Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ-Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος» στο Θέατρο Της Ημέρας

Video trailer: https://www.youtube.com/watch?v=W9DY_u5NeTQ

Οι AHERUSIA παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ-Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος»,  από την Κυριακή 04 Φεβρουαρίου 2018 και κάθε Κυριακή στις 21:00, στο Θέατρο Της Ημέρας μόνο για 6 παραστάσεις

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Προμηθέας χαρίζει στους Ανθρώπους την Φωτιά και τον Λόγο και τους βλέπει να προκόβουν καθώς εγείρονται από το Χάος. Η Ανθρωπότητα συντάσσεται με τους Αθανάτους, στους πολέμους ενάντια στο σκότος, μα γρήγορα, το γειτόνεμα με τους θεούς, θα κάνει τους Ανθρώπους να ποθήσουν την αθανασία και την παντοδυναμία των θεών, ενώ παράλληλα θα τους κάνει να μισήσουν την θνητότητα, την βραχυβιότητα και την εν γένει φθαρτή τους φύση. Γρήγορα η τάση αυτή των Ανθρώπων θα τους οδηγήσει στον φόβο και στην κάθε αποτρόπαιη πράξη που ο φόβος μας οδηγεί καθώς μας δεσμώνει.

Ο Προμηθέας τότε, θα ορκίσει τους υπόλοιπους Αθανάτους να πάψουν την συναναστροφή τους με τους θνητούς ενώ παράλληλα αλυσοδένεται στον βράχο, "ενδυόμενος" τον πόνο και την στέρηση, θέλοντας να δώσει ένα σκληρό μάθημα στην Ανθρωπότητα ωθώντας την να αναζητήσει ξανά το σεβασμό προς την ίδια της την φύση.

Εδώ ξεκινά και η ιστορία του έργου, που περιγράφει το αβέβαιο ταξίδι των Ανθρώπων στην συνείδηση και την φρικτή μαρτυρία του ευεργέτη Τιτάνα στον βράχο. Άραγε οι κοιμώμενοι θα αφυπνιστούν τελικά; Ο φόβος είναι απλά μια επιλογή...

Το έργο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα, μέσα από το πρίσμα της κριτικής του φαινόμενου του Μετα-ουμανισμού ενώ βασίζεται μυθουργικά τόσο στο Προμηθεύς Πυρφόρος, όσο και στο Προμηθεύς Δεσμώτης.

Γραμμένο κυρίως στην Αλεξανδρινή ελληνική διάλεκτο, όπου αποτέλεσε την πρώτη οικουμενική γλώσσα της αρχαιότητας, συνδυάζει το αρχαίο ελληνικό δράμα, το μουσικό θέατρο, το κινησιοθέατρο, το χοροθέατρο, την παραμυθιακή αφήγηση και την videoart, δημιουργώντας μια ψυχαγωγική μορφή επικοινωνίας που μέσα στην εκφραστική της πολυποικιλότητα, προσπαθεί να επανα-φέρει το θεατή αντιμέτωπο με την υπαρξιακή του αναζήτηση, την χαμένη από καιρό σε αυτές τις εποχές του φόβου και της έκδηλης συναισθηματικής αβεβαιότητας.

Η μουσική, όπως και το κείμενο, είναι πρωτότυπη, βασισμένη στο τρίτο δίσκο του γνωστού folk σχήματος Aherusia,  «PROMETHEUS~Seven Principles On How To Be Invincible».
Η μουσική εκτελείται ζωντανά επί σκηνής από το ίδιο το συγκρότημα.

Είδος: Αρχαία τραγωδία

Συντελεστές

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Βορέας Μελάς
Βοηθός κινησιολόγου: Joanna David
Σκηνικά - Σχέδιο κοστουμιών: Γιώργος Βορέας Μελάς
Κοστούμια: Ευαγγελία Ζορμπά
Τεχνικός: Γιώργος Σηφάκης
Παραγωγή: Γιώργος Βορέας Μελάς



Διανομή
Προμηθέας: Γιώργος Χατζηκυριάκος
Έξαρχος: Δημήτρης Κατσιδονιώτης
Πρώτη: Γιούλη Παπανελοπούλου
Μαντώ: Βίκυ Δρίβα
Χορός: Θεόφιλος Βλάχος, Μελίνα Μαστραντώνη, Γιώτα Ανδρουτσοπούλου, Μαρία Ιωάννου,  Πάνος Νίκιας, Alex Αντωνάκης, Κατερίνα Παπασωτηρίου-Χατζηκυριάκου.

Μουσικοί επί σκηνής (AHERUSIA)
Κιθάρα/φωνή: Γιώργος-Βορέας Μελάς (Voreas Faethon)
Κιθάρα/φωνή: Δημήτρης Χαραμής (Drakhon)
Μπάσο/φωνή: Θοδωρής Μανίκας (Tho)
Κρουστά: Παντελής Πολύζος (Chaeronios)

Πληροφορίες

Παραστάσεις
Από 4 Φεβρουαρίου έως και 18 Μαρτίου 2018

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κυριακή: 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων
www.viva.gr

Τηλ. Κρατήσεων
6981763095, 210 6929090

Διάρκεια παράστασης
80’ χωρίς διάλειμμα

FacebookPage
https://www.facebook.com/aherusia.prometheus/

Φωτογραφίες παράστασης
https://1drv.ms/f/s!AgeykqFrAqJj2SWoKXJoW1qGDOzy

Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης
https://1drv.ms/f/s!AgeykqFrAqJj2SZux1OsEttKldzA

«Θέατρο της Ημέρας»
Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, (Μετρό Πανόρμου)
Τηλ: 2106929090, 2106995777 | Website | Facebook


AHERUSIA

Οι AHERUSIA, είναι μια folk metal μπάντα, που ιδρύθηκε από το 1997. Από εκείνη την πρώιμη, πρώτη περίοδο, το σχήμα βάσισε τις αισθητικές του αρχές στην χρήση τόσο της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, όσο και της προγρηγοριανής ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, σε συνδυασμό με τα μουσικά ρεύματα του rock/metal. Χαρακτηριστική είναι η μόνιμη χρήση ελληνικών ασκαύλων και αυλών σε κάθε τραγούδι εκείνη την περίοδο, η οποία και ολοκληρώνεται το 1999 με την κυκλοφορία του θρυλικού και εξαιρετικά δυσεύρετου πλέον, “Whispers of Moon”. Από το 2000, το συγκρότημα μεταφέρει την έδρα του στο Β.Α Αιγαίο, με αλλαγές τόσο στην σύνθεση των μελών του και με την ένταξη την κρητικής λύρας στις μουσικές συνθέσεις. Ακολουθούν 100 συναυλίες σε όλο το Αιγαίο και το 2008 το σχήμα επιστρέφει στην Αθήνα, για να ακολουθήσει η ηχογράφηση και κυκλοφορία του πρώτου πλήρους δισκογραφικού πονήματος με τίτλο "And The Tides Shall Reveal The Traces" (Emotion Art 2009), το οποίο έγινε χρυσό καθώς ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 3000 κομμάτια και γνώρισε ως σήμερα τέσσερεις κοπές. Από τότε οι AHERUSIA καθιερώθηκαν ως η αντιπροσωπευτικότερη folk metal ελληνική μπάντα επηρεάζοντας μουσικά νέες μπάντες όπως οι Villagers From Ioannina City, αλλά και καθιερωμένες, όπως οι Rotting Christ, στο να εντάξουν στοιχεία παραδοσιακής ελληνικής μουσικής στα τραγούδια τους. Αφού ακολούθησαν δύο περιοδείες με πάνω από 80 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, το σχήμα ανέβασε και περιόδευσε με την μουσική παράσταση "As Traces Lead To Visions", όπου το στιχουργικό νόημα του πρώτου δίσκου, το οποίο ήτανε βασισμένο στους Πλατωνικούς μύθους του Ηρός και του Σπηλαίου και στο δίπολο Έρωτα-Θανάτου, παρουσιάστηκε και αστικοποιημένο από μια video art/installation ταινία, ενώ παράλληλα η μουσική εκτελούνταν ζωντανά συνδυασμένη και με απαγγελία ποιημάτων. Η παράσταση αυτή ανέβηκε και στον δήμο Σικυώνας(Κιάτο Κορινθίας), στον Δήμο Ομηρούπολης(Βροντάδος Χίου), στην Μυτιλήνη από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και στον Δήμο Νέας Μάκρης/Μαραθώνα, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και απολαμβάνοντας καθολικής υποδοχής.

Πάντοτε καινοτόμοι και δημιουργικοί, οι AHERUSIA, επανήλθαν δισκογραφικά με το "As I Cross The Seas Of My Soul"(Bowel Of Noise 2013), το οποίο βασίστηκε θεματολογικά στην έννοια την Ελευθερίας και στην διαδικασία της απόκτησης της Αυτογνωσίας. Ο δίσκος γνώρισε την ίδια εμπορική επιτυχία και έλαβε αποθεωτικές κριτικές ενώ την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε και το πρώτο DVD της μπάντας με τίτλο "Traces Revealed"(Bowel Of Noise 2013) περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την ταινία "As Traces Lead To Visions" ακολούθησε μια ακόμα επιτυχημένη περιοδεία και η μπάντα πλέον άρχισε να πειραματίζεται στο νέο της υλικό.

Το 2017 κυκλοφόρησε απο την Prime Eon Media το ήδη best seller της "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ~Prometheus Or Seven Principles On How To Be Invincible", το οποίο είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου ζωντανά και το στιχουργικό του περιεχόμενο, γραμμένο στην Αλεξανδρινή Ελληνιστική Κοινή γλώσσα, πραγματεύεται μια σύγχρονη προσέγγιση του μύθου του Προμηθέα. Παράλληλα, με την δημιουργία της αντίστοιχης video art ταινίας, το σχήμα διεύρυνε τις τάξεις του, με μια θεατρική ομάδα, δημιουργώντας μια καλλιτεχνική κολεκτίβα/κύτταρο για να ανεβάσει το πρώτο θεατρικό έργο βασισμένο στην μουσική του.

Το έργο αποτελεί, μέσα από το πρίσμα της κριτικής του φαινόμενου του Μετα-ουμανισμού και βασισμένο μυθουργικά τόσο στο Προμηθεύς Πυρφόρος, όσο και στο Προμηθεύς Δεσμώτης είναι επίσης γραμμένο κυρίως στην Αλεξανδρινή ελληνική διάλεκτο, όπου αποτέλεσε την πρώτη οικουμενική γλώσσα της αρχαιότητας, και συνδυάζει το αρχαίο ελληνικό δράμα, το μουσικό θέατρο, το κινησιοθέατρο, το χοροθέατρο, την παραμυθιακή αφήγηση και την video art, δημιουργώντας μια ψυχαγωγική μορφή επικοινωνίας που μέσα στην εκφραστική της πολυποικιλότητα, προσπαθεί να επανα-φέρει το θεατή αντιμέτωπο με την υπαρξιακή του αναζήτηση, την χαμένη από καιρό σε αυτές τις εποχές του φόβου και της έκδηλης συναισθηματικής αβεβαιότητας. Μετά από κάποιο καιρό εντατική δουλειάς το έργο παίχτηκε για οχτώ παραστάσεις στην γαλάζια σκηνή του Θεάτρου Της Ημέρας, τον Μάιο του 2017, γνωρίζοντας επιτυχία έχοντας συνολική προσέλευση 600 ατόμων αφήνοντας ενθουσιώδεις εντυπώσεις. Κατά την διάρκεια, οι Aherusia εκτελούσαν την μουσική ζωντανά. Οι παραστάσεις συνεχίζονται από τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ το σχήμα ηχογραφεί ένα νέο δισκογραφικό πόνημα με τίτλο "Nostos", που αποτελείται από avant-garde διασκευές ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών, σε συνεργασία με χορωδία.

Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία
Κωνσταντίνος Πλατής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου