Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η Άποψή μας για την παράσταση "Ο Ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο" στο BIOS

Το BIOS είναι ένας από τους πιο ανοιχτόμυαλους και προοδευτικούς χώρους στην νυχτερινή Αθήνα.  Είτε φιλοξενεί μουσικά live events, είτε εναλλακτικά και πειραματικά dj sets, είτε ακόμα ακόμα και θεατρικές παραστάσεις όλα είναι έξω από τα συνηθισμένα μοτίβα.

Σε μια τέτοια σκηνή θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν οι Ginger Creepers Theater Band.  Μια μπάντα πειραματικής ηλεκτρονικής σκηνής από το Βέλγιο (ο Ζακ-Ιβ και ο Γκαστόν) που αναζητά τον τέλειο ήχο.

Έχοντας συλλέξει ήχους από μεγαλουπόλεις αλλά και από την καθημερινότητά της η ομάδα των Ginger Creepers δεν είναι ικανοποιημένη.  Θα αποσυρθεί σ'ένα δάσος όπου μέσα από την μικροσκοπική προσέγγιση των πραγμάτων θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ή να αποκωδικοποιήσει καλύτερα τον τέλειο ήχο.


Ένα προσωπικό ταξίδι σε αναζήτηση του οράματος τους, θα οδηγήσει σε μια παραισθησιογόνα οδύσσεια με αντιμέτωπους προσωπικούς δαίμονες, σαν άλλους κύκλωπες και σειρήνες, και σε μια ατέρμονη και αέναη αναζήτηση σε ένα δάσος που δεν ξημερώνει ποτέ.  Και η Ιθάκη;  Καταφέρνουν οι ήρωες να βρουν τον στόχο τους ή σημασία τελικά έχει το ταξίδι;

Οι Ginger Creepers είναι ο νέος θεατρικός σχηματισμός των Γρηγόρη Χατζάκη και του Χρήστου Καπένη μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία τους στο <<Ρίτα, Ντύλαν, Φαίδρος και Φάμκε>> του Αύγουστου Κορτώ.  Έχοντας μιο πορεία ο καθένας ξεχωριστά ενώνονται όχι σε μια θεατρική ομάδα αλλά σε μια θεατρική μπάντα.  Και αυτός ο προσδιορισμός είναι κατά την γνώμη μου πιο σωστός γιατί μια μπάντα πειραματίζεται, δοκιμάζεται και δημιουργεί νέες συνθήκες και νέα δεδομένα στα τετριμμένα του ήχου.

Ο Γρηγόρης Χατζάκης είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις αντισυμβατικές φόρμες και τις πειραγμένες προσεγγίσεις στο έργο του.  Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εμφάνισή του με μαγιό και πισίνα στην σκηνή στην "Rebeeeca" την παρωδία του κλασσικού μυθιστορήματος της Δάφνης Ντι Μωριέ.  Υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια το όραμα του χωρίς να κάνει εκπτώσεις στα θέλω και στα πιστεύω του και διατηρεί το δικό του μοναδικό ύφος που είτε θα λατρέψεις είτε θα λατρέψεις να μισήσεις.

Αυτή τη φορά γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στον "Ήχο" μαζί με το θεατρικό του alter ego τον Χρήστο Καπενή και την Δώρα Παρδάλη. Το έργο πραγματεύεται μια σειρά ζητημάτων όπως το περιβάλλον, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η παραδοξότητα των πραγμάτων, η αναζήτηση του οράματος του καλλιτέχνη και το αδιέξοδο στο οποίο συχνά μπορεί να βρεθεί με μπεκετικούς όρους.  Ένα σύγχρονο θέατρο του παραλόγου ξεδιπλώνεται μπροστά μας και το μόνο που απαιτεί από εμάς είναι καθαρή ματιά και ανοιχτή σκέψη για να το απολαύσουμε.

Ο Χρήστος Καπενής έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στον χώρο εδώ και καιρό όντας ένας από τους καλύτερους νέους ηθοποιούς και από τους ελάχιστους με ήθος και σεμνότητα που υπηρετούν την τέχνη τους με συνέπεια.  Η συνεργασία τους για δεύτερη φορά (και απ'ότι μάθαμε και για τρίτη μετά το Πάσχα σε ένα έργο του Ντάριο Φο) του ταιριάζει απόλυτα και σίγουρα οι Ginger Creepers έχουν πολλά ακόμα να μας δώσουν.

Η Δώρα Παρδάλη φέρνει έναν κοσμοπολίτικο και ανανεωτικό αέρα στην παράσταση σαν μια Γαλλίδα που μπαίνει στην ζωή τους -και στην σκηνή τους- και τους αναστατώνει.  Όμορφη, αέρινη σαν εξωτικό του δάσους φέρνει ένα ίχνος φωτός και τελικά μια λάμψη στην αναζήτηση των 2 ηρώων.  Παρ'ότι δεν λέει λέξη στα Ελληνικά με την κινησιολογία και την θεατρικότητα των κινήσεων της και ο πιο αδαής θα καταλάβει την ιστορία της.

Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει ο Βύρωνας Κατρίτσης που έχει αναλάβει την μουσική και το sound design της παράστασης που στην κυριολεξία την απογειώνουν. Στον προθάλαμο της παράστασης θα βρείτε το cd με την μουσική και το βιβλίο με το κείμενο της παράστασης τα οποία επιβάλλεται να αποκτήσετε για μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Ο "ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο" είναι μια παράσταση που πρέπει να απολαύσεις με όλες τις αισθήσεις σου ανοιχτές. Δεν πρέπει να προσπαθήσεις να την καλουπώσεις σε θεατρικά στεγανά αλλά να της προσφέρεις τον εαυτό σου χαλαρό και αυτή σε αντάλλαγμα θα σου δώσει μια εμπειρία και μια εσωτερικότητα που θα σου αφυπνίσει μνήμες και βιώματα που είχες ξεχάσει ή ίσως και να αγνοούσες.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο: http://quintatheater.blogspot.gr/2017/10/o-by-ginger-creepers-bios.html#more

Του Μπίκου Περικλή, 21/11/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου