Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Η Άποψή μας για την παράσταση "Πρόβα Λόρκα"

Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα ήταν ένας ποιητής και δραματουργός που έζησε την ζωή του με πάθος και το οποίο ίδιο πάθος μετέφερε και στα έργα του.  Έχοντας μέσα του την ανδαλουσιανή φλόγα δεν θα μπορούσε παρά να υμνήσει τον έρωτα. Έναν έρωτα που οδηγεί σε απόγνωση, έναν έρωτα σε αδιέξοδο, έναν έρωτα σπαρακτικό και λυτρωτικό συνάμα μέσα από τον θάνατο.
Με αφορμή τα έργα του Μαριάννα Πινέδα, Γέρμα, Ματωμένος Γάμος, τα μάγια της πεταλούδας, αλλά και το Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάτσεθ Μεχίας η Φωτεινή Νταφοπούλου στήνει μία παράσταση με αποσπάσματα από τις κορυφαίες στιγμές των έργων του.
Στην σκηνή του θεάτρου Αλκήνη "ανεβαίνει" ο ίδιος ο Λόρκα ο οποίος μαθαίνει τα νέα για το χαμό του αγαπημένου του φίλου Ιγνάθιο Σάτσεθ Μεχία τον θρηνεί και σαν φόρο τιμής αλλά και έναν τελευταίο αποχαιρετισμό ντύνεται τα πρόσωπα των έργων του και με την συνοδεία μουσικής και χορού στήνει μια τελευταία σπαραχτική ερωτική τσιγγάνικη γιορτή.  Μια γιορτή στην οποία παίρνουν μέρος η Μαρσέλ, η Νύφη, ο Σκαθαράκος και η Πεταλούδα, η Γέρμα και ο Χουάν, η Μαριάννα Πινέδα.
Μέσα από ένα λιτό σκηνικό με ένα γραφείο και ένα τραπέζι υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Φωτεινής Νταφοπούλου ένας ταιριαστός θίασος ξεδιπλώνει μπροστά μας την λυρικότητα και το αισθησιασμό του Ισπανού ποιητή μέσα από καταπιεσμένα και βασανιστικά πάθη. Η σκηνοθέτης καθοδηγεί εξαιρετικά τους ηθοποιούς της, εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες που τις δίνει η μεγάλη σκηνή και δημιουργεί μια ατμοσφαιρική παράσταση συνδυασμού των υπέροχων φωτισμών και των κουστουμιών αλλά και της παρουσίας της ζωντανής μουσικής.
Ο Πέτρος Μπένος έχει την φυσική παρουσία αλλά και τις δυνατότητες εκείνες που τον κάνουν να στέκεται επάξια ως Λόρκα.  Η Μαρία Θεοφιλάτου τόσο ως Μαρσέλ όσο και ως δούλα χαρίζει μια ευχάριστη και ανάλαφρη νότα στην παράσταση. Η Ειρήνη Τζαβάρα ερμηνεύει με μία εσωτερικότητα αλλά και με έναν υπόγειο σπαραγμό την μάνα και δεν επιτρέπει σε κανένα σημείο να της ξεφύγει ο ρόλος προς την υπερβολική τραγικότητα και να υποπέσει σε ερμηνευτικές υπερβολές.
Η Ελένη Σολδάτου, χορεύτρια και χορογράφος της παράστασης στήνει μια γέφυρα ανάμεσα στο τσιγγάνικο ανδαλουσιανό πνεύμα της εποχής και τις σύγχρονες μορφές χορού.  Άλλοτε αισθησιακή, άλλοτε δραματική αλλά συνέχεια με μία ένταση όχι μόνο συμπληρώνει το κείμενο αλλά δημιουργεί μια δική της ξεχωριστή παράσταση μέσα στην παράσταση.  Τέλος η Αθηνά Νιάβη είναι επιφορτισμένη με το μεγαλύτερο βάρος της παράστασης καθώς κρατά τους σημαντικότερους δραματικούς ρόλους.  Από την Πεταλούδα στην Γέρμα και στην νύφη, πλάθει τους χαρακτήρες της με δραματικότητα και με την απαραίτητη συγκίνηση.  Παρόλη την αποσπασματικότητα των ρόλων της διαθέτει μια φυσική γοητεία και ένα ερμηνευτικό εύρος που σε μαγνητίζει.
Το Πρόβα Λόρκα είναι μια σύνθεση πάνω στα κορυφαία δραματικά έργα του Λόρκα τα οποία προσπαθεί να τα κοινωνήσει σε όλον τον κόσμο και να τους αναγκάσει να ψάξουν να τα γνωρίσουν μαζί με το άσβεστο πάθος του δημιουργού τους.

Πληροφορίες για την Παράσταση:
http://quintatheater.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου