Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

«Στη χώρα των άλλων» του Αντώνη Σιμιτζή Στο Διάχρονο Θέατρο

Κάθε χρόνο το Διάχρονο Θέατρο μελετά και παρουσιάζει ένα άπαιχτο έργο σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα.  Η φετινή παρουσίαση της εργασίας του θεάτρου αφορά το έργο του Αντώνη Σιμιτζή «Στη χώρα των άλλων», που θα ανέβει στη σκηνή από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μμ.
Ο άνθρωπος, ο έρωτας, οι σχέσεις, η πολιτική, η κοινωνία, oι μεγάλοι πρωταγωνιστές του έργου.
 Ένα απόσταγμα σοφίας, ένα ρεαλιστικό παραμύθι.

Δύο συγγραφείς είναι οι βασικοί ήρωες του έργου και γύρω από την ζωή τους πλέκεται ένα μαγικό γαϊτανάκι… Περιχαρακωμένοι μέσα σε νόρμες και φόρμες, οι δύο χαρακτήρες, παλεύουν με τις άξιες τους, που είναι απόσταγμα των ιδεών τους και της ανάγκης τους να υπάρξουν.
Ένα υπαρξιακό, αλλά και συγχρόνως ρεαλιστικό, θεατρικό έργο, επίκαιρο και διαχρονικό, που αφηγείται με ανάγλυφο τρόπο την ανάγκη του συστήματος να καταχωνιάσει τον πολιτισμό στο σκοτάδι και να υποτάξει το πνεύμα και τους πνευματικούς ανθρώπους στα δικά του μέτρα.

Στο έργο διαφαίνεται η ανάγκη του ήρωά μας Διομήδη να τύχει της αποδοχής του έργου του, να συνομιλήσει με περισσότερους και να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό.  Όμως το σύστημα (Αθηνά) τον έχει πείσει πως δεν αφορούν κανέναν και τελικά σαν Σειρήνα τον παρασύρει και τον οδηγεί ακριβώς εκεί που θέλουν οι άλλοι, αδιαφορώντας για όσα έχει εκείνος να πει.  Ο ήρωας μετατρέπεται σε αυτό που ποτέ δεν πίστευε πως θα γίνει… Ματαιοδοξία; ή εσωτερική ανάγκη αποδοχής της αξίας του, είναι αυτά που τον οδηγούν να ενταχθεί στο σύστημα που ο ίδιος απέρριπτε;

Ο συγγραφέας του έργου Αντώνης Σιμιτζής βάζει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και αφυπνίζει συνειδήσεις.  Αναδεικνύοντας πώς και γιατί το σύστημα θέτει την ορθή σκέψη στο περιθώριο, επιβάλλει την ομοιογένεια και εγκλωβίζει το αποτέλεσμα στη δική του αισθητική, βάζει τους ήρωές του να κτίζουν γέφυρες μεταξύ του ‘είναι’ και του ‘φαίνεσθαι’.  Ο καπιταλισμός δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ελευθερίας της έκφρασης, όμως, αν αυτά που παράγει ο άνθρωπος της ανατροπής δεν τον βολεύουν, τον καταδικάζει σε αποκλεισμό… ένα είδος εξορίας…
Όμως, όσο κι αν το σύστημα -μαζί με την χειραγωγημένη κοινωνία- προσπαθεί σε περιόδους κρίσης να μας πείσει πως η πνευματική τροφή είναι άχρηστη και πως αυτοί που παλεύουν για να αλλάξουν το αξιακό σύστημα δεν είναι τίποτε άλλο παρά «τεμπέληδες» και όχι σκληρά εργαζόμενοι, δεν τα καταφέρνει.  Διότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι, ευάλωτοι και αξιοπρεπείς, που κάνουν όσο πιο τίμια μπορούν τη δουλειά τους.

Ταυτότητα της παράστασης
Τίτλος Έργου: «Στη χώρα των άλλων»
Συγγραφέας: Αντώνης Σιμιτζής
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαντέλη
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Γιάννης K. Ιωάννου
Τίτλος τραγουδιού: «Πού πηγαίνεις, πού πηγαίνω»
Τραγούδι: Καλλιόπη Βέττα
Σε στίχους: Μάνου Ελευθέριου
Σκηνογραφία: Χάρης Σεπεντζής
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Δανεσής
αφίσα: Βαγγέλης Καρατόλιος
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αδαμαντία Μαντελένη
Παραγωγή: Διάχρονο Θέατρο - Μαίρης Βιδάλη

Παίζουν οι Ηθοποιοί:
Στέλιος Γεράνης (Διομήδης)
Λευτέρης Δημηρόπουλος (Άρης)
Γωγώ Κωβαίου (Αθηνά)
Χριστίνα Νιώτη (Αγγέλα)



Info
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: 29/11/2016
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 5 φοιτητικό και ανέργων, ατέλειες δεκτές
Διάχρονο Θέατρο
Πυθέου 52, Νέος Κόσμος, τηλ: 210-7233.229

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου