Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

"Ο Ήχος Του Όπλου" στο Altera Pars

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη ξαναζωντανεύει σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, από τον Πέτρο Νάκο.

Αποτέλεσε την τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Κάρολου Κουν στο Θέατρο Τέχνης, το 1987, με τους Ρένη Πιττακή, Στράτο Τζώρτζογλου, Κλέωνα Γρηγοριάδη και Μίμη Κουγιουμτζή, να πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων. «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη, όπως έλεγε ο ίδιος ο ιδρυτής του «Τέχνης» στην τελευταία συνέντευξή του στο Βήμα το 1987, «δεν ακούγεται ούτε μία φορά στη σκηνή. H συχνή αναφορά στο αντικείμενο αυτό που σκοτώνει, εισβάλλει βίαια στον φανταστικό κόσμο των ηρώων του έργου και το μήνυμα που εκτοξεύεται από την κοίτη της γλώσσας είναι μια συνεχής απειλή...».

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, το έργο της Αναγνωστάκη, από τα σημαντικότερα της ελληνικής δραματουργίας, θα ανέβει ξανά στη σκηνή. Αυτή τη φορά, από τον Πέτρο Νάκο στο Altera Pars, με τη Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κάτιας. Μιας μάνας που έζησε στην επαρχία, παγιδευμένη σε επιλογές που δεν επιθυμούσε και έρχεται στην Αθήνα για να ψηφίσει. Συναντά τον δεκαοχτάχρονο γιό της, Μιχάλη καθώς και άλλα πρόσωπα. Από την παλιά της φίλη Μαρίκα, μαθαίνει πως ο Μιχάλης δεν έχει πατήσει στη Σχολή, πως ετοιμάζεται να φύγει για την Αμερική και πως η κοπέλα του, Φανή είναι έγκυος. Στην προσπάθεια της η Κάτια να ελέγξει την κατάσταση, έρχεται αντιμέτωπη με το γιο της, μέσα σε μια προεκλογική παράνοια…

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα της παράστασης: «Το έργο διαδραματίζεται το ’85 με φόντο το προεκλογικό κλίμα και την συνθηματολογία της εποχής. Ξέχωρα από την εποχή που γράφτηκε, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι παραμένει επίκαιρο και εμβληματικό. Σημαδεύει, σαν όπλο, την σημερινή ελληνική πραγματικότητα με τη σκληρή, ευθύβολή του ειλικρίνεια. Πως ένα όπλο μπορεί να σκορπίσει τον θάνατο χωρίς να εκπυρσοκροτήσει; Οι ήρωες βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης, εξαιτίας της κρίσιμης πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα… Τα πρόσωπα βρίσκονται στο μεταίχμιο - δίνουν την εντύπωση ότι αιωρούνται ανάμεσα στο πριν και το μετά, ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο. Στέκονται μονίμως αναποφάσιστα και ονειρεύονται να ζήσουν μια «τρομερή» πράξη που θα τα ανυψώσει πάνω από τη μιζέρια της καθημερινότητάς τους…».




Παίζουν: Κάτια: Μίνα Χειμώνα
Μαρίκα: Λιάνα Παρούση
Μιχάλης: Πάνος Νάτσης
Γιαννούκος: Τάσος Περάκης
Φανή: Έφη Κιούκη.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Σκηνικά: Altera Pars
Φωτισμοί: Παναγιώτης  Μανούσης
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Μουσική επιμέλεια: Πέτρος Νάκος 
Επιμέλεια σκηνικού: Δέσποινα Χειμώνα
Κινησιολογία:  Ελβίρα Μπαρτζώκα 
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Κοντού
Φωτογραφίες:  Κώστας Αβραμηλάς /Κώστας Δελχάς /Τζίνα Σταύρου 

Info: από 14 Οκτωβρίου. Κάθε Παρασκευή στις 21.15, Κυριακή στις 18.15

Altera Pars: 210-3410011
e-mail: altera_pars@yahoo.gr

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 15 ευρώ. Φοιτητικό: 12 ευρώ. Άνεργοι/Ομάδες: 8 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου