Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

«Υπάρχει χώρος για μένα;»: Το bestseller βιβλίο της Karyl McBride για τη νάρκισο μητέρα κυκλοφορεί στα ελληνικά

Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ως θεραπεύτριας, αλλά και ως κόρης μητέρας-ναρκίσσου η dr. Karyl McBride, ερευνήτρια, ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος έχει διαπιστώσει το εξής: Ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία, είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια που ακολουθούν το παιδί και στην ενήλικη ζωή του.

Η σχέση εξάρτησης που δημιουργείται, η τοξική αγάπη, η χειραγώγηση έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και-τελικά-στην ευτυχία της κόρης: Διαρκείς συναισθηματικές ματαιώσεις, ενοχές, διατάραξη της ηρεμίας, διαστρέβλωση προσδοκιών κ.ά.

Όλα όσα αποκόμισε από τη δική της τραυματική εμπειρία, καθώς και από τις θεραπευόμενες της, η Mc Bride τα συμπυκνώνει σ’ ένα βιβλίο. Στο «Υπάρχει χώρος για μένα;: Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πορφύρα, η ειδικός ρίχνει φως σ’ αυτή την τοξική σχέση αλλά και προτείνει τρόπους που θα βοηθήσουν την κόρη να χτίσει μια ταυτότητα ξέχωρη από τη θηλιά της μάνας.

Το βιβλίο υπήρξε η αφορμή για την διοργάνωση του ομώνυμου κύκλου ομιλιών στο ίδρυμα Θεοχαράκη τον Φεβρουάριο του 2018, υπεύθυνη του οποίου ήταν η ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Φωτεινή Τσαλίκογλου που υπογράφει και την εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης.

Τίτλος: «Υπάρχει χώρος για μένα;»: Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης
Συγγραφέας: Karyl Mc Bride
Εκδόσεις: Πορφύρα
Εισαγωγή: Φωτεινή Τσαλίκογλου
Μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας
Τιμή: 18 €

Από την εισαγωγή της Φωτεινής Τσαλίκογλου 
Η συγγραφέας είναι ψυχοθεραπεύτρια, το βιβλίο όμως δεν είναι γραμμένο από έναν επιστήμονα οχυρωμένο σε μια απόσταση ασφαλείας που τον χωρίζει από το αντικείμενο της μελέτης του, αλλά από μια κόρη που πασχίζει να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς είναι να είσαι η κόρη μιας ναρκισσιστικής μητέρας;».
[…] Η μητέρα της συγγραφέως κατοικούσε σε έναν υπέρ-κατοικημένο από τον ίδιο της τον εαυτό τόπο. Ήταν στο επίκεντρο, όλη η πλάση, όλο το σύμπαν έπρεπε να κινείται γύρω από εκείνην. Έτσι στο ερώτημα της κόρης «Υπάρχει χώρος για μένα;», η απάντηση ήταν δεδομένη «Όχι, δεν υπάρχει χώρος για σένα, είναι όλος ήδη πιασμένος από μένα». Μια τέτοια μητέρα αφήνει στην κόρη της το κληροδότημα του «κενού», του «άδειου», του «ελλιπούς». Και κάτι ακόμη πιο επιβαρυντικό, της αφήνει την αίσθηση ότι φταίει εκείνη γι’ αυτό. H συγγραφέας ως κόρη ταλανίζεται, κλυδωνίζεται, αυτοακυρώνεται, καταρρέει ψυχικά, και κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι το συναισθηματικό κενό που την κατακλύζει είναι αποτέλεσμα του μητρικού ναρκισσισμού.
Το βιβλίο «Υπάρχει χώρος για μένα;» είναι απότοκο αυτής της συνειδητοποίησης. Είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας επώδυνης και ψυχικά επιβαρυντικής αλλά και συνάμα ιαματικής, καθώς επιτρέπει στην κόρη να ανακτήσει μια δική της αίσθηση ταυτότητας ξέχωρης από τη μητέρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
Η dr. Karyl McBride εργάζεται ως θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Ντένβερ του Κολοράντο και έχει περισσότερα από 28 χρόνια εμπειρίας τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με δυσλειτουργικές οικογένειες. Τα τελευταία 17 χρόνια ασχολείται ερευνητικά με τα παιδιά ναρκισσιστικών γονέων, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις γυναίκες που μεγάλωσαν με ναρκισσιστικές μητέρες. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια μπορείτε να δείτε στο www.karylmcbridephd.com. Επιπλέον, στο www.nevergoodenough.com θα βρείτε τα πάντα σχετικά με το συγκεκριμένο βιβλίο της, καθώς και ένα forum διαλόγου για τις κόρες ναρκισσιστικών μητέρων.

Για να δείτε όλα τα βιβλία των Εκδόσεων Πορφύρα πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου