Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο Αλκμήνη

«Δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει απλότητα, καλοσύνη και αλήθεια.» Λ.Τ.

Η εταιρία θεατρικών παραγωγών  A PRIORI παρουσιάζει, σε πανελλήνια πρώτη, τη φιλοσοφική νουβέλα του Λέοντος Τολστόι «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη *

Οι έμπειροι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης & Θανάσης Κουρλαμπάς,  θα ξετυλίξουν όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε δραματικό όσο και σε κωμικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους του διηγήματος, σε ένα παιχνίδι, το οποίο κοντράροντας τον τίτλο, σφύζει από Ζωή.

Λίγα λόγια για το έργο 
Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει ξαφνικά βαριά. Ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζει όλη την προηγούμενη «ανούσια» ζωή του. Η επιλογή του Τολστόι όσον αφορά το κύρος του χαρακτήρα που επιλέγει για πρωταγωνιστή του, δεν είναι τυχαία, θέλοντας να δείξει ότι μπρος στον Θάνατο είμαστε όλοι ίσοι. Καθόλου τυχαίος και ο επιθετικός ρεαλισμός της περιγραφής των τελικών σταδίων της ζωής του Ιβάν Ιλίτς, όπως επίσης και η γαλήνη με την οποία τελικά ο ήρωας διαχειρίζεται τον θάνατό του. «Μέσα του λάβαινε χώρα κάτι τρομερό, καινούργιο, το πιο σημαντικό από όσα του είχαν συμβεί μέχρι τώρα στην ζωή του. Ένιωθε πως σειόταν συθέμελα ολόκληρη η ύπαρξή του.»

Ο κλασικός συγγραφέας, μέσω του έργου του «Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς», το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία, επιχειρεί ένα προσκύνημα στον Θάνατο, αντιλαμβανόμενος εις βάθος τη σημασία της μνήμης Θανάτου. Το να θυμάται δηλαδή ο άνθρωπος ότι είναι θνητός, ότι θα ‘ρθει η στιγμή που θα πεθάνει. Και τότε, το μόνο που θα ορθωθεί μπροστά του, θα είναι το ΠΩΣ έζησε. Αυτή η σκέψη κάθε άλλο παρά λυπηρή είναι καθώς, όπως σημειώνει και ο υπαρξιστής φιλόσοφος Λεφ Σεστόφ «Υπάρχει στη ζωή κάτι ανώτερο από τη λογική, διότι η ζωή αναβλύζει από μια πηγή που βρίσκεται υπεράνω της λογικής». Έτσι, ο Τολστόι, σ’ αυτό το έργο, τοποθετεί τον Θάνατο σε περίοπτη θέση.
«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.
Έρχεται στο θέατρο ΑΛΚΗΝΗ το Νοέμβριο

βιογραφικό Κωνσταντίνας Νικολαίδη
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και παρόλο που από μικρή ένιωθα μια κλίση προς την τέχνη του θεάτρου, σπούδασα ναυτιλιακά. Μετά τον επαναπροσανατολισμό μου, σπούδασα ηθοποιός στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη. Έχω παρακολουθήσει διαφόρων ειδών σεμινάρια και πηγαίνω συχνά στο Λονδίνο για να μελετώ θεατρικές παραστάσεις. Το 2011 δημιούργησα τη μη-κερδοσκοπική εταιρία A PRIORI www.a-priori.gr μέσω της οποίας σκηνοθετώ και κάνω παραγωγή σε θεατρικές παραστάσεις, μέρος των εσόδων των οποίων δίνεται πάντα σε φιλανθρωπικές δράσεις. Σκοπός μου είναι να παρουσιάζω έργα τα οποία, συνήθως, δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό ή έργα που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν αλλά η δυναμική τους απαιτεί τη συνέχειά τους. Πιστεύω στον διδακτικό χαρακτήρα της τέχνης του θεάτρου και στην ψυχαγωγική του διάσταση (λέγοντας ψυχαγωγική εννοώ αυτό που πραγματικά λέει η λέξη) και γι' αυτό προσπαθώ να είμαι πολύ επιλεκτική στα έργα και στα μηνύματα που αυτά δίνουν στους θεατές. Παράλληλα με το θέατρο ασχολούμαι με την ποίηση (έχω εκδώσει μέσω της A PRIORI την ποιητική συλλογή "Αιώνια Αντίβαρα"). Για μένα η Συνεργασία, ο Σεβασμός και η Πίστη είναι τρεις μαγικές λέξεις οι οποίες εμπεριέχονται στη λέξη Αγάπη και απαιτώ από τον εαυτό μου αλλά και από τους συντελεστές, να την προσφέρουμε απλόχερα σε όλες τις παραστάσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου