Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Η Άποψή μας για την παράσταση "Η δύναμη του σκότους" στο Σύγχρονο Θέατρο

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα Νάμα μας έχει συνηθίσει σε ένα θέατρο υψηλού επιπέδου και αισθητικής.  Αυτήν τη χρονιά σε συνεργασία με το Σύγχρονο Θέατρο ανεβάζουν το έργο του Λέοντος Τολστόι, «Η Δύναμη του Σκότους», μία παράσταση που ξεπερνά κάθε προσδοκία.  Ένα δύσκολο έργο, απαγορευμένο για χρόνια από την τσαρική Ρωσία, το οποίο ανεβαίνει μόλις για δεύτερη φορά στην Ελλάδα.

Η υπόθεση του έργου βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στην ρωσική επαρχία το 1880. Ένας μουζίκος ομολόγησε δημόσια, στο γάμο της προγονής του, πως είχε κάνει παιδί μαζί της, το σκότωσε αμέσως μετά και ύστερα προσπάθησε να σκοτώσει και το δικό του εξάχρονο κοριτσάκι. Λίγα χρόνια αργότερα ο Τολστόι κάνει την δική του κατάβαση στα πιο σκοτεινά μονοπάτια του ανθρώπινου γένους, μία κατάβαση στην ίδια την κόλαση.

 Στην παράσταση «Η Δύναμη του Σκότους» οι κεντρικοί ήρωες είναι αγρότες που ζουν μια σκληρή και πολλές φορές άδικη ζωή.  Ο Νικήτας με την καθοδήγηση και παρότρυνση της μητέρας του, θα παντρευτεί τη γυναίκα του αφέντη του, θα δημιουργήσει ερωτικό δεσμό με την πρόγονή του, και θα φτάσει μέχρι και το έγκλημα τυφλωμένος από επιλογές και πάθη που δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς, αν είναι δικά του ή της Ματριόνα.

Σε ένα λιτό σκηνικό και μόνο με τη χρήση φελιζόλ - σε πολλά σημεία φθαρμένα από την χρήση - οι ήρωες οριοθετούν το δικό τους χώρο μετασχηματίζοντας τα "τουβλάκια", χτίζοντας έτσι το πλαίσιο που θα κινηθούν.  Κρύβονται πίσω από σκιές καθώς όλοι έχουν μυστικά και δεν υπάρχει ίχνος φωτός στη ζωή τους.  Στο σκηνικό υπάρχει μόνο μία καρέκλα στην οποία κάθεται ο αφέντης και έτσι επιτείνεται το αίσθημα, ότι κανένας δεν έχει δικαιώματα και όλοι πρέπει να σκύβουν το κεφάλι προς τον άρχοντα του σπιτιού ή του τόπου αντίστοιχα.

 Οι ήρωες του έργου είναι αμόρφωτοι χωρικοί, υποταγμένοι στα πάθη τους.  Άνθρωποι με αδυναμίες που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον, που ποτέ δεν έρχεται.  Παλεύουν για μία ηθική που έχουν διδαχτεί και η οποία έρχεται να αντιπαρατεθεί με έναν καινούριο κόσμο, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ χειρότερος απ ‘ αυτόν που γνωρίζουν.  Μαθαίνουν με τον πιο δύσκολο και επώδυνο τρόπο, ότι από την φτώχεια ένα πράγμα είναι χειρότερο... τα πλούτη.  Η παλιά ηθική και τα χριστιανικά ιδεώδη τίθενται σε δοκιμασία και στο τέλος ούτε αυτά δεν μπορούν να σώσουν τον πρωταγωνιστή.  Ένα σκοτάδι έρχεται να ρουφήξει όση ανθρωπιά τους έχει απομείνει κι ακόμα και ένα μωρό συνθλίβεται σε μια από τις πιο σοκαριστικές σκηνές της παγκόσμιας δραματουργίας.

Οι ηθοποιοί στήνουν αριστουργηματικά τους χαρακτήρες των ηρώων τους.  Ο Νικήτας του Γιώργου Παπαγεωργίου είναι ένας νέος που γνωρίζει ότι είναι ωραίος και περιζήτητος και με την ορμή της νεότητάς του συμπαρασύρει τους πάντες, θεωρώντας τον εαυτό του παντοδύναμο.  Η συντριβή του θα είναι εκκωφαντική.

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη επιδεικνύει ερμηνευτική ωριμότητα στο ρόλο της Ανίσια, μιας ώριμης γυναίκας που θέλει να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή της και θα κάνει συμφωνίες που θα την οδηγήσουν στο έγκλημα και σε πράξεις που θα επιφέρουν την τιμωρία της.

Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της παράστασης, αφού υποδύεται την εξαιρετικά «δηλητηριώδη» Ματριόνα που καθορίζει τις ζωές των γύρων της, κανονίζει ποιες ζωές θα χαθούν, ποιοι γάμοι θα γίνουν, όλα υπό το πρίσμα του συμφέροντος του γιού της.  Η καρδιά της είναι σκληρή και μαύρη, όπως το σκοτάδι.

Η Αθανασία Κουρκάκη ως Ακουλίνα είναι μια νέα κοπέλα που προσπαθεί να ξεφύγει από το περιβάλλον που ζει.  Θα συνάψει δεσμούς με κίνητρο τα οικονομικά οφέλη, θα καταστρέψει την οικογένειά της και στο τέλος θα υπομείνει τη μοίρα της καθώς το σκοτάδι είναι και για εκείνη πολύ πυκνό.

Φωτεινές εξαιρέσεις στους παραπάνω σκοτεινούς χαρακτήρες αποτελούν οι: Μίτριτς/Γιώργος Ζιόβας, ο οποίος πραγματοποιεί μια εκπληκτική ανάλυση του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί ταυτόχρονα την επιτομή του, ο Ακίμ/Θανάσης Χαλκιάς και η Μαρίνα/Βαλέρια Δημητριάδου που αντιπροσωπεύουν την ηθική, τη συγχώρεση και τη χριστιανική αρετή.

Η Δύναμη του Σκότους είναι μια εξαιρετική παράσταση.  Μια παράσταση που φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με την ανθρώπινη φύση.  Τον βάζει στην δύσκολη θέση να την κατανοήσει και να την καταλάβει ή αντίθετα να την καταδικάσει.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://quintatheater.blogspot.gr/2017/10/2_2.html#more

Του Μπίκου Περικλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου