Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ταινίες μικρού μήκους του βραβευμένου κινηματογραφιστή Άγγελου Δελή.

Ο πολυχώρος πολιτισμού «Διέλευσις» σας καλεί σε μια βραδιά αφιερωμένη σε ταινίες ζωής του βραβευμένου κινηματογραφιστή Άγγελου Δελή.

Όπως αναφέρει ο ίδιος:
Ήταν τότε η ρομαντική περίοδος των ταινιών μικρού μήκους. Εκεί γύρω στις δεκαετίες του '70 και του '80, που προσπαθούσαμε να εκφραστούμε καλλιτεχνικά με μια μικρή κινηματογραφική κάμερα Super 8 στο χέρι. Οι ταινίες εκείνες, τεχνικά άρτιες, καλούσαν τον καθένα να γίνει ο ίδιος δημιουργός, να προβάλει τις ταινίες του, με εύχρηστες μηχανές προβολής, σε εκδηλώσεις, σε λέσχες, σε φεστιβάλ και, τελικά, να ζήσει τη χαρά μιας άμεσης και πρωτότυπης επικοινωνίας.

Όσο κι αν φαίνεται σήμερα παράξενο, η τεχνική του video clip και του γρήγορου μοντάζ αναπτύχθηκαν μέσα απ'το γύρισμα και την τεχνική επεξεργασία εκείνων των ταινιών, επειδή ακριβώς το κόστος του υλικού ήταν φθηνό κι επέτρεπε πολλούς πειραματισμούς.
Αναμνήσεις μιας τρυφερής εποχής που πλούτισε τη ζωή μας, αποτελώντας το πρώτο στάδιο μιας μετέπειτα καλλιτεχνικής εξέλιξης.

Θα προβληθούν οι εξής βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους:

1. Άνθρωποι μονάχοι   1975
Τέσσερις δεκαετίες πριν, η κάμερα καταγράφει την κατάσταση στις υποβαθμισμένες, τότε, γειτονιές του Πειραιά, εκεί που οι άνθρωποι ζούσαν λιτά, αλλά με απόλυτη αξιοπρέπεια, προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο.

2. Μια ζωή Αλίκη   1981
Το φαινόμενο Βουγιουκλάκη σε συνάρτηση με την εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας από τα τέλη του 1950 και μετά.

3. Μας συγχωρείτε … εκπομπή!   1982
Ταινία σάτιρα της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης και των προγραμμάτων της, την περίοδο που ακολούθησε αμέσως μετά την πολιτική αλλαγή του 1980.

4. Νυχτερινό ιντερμέτζο    1985
Ένα ζευγάρι της διπλανής πόρτας σε μια σχέση που έχει υποκύψει από καιρό στην πλήξη και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ένα βράδυ, εκείνος ζει μια αναπάντεχη φαντασίωση, ένα παράξενο λυτρωτικό ιντερμέτζο…

5. Παραμύθι, μύθι, μύθι…    1980
Άραγε, τα παραμύθια λένε πάντα την αλήθεια; Πόσο επιδρούν στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές τα πριγκιπόπουλα και η μη ρεαλιστική εξιδανίκευση και ωραιοποίηση της ζωής;

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»
Λέσβου 15 και Πόρου, 11256, Κυψέλη
Τηλ.: 2108613739
dieleusis@gmail.com
www.dieleusis.gr
fb: Πολυχώρος διέλευσις

Κυριακή 27 Νοέμβρη στις 8:00
Είσοδος: 5 €, φοιτητές άνεργοι 3 €.
Συνολική διάρκεια προβολής: 80΄

Βιογραφικό του σκηνοθέτη
Ο Άγγελος Δελής γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Νομικά και Οικονομικές και Πολιτικές επιστήμες. Ήδη από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων ασχολήθηκε με τον μη επαγγελματικό κινηματογράφο, γυρίζοντας ανελλιπώς ταινίες μικρού μήκους με φιλμ διαμετρήματος 8 χιλιοστών, παράλληλα με την άσκηση του επαγγέλματός του. Η δημιουργική του αυτή ενασχόληση είχε διάρκεια από το 1964 ως τα τέλη του 1986, οπότε συνέχισε την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους σε βίντεο, ακολουθώντας πλέον τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Είναι εκ των πρωτεργατών αξιοποίησης των δυνατοτήτων του φιλμ Σούπερ 8, επιτυγχάνοντας, τηρουμένων των αναλογιών, άρτιο τεχνικό επίπεδο σε όλους τους τομείς κινηματογράφησης (λήψη, ήχος, μοντάζ κλπ.)
Έχει τιμηθεί με 37 εν συνόλω διακρίσεις και βραβεία, εκ των οποίων τα 12 είναι βραβεία κοινού κατόπιν ψηφοφορίας. Το 1986 έλαβε στις Βρυξέλλες ειδικό βραβείο (μετάλλιο της πόλης) για το σύνολο της κινηματογραφικής του παραγωγής.
Παρέμεινε θεληματικά εκτός του επαγγελματικού κινηματογραφικού κυκλώματος (αν και έχει δεχθεί σειρά προτάσεων), έτσι ώστε να διατηρεί απόλυτη ελευθερία πειραματισμού και έκφρασης. Έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, έχει αρθρογραφήσει σε κινηματογραφικά περιοδικά, ενώ ταινίες του έχουν προβληθεί σε κινηματογράφους τέχνης, στην τηλεόραση, καθώς και σε πολλά Ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου