Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019

Το “3ο Κύμα” από την Θεατρική Ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ

Το “3ο Κύμα” αποτελεί θεατρική διασκευή της ταινίας "Die Welle" του Denis Ganser  κι έχει ως στόχο να επαναφέρει τον διαχρονικό αλλά και επίκαιρο κοινωνικό προβληματισμό που αφορά τον φασισμό,τον ρατσισμό,τη χειραγώγηση και τη διάκριση των ατόμων μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο.

Ξεκινά ως ένα κοινωνικό πείραμα που αναλαμβάνει ο Καθηγητής μέσα στο μικρόκοσμο μίας σχολικής τάξης. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και με αφορμή τα διδάγματα που άφησε στην ανθρωπότητα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με τις γνωστές θηριωδίες των Ναζί που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του, ο Καθηγητής μελετά τις απόψεις των μαθητών του πάνω στα ζητήματα του φασισμού,της μαζοποίησης, της άκριτης εκτέλεσης εντολών, και το αίσθημα υπεροχής που αποκτά το άτομο- μέλος μιας ομάδας.Η έμμεση επιβολή της πειθαρχίας ξεκινά και σταδιακά αφομοιώνεται από την ομάδα υποσυνείδητα. Η τάξη περνά από το θεωρητικό στο πρακτικό επίπεδο. Δημιουργείται η κλειστή αυτή ομάδα με ψυχολογικά στεγανά, που θα δώσει στους μαθητές την εμπειρία του ανήκειν σε ένα σύνολο με συγκεκριμένους κανόνες και αυστηρά κριτήρια.

Οι αποκλίνοντες εξαιρούνται.
Η τάξη χωρίζεται σε θύτες και θύματα...
Το πείραμα ξεφεύγει από τον έλεγχο του Καθηγητή και χάνει την αίσθηση του παιχνιδιού που είχε στην αρχή.
Το έργο υπενθυμίζει με τον πιο άμεσο τρόπο πως η ιστορία και τα λάθη του παρελθόντος επαναλαμβάνονται όταν δεν επαγρυπνούμε και δεν επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες που μας δίνονται.

Συντελεστές:
Κείμενο:Αφροδίτη Φλώρου
Σκηνοθεσία-Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Μπουζάνη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύη Κοκκοφίτη, Απόστολος Τσακαλίκας
Σχεδιασμός Ήχου / Βίντεο: Γιούλη Σταυροπούλου
Χειριστής Ήχου/Βίντεο:Χαράλαμπος Πίσχος
Φωτογραφία: Αλκυόνη Παπακωνσταντοπούλου
Τρέιλερ:Αντώνης Μανδρανής
Σκηνικά: Ομάδα Κλεψύδρα

Ερμηνεύουν:
Ευαγγελία Ζέρβα
Γιώργος Καρδαμίτσης
Εύη Κοκκοφίτη
Κατερίνα Κωτσιοπούλου
Αθηνά Μπουζάνη
Γιώργος Πανταβός
Νεφέλη Παντερμαλή
Παρασκευή Πανουτσοπούλου
Έλενα Στραϊτούρη
Απόστολος Τσακαλίκας

11/12/13/14 Σεπτεμβρίου
'Ωρα:21.15
Χώρος Τέχνης Ασωμάτων (Αγ.Ασωμάτων 6,Θησείο)

Ποιοι είμαστε:

Η θεατρική ομάδα “Κλεψύδρα” απαρτίζεται από έναν σταθερό πυρήνα ερασιτεχνών
ηθοποιών και ιδρύθηκε από την ηθοποιό/σκηνοθέτη/δασκάλα υποκριτικής τέχνης  Κατερίνα Μπουζάνη που επιμελείται τη σκηνοθεσία και την κινησιολογία των παραστάσεων μας,με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε ερασιτέχνες ηθοποιούς να εκπαιδευτούν πάνω σε σύγχρονες τεχνικές υποκριτικής και να εργαστούν στα πρότυπα ενός επαγγελματικού πλαισίου. Η ομάδα μας κινείται με βασικό άξονα την αλληλεγγύη όπου χαρακτηρίζει τις δράσεις και τις παραστάσεις μας και καταπιάνεται με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπου η βάση τους στηρίζεται στο θέατρο ντοκουμέντο.Διαθέτει στο ενεργητικό της ήδη 13 βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης παράστασης για “Το 3ο Κύμα”, στα πλαίσια του  Φεστιβάλ “Νέων καλλιτεχνών” που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο EliArt και 12 βραβεία στο 8ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Διστόμου και στο 32ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Ζωγράφου για την παράσταση “Γαζα” μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης παράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου