Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

''Ταξίδι χωρίς πυξίδα'' στον Πολυχώρο Αίτιον

Ο Ζαν Κοκτώ ,ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του περασμένου αιώνα, αγαπήθηκε στην Ελλάδα ,όσο λίγοι συγγραφείς στην εποχή του. Τα δε πασίγνωστα μονόπρακτα του έγιναν πόλοι έλξης των ηθοποιών της παλιάς γενιάς. Οι παλαιότεροι ισως θυμούνται τις ερμηνείες της Μαίρης Αρώνης και της Ελλης Λαμπέτης στην Ανθρώπινη φωνή, στην Ψεύτρα, στο Φάντασμα της Μασσαλίας, και το Πανηγύρι .

 Δεν είναι τυχαίο που ακόμα στις Δραματικές σχολές οι υποψήφιοι ηθοποιοί διαλέγουν αυτά ακριβώς τα μονόπρακτα για να δώσουν εξετάσεις και να χριστούν  ηθοποιοι. Είναι λοιπόν καιρός να μάθουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί τον έξοχο αυτό Γάλλο συγγραφέα με μια σύγχρονη ματιά της εποχής μας χωρίς τίποτα ν αλλοιωθεί από την σπουδαία γραφή και τα ανθρώπινα μηνύματα, που το καταστάλαγμα του ταλέντου του μας άφησε μια μοναδική κληρονομιά.

Μια ομάδα καλλιτεχνών η Πουπέτα Λάππα συνθέτης, η Μαρία Δρακοπούλου ηθοποιος, η Δήμητρα Παρτσανάκη χορογράφος και η Χρυσούλα Λέζη στοιχουργός με σκηνοθέτη τον Γιώργο Βασιλειάδη, επηρεασμένοι από τις σύγχρονες τάσεις θεάματος προσεγγίζουν και ανεβάζουν τα έργα του Ζαν Κοκτώ, όπου οι τέχνες του θεάτρου, της μουσικής και του χορού μπλέκουν μεταξύ τους εκφράζοντας την νοητικη, συναισθηματική, και ψυχική πλευρά του πρωταγωνιστή της κάθε ιστορίας θέλοντας να αφήσουν στο θεατή τις έννοιες της ταύτισης, αντίθεσης, και εναλλαγής των σκέψεων και συναισθημάτων για μια λυτρωτική πράξη των ανθρώπινων αινιγμάτων της ζωής και της συνύπαρξης.

Ο Ζαν Κοκτώ, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του περασμένου αιώνα, αγαπήθηκε στην Ελλάδα όσο λίγοι συγγραφείς στην εποχή του. Τα δε πασίγνωστα μονόπρακτα «Η ανθρώπινη φωνή», «Η ψεύτρα», «Το φάντασμα της Μασσαλίας» και «Το πανηγύρι» έγιναν πόλοι έλξης των ηθοποιών της παλιάς γενιάς για τη σπουδαία γραφή, που το καταστάλαγμα του ταλέντου του μας άφησε μια μοναδική κληρονομιά.
Με νέα ματιά, μέσα από τις σύγχρονες τάσεις έκφρασης, όπου η τέχνη του λόγου, του ήχου και της κίνησης σχηματίζουν μια πολυμορφική πλοκή αντιθέσεων-ταύτισης, σκέψεων και συναισθημάτων του πρωταγωνιστή της κάθε ιστορίας απέναντι στα ανθρώπινα μηνύματα της ζωής και της συνύπαρξης.

Ηθοποιός: Μαρία Δρακοπούλου
Χορογράφος: Δήμητρα Παρτσανάκη
Συνθέτης: Πουπέτα Λάππα
Στιχουργός: Χρυσούλα Λέζη
Σκηνοθέτης: Γιώργος Βασιλειάδης
Φιλική συμμετοχή ο Δημήτρης Καρασταμάτης μουσικός θα παίξει στο πιάνο συνθέσεις του  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου