα» αντικείμενα), τεύχη από τον επετειακό κατάλογο του Bob Theatre Festival αλλά και βιβλία της Κάπα Εκδοτική, η οποία –για δεύτερη χρονιά- προσέφερε τους πιο περιζήτητους τίτλους της σε ειδική τιμή για τους θαμώνες του ΒΟΒ.

Τέλος, το σαλονάκι του Strongbow, του μηλίτη στα καλύτερά του, κάτω από το δέντρο στο προαύλιο της Πειραιώς 260 συμπλήρωνε μοναδικά την αίσθηση διακοπών, χαλαρότητας και άπλετης θετικής ενέργειας.

Η Αίθουσα Η’ ήταν συγκινητικά γεμάτη όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ, με το Scratch Night να σημειώνει ρεκόρ θεατών: 26 ομάδες νέων δημιουργών, 3 μαραθώνιοι προκριματικοί κι ένας υπέροχος τελικός  που ανέδειξε ως νικητή της βραδιάς την ομάδα των Α.Γιαννάκη και Κ. Πατσιάνη με το «Κοιμάμαι». Στην Τρίτη θέση, βρέθηκε η ομάδα Rapel με το Ζητείται Κλόουν και στη δεύτερη θέση Η επανάσταση δεν θα έχει wi-fi από την ομάδα Φράξια . Το νεανικό θέατρο για άλλη μία φορά είχαμε την ευτυχία  να συμβαίνει μπροστά μας, στο Διαγωνισμό που έγινε θεσμός και με την ευγενική χορηγία του μηλίτη Strongbow, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.


Οι  παραστάσεις –αναβιώσεις χάρισαν έντονα συναισθήματα σε όλους: ο συγκινητικός «Μπιλ και Λου» και ο καυστικός  «Μουνής» ανέβηκαν ξανά για μία και μόνο παράσταση ειδικά για τους θεατές του BOB,  χαρίζοντας  sold-out και παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ τo προαύλιο της Πειραιώς 260 γέμισε θεατές, διάσημους και μη, νέους και νέες, μεγαλύτερους και μεγαλύτερες οι οποίοι απέδειξαν ότι το (καλό) νεανικό θέατρο είναι κοινό σημείο αναφοράς.

Η κωμωδία, που είναι αναπόσπαστο στοιχείο του Bob Theatre Festival, φέτος παρουσιάστηκε σε ειδική συνθήκη: η ιντερνετική εκπομπή Big Talk του netwix.gr με τους κορυφαίους της ελληνικής κωμωδίας –Λάμπρο Φισφή, Δημήτρη Μακαλιά, Γιάννη Σαρακατσάνη, Γιώργο Αγγελόπουλο και Ζήση Ρούμπο- και με guest έκπληξη τη Μαίρη Συνατσάκη, ήρθε στο 10ο Bob Theatre Festival για ένα ξεχωριστό, ζωντανό και φεστιβαλικό επεισόδιο, που κέρδισε ηχηρά γέλια (ξεπερνώντας σε ντεσιμπέλ και το πάρτυ της ΑΣΚΤ) και εκατομμύρια views.

Η Αίθουσα Ε’ -ή αλλιώς η αίθουσα των Επαναλήψεων- φιλοξένησε παραστάσεις που ξεχώρισαν την προηγούμενη θεατρική περίοδο και κέρδισαν το στοίχημα και την πρόκληση του φετινού φεστιβάλ,παρουσιάζοντας ό,τι καλύτερο και πιο φρέσκο παίχτηκε στις αθηναϊκές σκηνές τη σαιζόν που πέρασε: Σεξλεξικόν, Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων, Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς, Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα και Περιστατικά. Παράλληλα  για πρώτη φορά,φέτος, τέσσερις ομάδες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό Scratch Night 2016, επέστρεψαν με τις ολοκληρωμένες παραστάσεις τους μετά από μια επιτυχημένη θεατρική περίοδο: Ο Γλάρος, αυτό ήθελα να πω, Γ.Τ.Π., Τα Όνειρα του Αϊνστάιν και το βραβευμένο Πεπρωμένο που ονομάζεται Κλοτίλδη συμπλήρωσαν το παζλ των θεατρικών παραστάσεων της Αίθουσας Ε , χαρίζοντας στιγμές συγκίνησης, γέλιου και φρεσκάδας.

Πολλές και άκρως επιτυχημένες όλες οι παράλληδες δράσεις του Bob Theatre Festival.

Party έναρξης με τον pepper 96.6 στον κήπο:
οι ομάδες scratch ανέβηκαν στη σκηνή όπου ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Bob Theatre Festival Γιάννης Σαρακατσάνης –φορώντας αιματοβαμμένη ποδιά χασάπη-  κέρασε «φρέσκο αίμα» (σφηνάκι) δίνοντάς τους ένα λεπτό να συστηθούν!Στην ίδια σκηνή ανέβηκε και ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καλωσορίζοντας το Bob Theatre Festival. Μετά τις συστάσεις και τις ευχές, το βράδυ τελείωσε όπως έπρεπε: με χορό και κέφι μέχρι το πρωί με τις μουσικές του pepper 96,6 και τον Δημήτρη Λεμονίδη στα decks.




«Ρεζιτάλ Σέλφι», με τη Μάρθα Φριντζήλα και τον Παναγιώτη Τσεβά:
Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι με άφθονο χιούμορ και με διάλειμμα ολιγόλεπτο για να ανακοινωθούν τα ονόματα των ομάδων που διακρίθηκαν από τους προκριματικούς του Scratch Nigth.

Lip Sync Battle:
o Λάμπρος Φισφής παρουσίασε μία βραδιά όπου οι διαγωνιζόμενοι συναγωνίστηκαν σε τσαχπινιά και χάρη υπό τους στίχους και τη μουσική των Britney Spears, Hi-5, Τζέσικα Ράμπιτ κ.α.  Όλοι, επί και εκτός σκηνής, διασκεδάσανε, γελάσανε, χορέψανε με την ψυχή τους ενώ ο νικητής έφυγε με το πιο αποθεωτικό χειροκρότημα και... δώρο μία επίσκεψη για δύο άτομα στο Hammam Baths.

Panel με τίτλο «Διευρύοντας το κοινό»
Το Σάββατο, 26/5 στην Αίθουσα Δ’, το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Bob Theatre Festival έστησαν το επιτυχημένο Panel με τίτλο «Διευρύοντας το κοινό» και με θέμα την παραγωγή και επικοινωνία μιας παράστασης, αποδεικνύοντας ότι το καλό θέατρο είναι αίτημα όλων, όχι μονο των καλλιτεχνών αλλά και των θεατών.

Εθελοντική Αιμοδοσία:
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο Ιατρείο του Η’ κόσμος –θεατές και μη- έδιναν αίμα στη Μονάδα Κινητής Αιμοληψίας που στήθηκε από τη Γραμμή Ζωής-Silver Alert και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσιας, με σκοπό να συγκεντρωθεί αίμα για την Τράπεζα Αίματος που διαθέτει η Γραμμή Ζωής στον Άγιο Σάββα.

Η βροχή της τελευταίας ημέρας είχε λίγο από μελαγχολία τελευταίας ημέρας διακοπών: οι παλέττες και τα μαξιλάρια από το σαλονάκι του μηλίτη Strongbow –χορηγού του 10ου Bob Theatre Festival- θύμιζαν τις τελευταίες συγκεντρώσεις κάτω από τον πλάτανο του χωριού, το πωλητήριο και τα stages άλλαξαν θέση αλλά και έφτιαξαν τη διάθεση των θεατών προετοιμάζοντάς τους με τον καλύτερο και πιο όμορφο τρόπο για αυτό που θα ακολουθούσε.

Με τη λήξη των παραστάσεων, όλοι δώσανε ραντεβού στον υπέροχο, industrial χώρο της Αίθουσας Α’ που το Φεστιβάλ Αθηνών παραχώρησε για το πάρτυ μας: οι Νικόλας Παπαδομιχελάκης και Σταύρος Γιαννουλάδης μας χάρισαν μία μοναδική βραδιά με τις μουσικές τους. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο καλλιτεχνικός δ/ντής του Bob Theatre Festival ανακοίνωσε τα αποτελέσμα του Διαγωνισμού και λίγο πριν τη τη λήξη του πάρτυ, ο Bob έσβησε κεράκι σε τούρτα γενεθλίων. Κι όταν λέμε Bob εννοούμε Abovo, 4 frontal και όλους όσους συνέβαλαν στο να γίνει αυτό το Φεστιβάλ πραγματικότητα και να ξεπεράσει κάθε μας προσδοκία.

Κάνοντας τον απολογισμό μας, ένα μήνα μετά, αισθανόμαστε ότι για μία ολόκληρη εβδομάδα, από την ώρα έναρξης του Φεστιβάλ μέχρι… αργά το βράδυ, το θέατρο έγινε  γιορτή…παντός καιρού: με δυνατές παραστάσεις, ωραία μουσική, θεατρικά gossip, υπέροχα πάρτυ και κυρίως… άπλετη θετική ενέργεια και χαρά! Δράστηριος και… απολαυστικός «συνένοχός» μας σε αυτή τη γιορτή, ήταν –για δεύτερη, συνεχόμενη χρονιά- ο μηλίτης STRONGBOW που στηρίζει ενεργά το BOB THEATRE FESTIVAL.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους κάνατε το ΒΟΒ να μεγαλώσει –συνεργάτες, θεατές, εθελοντές, χορηγοί επικοινωνίας, συνδιοργανωτές, δημιοσιογράφοι.

Θα σας (ξανα)δούμε στο ΒΟΒ 2018! Καλή μας αντάμωση!

Video Bob Theatre Festival 2017: https://www.youtube.com/watch?v=2xed7O100aI&feature=youtu.be

Περισσότερες Πληροφορίες:
www.bobfestival.gr & facebook.com/BobTheatreFestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου