Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης: Γνώση - Μόρφωση - Εξέλιξη

«Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα μου το επιτρέψει, αλλά ποιος θα με σταματήσει». Αυτή η φράση της Άιν Ραντ (1905-1982, Αμερικανίδα συγγραφέας και φιλόσοφος) συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία του Ανοιχτού Ιδρύματος Εκπαίδευσης εδώ και 18 χρόνια, από την ίδρυσή του έως και σήμερα.


Τι είναι όμως το Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης (ΑΙΕ) και τι το κάνει τόσο ξεχωριστό; 
Πρόκειται για ένα σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτήριο, σκοπός του οποίου είναι η παροχή άριστης ποιότητας εκπαίδευση σε ενήλικες, οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις αλλά και να αυξήσουν στοχευμένα τα επαγγελματικά τους προσόντα.
Τα προγράμματά του είναι προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα και πάντα επικαιροποιημένα σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά πορίσματα και τις ανάγκες της αγοράς, ενώ οι εκπαιδευτές του έχουν υψηλά ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά και επικοινωνιακά προσόντα. Με την ολοκλήρωση του κάθε προγράμματος, ο σπουδαστής έχει αποκτήσει το θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και τις απαραίτητες δεξιότητες - πρακτικές γνώσεις για να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιδήποτε σύγχρονο και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας.
Γιατί, όμως, είναι σημαντικό να μην μένει κανείς στάσιμος - ανεξάρτητα από την ηλικία του και να επενδύει χρόνο και χρήματα στην εκπαίδευσή του; Γιατί η εκπαίδευση είναι η ασφαλέστερη επένδυση, ειδικά στη συγκυρία της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Επικαιροποιεί τις αρχικές ακαδημαϊκές γνώσεις, ενισχύει τις δεξιότητες και ενδυναμώνει την προσωπικότητα των επιμορφούμενων.

 Η εκπαίδευση στο ΑΙΕ

Στο ΑΙΕ έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σεμινάρια που καλύπτουν πολλά γνωστικά πεδία, καθώς και ημερίδες. Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ
Αν, ωστόσο, επιδιώκετε να εξειδικευτείτε πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, αποκτώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, τότε μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα Προγράμματα Εξειδίκευσης. Διαρκούν από 12 έως και 18 μήνες, υλοποιούνται στην Αθήνα, την Κρήτη αλλά και μέσω e-learning και η επιτυχής παρακολούθησή τους οδηγεί σε πιστοποιητικό επιμόρφωσης, αναγνωρισμένο από τον ΕΟΠΠΕΠ, εποπτευόμενο οργανισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Δύο από τα πιο ελπιδοφόρα, αναλογικά με τις ανάγκες της εποχής, είναι αυτό της Ειδικής Αγωγής αλλά και το πρόγραμμα εξειδίκευσης στις Μαθησιακές Δυσκολίες.

Το κάθε πρόγραμμα συνοπτικά

Ειδική Αγωγή: Σήμερα, η Ειδική Αγωγή, διεθνώς, έχει απομακρυνθεί από τις προνοιακές- ιατροκεντρικές αντιλήψεις του παρελθόντος. Τα ερευνητικά δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας τεκμηριώνουν τις μαθησιακές ικανότητες των μαθητών με Ειδικές ανάγκες και τις δυνατότητες εκπαιδευτικής, επαγγελματικής και κοινωνικής τους ένταξης. Αρκεί, βέβαια, να δεχθούν την κατάλληλη εκπαίδευση. Το πρόγραμμα εξειδίκευσης του ΑΙΕ ολοκληρώνεται σε 1 έτος, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θ’ αποκτήσουν θεωρητικό αλλά και πρακτικό υπόβαθρο, μέσα από την επικαιροποιημένη γνώση που θα τους προσφέρουν οι πολύ έμπειροι και άρτια καταρτισμένοι εκπαιδευτές. Πρώτη συνάντηση: 20 Οκτωβρίου 2018. Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ.

Μαθησιακές Δυσκολίες: 
Αποτελούν μια σχετικά ετερογενή ομάδα δυσκολιών, οι οποίες σχετίζονται αλλά και επηρεάζουν-κυρίως-τη σχολική επίδοση. Το πρόγραμμα, διάρκειας 1 έτους, εστιάζει στη δυσλεξία. Θα μελετηθούν όλες οι σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις αλλά και θ’ αναπτυχθούν τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα αντιμετώπισης. Η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου. Αναλυτικά το πλάνο σπουδών μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ.

Το ΑΙΕ σε αριθμούς

18 χρόνια λειτουργίας και επαγγελματικής ενασχόλησης αποκλειστικά με τη δια βίου μάθηση και επιμόρφωση ενηλίκων
600 τμ σ’ ένα αυτόνομο κτήριο με πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες, βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο και ανοικτούς χώρους ξεκούρασης, που φιλοξενούν τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις στην Αθήνα
3 διαδικτυακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για την e-learning εκπαίδευση και προσφέρουν 2.128 διαφορετικά μαθήματα οργανωμένα σε 3 διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων: 10 μακροχρόνια (12-18 μήνες), 14 ταχύρυθμα (4-8 μήνες) και 102 σεμινάρια (2-4 μήνες).
36 κύκλοι επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων, με περισσότερα από 1.400 σεμινάρια έχουν υλοποιηθεί σ’ όλη την Ελλάδα
14.718 ενήλικες, έως και το Δεκέμβριο του 2017, έχουν παρακολουθήσει τα ετήσια προγράμματα επιμόρφωσης (δια ζώσης και e-learning)
69.600 επιμορφούμενοι, έως και το Δεκέμβριο του 2017, έχουν παρακολουθήσει τα δια ζώσης επιμορφωτικά σεμινάρια και τις ημερίδες σε όλη την Ελλάδα.

Σημείωμα της Βασιλικής Μιχαλοπούλου, Γενική Διευθύντρια ΑΙΕ

Δεν ξέρω πότε γεννήθηκε το ΑΙΕ στο μυαλό μου, σίγουρα όμως με συντροφεύει όσα χρόνια με θυμάμαι. Όλα αυτά τα χρόνια τα έζησα μέσα σε σχολεία, σχολές, κολλέγια, πανεπιστήμια. Ασυναίσθητα στην αρχή, από επιλογή στη συνέχεια, με έβλεπα να «μαθαίνω» και να εξελίσσομαι, με δραστηριότητες, παιχνίδια, εκδρομές, ταινίες, επισκέψεις σε μουσεία και βιβλιοπωλεία και να «ξεμαθαίνω» στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο, στις παραδοσιακές δηλαδή δομές της εκπαίδευσης. _
Έτσι το AIE ήταν η δική μου απάντηση στην αφιλόξενη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Ήταν η απάντηση στην ερώτηση: «γιατί δεν μπορεί η μάθηση να είναι δημιουργική και να συμβαδίζει με τη ζωή και τη σταδιοδρομία των ανθρώπων»; Αγαπώ την μάθηση και την εργασία, τις εμπειρίες που ο χρόνος τις κάνει γνώση και τους ανθρώπους με ταλέντο και πάθος. Αυτές τις αξίες προωθώ και στο ΑΙΕ. Εδώ παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση και επιμόρφωση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου ενήλικα. Δημιουργούμε εκπαιδευτικές εμπειρίες που χτίζουν προσωπικότητες και σταδιοδρομίες.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το ΑΙΕ στο www.aiecollege.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου