Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Η Άποψή μας για την παράσταση «Proof» στο Από Μηχανής Θέατρο

Το έργο «Proof», του Ντέιβιντ Όμπερν, παρουσιάζεται στο θέατρο Από Μηχανής, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και μετάφραση Άννας Ελεφάντη.

Ο πάτερας της Κάθριν, Ρόμπερτ είναι ένας φημισμένος μαθηματικός που, όμως, είναι ψυχικά διαταραγμένος. Η Κάθριν μένει μαζί του, για να τον φροντίζει και διακόπτει τις πολλά υποσχόμενες σπουδές της. Μετά τον θάνατό του, η νεαρή κοπέλα δέχεται στο σπίτι την μεγαλύτερη αδερφή της Κλερ και τον Χαλ, έναν φοιτητή του πατέρα της που επιθυμεί να μελετήσει τα 103 τετράδια με σημειώσεις που άφησε πίσω του ο σπουδαίος μαθηματικός, ελπίζοντας να ανακαλύψει κάτι με επιστημονικό ενδιαφέρον. Όταν η Κάθριν και ο Χαλ έρχονται κοντά, εκείνη του εμπιστεύεται ένα κρυμμένο τετράδιο με την απόδειξη ενός δύσκολου μαθηματικού προβλήματος την υπογραφή του οποίου αμφισβητούν αυτός και η Κλερ, ενώ την ηρωίδα ταλανίζει ένα αγωνιώδες ερώτημα• άραγε μαζί με το ταλέντο έχει κληρονομήσει και την τρέλα του πατέρα της;

Ο Χρήστος Βαλαβανίδης, προσγειωμένος και αξιόλογος, καθοδηγεί με την θεατρική του εμπειρία. Η Ελεάνα Στραβοδήμου στον ρόλο της Κάθριν, τρυφερή, αποδίδει άριστα την μελαγχολική ηρωίδα και τις ψυχικές της μεταβάσεις. Η Άννα Ελεφάντη, απολαυστική στον ρόλο της “κακιάς αδερφής”, Κλερ, ενώ ο Χρήστος Καπενής ερμηνεύει άριστα τον χιουμοριστικό, μα και ευαίσθητο, εν τέλει, χαρακτήρα του Χαλ.

Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά, γρήγορη και κινηματογραφική, αναδεικνύει τους χαρακτήρες,  τα σκαμπανεβάσματα και τις νοητικές διεργασίες από τα οποία διέρχονται οι ήρωες. Φώτα (Γιώργος Αγιαννίτης), μουσική (Παύλος Κατσιβέλης) και σκηνικό (Αμαλία Αντώνη) στηρίζουν την ιδιαίτερη οπτική του σκηνοθέτη.

Το «Proof» είναι ένα έργο για την αγάπη, την αφοσίωση, την οικογένεια και ό,τι κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν. Έχει αποσπάσει τα βραβεία Pulitzer Prize for Drama και Tony Award for Best Play το 2001. Το 2005 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την Γκουίνεθ Πάλτροου και τον Άντονι Χόπκινς στους κεντρικούς ρόλους ενώ οι παραστάσεις σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο γνώρισαν τεράστια επιτυχία με εξαιρετικές διακρίσεις και κριτικές.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: http://quintatheater.blogspot.gr/2018/03/proof.html#more

Της Μαρίας-Ελπινίκης Ζαφειράκη, 20/3/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου