Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

«Συλλεκτικό λεύκωμα–ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018»

Οι Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά και το Μορφωτικό  Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη συγγραφική «γέννηση» της θρυλικής ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά Μαντάμ Σουσού, παρουσιάζουν το «Συλλεκτικό λεύκωμα–ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018» τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 και Βουκουρεστίου, Α΄όροφος).

Προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συνθέτες και τραγουδιστές που έλαβαν μέρος στις θεατρικές ή τηλεοπτικές παρουσιάσεις της «ατίθασης» ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά θα δώσουν το παρών μιλώντας για τη δική τους εμπειρία ερμηνεύοντας, σκηνοθετώντας ή συνθέτοντας μουσική, σε ένα αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει ομιλίες αλλά και ζωντανή μουσική.

Οι πρωταγωνιστές που εικονίζονται μέσα στις 53 φωτογραφίες του «Συλλεκτικού ημερολογίου της Σουσούς 2018» θα μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία παίζοντας στο έργο: η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο  Άλκις Κούρκουλος, πρωταγωνιστές στο φετεινό ανέβασμα της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς», η Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μαντάμ Σουσού στο ΚΘΒΕ το 2011, ο Νίκος Γαλανός που ερμήνευσε τον ρόλο του αριστοκράτη Καντακουζηνού  στο πλευρό της Άννας Παναγιωτοπούλου στο θέατρο «Βρετάνια»  το 1998 και τέλος ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, Καντακουζηνός στο πλευρό της Άννας Παϊταζή,  στην πρώτη  παρουσίαση της Σουσούς στην τηλεόραση το 1972 σε σενάριο Δημήτρη Ψαθά που δυστυχώς δεν σώζεται στις μέρες μας, θα ξεδιπλώσουν στο κοινό τις εμπειρίες τους  ερμηνεύοντας το αθάνατο έργο του Δημήτρη Ψαθά.

Αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές που έδωσαν πνοή στο ανέβασμα της θρυλικής  ηρωίδας στο θέατρο θα είναι εκεί για να μιλήσουν: Ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής που έγραψε την μουσική για το «ανέβασμα» της Σουσούς στο θέατρο «Βρετάνια» σε μορφή μουσικής κωμωδίας το 1998-99, ο Γιώργος Αρμένης, που σκηνοθέτησε την ομώνυμη παράσταση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2011 και ο Γιάννης Κακλέας που σκηνοθέτησε το φετεινό ανέβασμα της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς» καθώς και ο παραγωγός των «Θεατρικών Σκηνών», Πάνος Κατσαρίδης, που πραγματοποίησε το δύσκολο και πολυδάπανο φετεινό εγχείρημα, την απόλυτη sold-out παράσταση της Σουσούς στο «Παλλάς».

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου και την συζήτηση θα συντονίσει η κόρη του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του Μαρία Ψαθά. Στην παρουσίαση θα παραστεί και η αγαπημένη όλων Μαντάμ Σουσού, Άννα Παναγιωτοπούλου σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική: Η τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη θα τραγουδήσει αγαπημένα τραγούδια από την παράσταση της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς» συνοδία του πιανίστα Κώστα Γιαξόγλου, όπως το ομώνυμο τραγούδι που συνέθεσε η Μαρίζα Ρίζου για την φετεινή παράσταση αλλά και δύο παλιότερα τραγούδια της Σουσούς που συνέθεσαν οι: Διονύσης Τσακνής (1998) και  Λεό Ραπίτης (1940).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥΣ 
Το «Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018» που κυκλοφορεί  από τις «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» σε σχεδιασμό και επιμέλεια Λένας Νίτσου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (σε διάσταση 22 x 22 εκ. με σκληρό εξώφυλλο), απαρτίζεται από 53 έγχρωμες φωτογραφίες  των πρωταγωνιστριών που ενσάρκωσαν την ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο και την τηλεόραση  μαζί με τις θρυλικές ατάκες της  Σουσούς που άφησαν εποχή… Δήμητρα Παπαδοπούλου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη καθώς και η πρώτη διδάξασα τηλεοπτική Σουσού, Άννα Παϊταζή εμφανίζονται σε σπαρταριστές σκηνές του έργου μαζί με τους συμπρωταγωνιστές τους: Άλκι Κούρκουλο, Κώστα Κόκλα, Θανάση Παπαγεωργίου, Νίκο Γαλανό, Σταύρο Παράβα, Δημήτρη Καλλιβωκά, χαρίζοντάς μας απίστευτο γέλιο για την καινούργια χρονιά…  Το λεύκωμα συνοδεύουν προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Ψαθά καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της πορείας του έργου μέσα στον χρόνο με τίτλο «Το φαινόμενο Μαντάμ Σουσού».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥΣ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ: 

Ο γιατρός επισκέπτεται τη Μαντάμ Σουσού στα ανάκτορά της στο Κολωνάκι. Αφού την εξετάζει:
-Ακούστε, μαντάμ, έχετε κοιλιακά.
-Κοιλιακά εγώ; Φαίνεται πως είσθε μαθημένος από τίποτις  γυναικούλες του λαού που έχετε πελάτισσες και που έχουν ασθένειες λαϊκές! Εγώ δεν σας πλερώνω τόσα λεπτά για να μου πείτε πως έχω κοιλιακά, ανόητε!
-Ηρεμήστε, μαντάμ. Μήπως τις τελευταίες μέρες ήπιατε πουθενά νερό μολυσμένο;
-Μολυσμένο και βρόμικο νερό πίνεις εσύ και η οικογένειά σου, βλάξ! Εγώ πίνω νερό μόνο στο Τζι-Μπι!!! Ακούς εκεί να λέει στη βασίλισσα του Κολωνακίου ότι έχει κοιλιακά ωσάν να επρόκειτο περί περί καμιά πλύστρα!!!

Η Σουσού δίνει δεξίωση στα μέγαρά της στο Κολωνάκι:
Σουσού: Το σημερινόν σουαρέ δίδεται προς τιμήν του Πλάτωνος και θα λάβει μορφήν αρχαίου συμποσίου, μολονότι εις τους μπουφέδες μου υπάρχει ποικιλία ποτών και φαγητών, που ούτε στον ύπνο τους δεν είδαν οι αρχαίοι…
Κυρία Σμίγλερ: Μα, μαντάμ, οι αρχαίοι ήσαν λιτοδίαιτοι…
Σουσού: Εξ ου και απέθαναν όλοι!!!

Η Μαντάμ Σουσού στο δικαστήριο:
Τον εμπατάρισα εγώ καλά τον κύριο Πρόεδρο που δεν ήξευρε να ομιλήσει εις τους πληθυντικούς εις μίαν κυρίαν καθώς πρέπει…
-Σαβουάρ βιρ (!), του λέω, κύριε Πρόεδρε. Ένας κύριος καθώς πρέπει δεν ερωτά ηλικίας κυριών… Γι αυτό και εγώ του έριξα κατακεφαλιά τη μεγάλη φιλία μου με τον …κύριο Άρειο Πάγο (!) και κόντεψε να ξεραθεί!!!

Ο καθηγητής των Γαλλικών καταφθάνει στα ανάκτορα της Σουσούς για το μάθημα:
-Κάθησε, πτωχέ άνθρωπε! Παρλέ βου φρανσαί, μουσιού;
-Παρντόν;
-Παρλέ! Μην εντρέπεσθε κύριε καθηγητή! Δεν ημπορώ να σας παραλάβω και να πλερώνω τα ωραία μου λεπτά και να είσθε κουμπούρας!!! Παρλέ εν πε! Πουρκουά θέλω να ελέγξω τα γαλλικούλια σας αν είναι εκ Παρισίων ή μήπως είναι τίποτις γαλλικούλια που εξεμάθατε από τα γκαρσόνια του Τζι-Μπι και του Ζόναρς… Αλόρ! Κουράζ, πώβρ χομ!
-«Ομ», μαντάμ, γιατί το «ας» δεν προφέρεται…
-Είσθε και αναιδής βλέπω! Σιλάνς! Ορίστε μας! Ψωμί δεν έχει να φάει και έχει την αξίωσις να έχει προφορά καλύτερη από μένα που έχω εκατομμύρια!!!

Διοργάνωση εκδήλωσης: Μαρία Ψαθά και Λένα Νίτσου (Εκδόσεις Ψαθά)

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΥΠΟΥ: Μαρκέλλα Καζαμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου