Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

«Αλήθεια…ξέρεις;» 3 Μαρτίου Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές, μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο σ’ όλο τον κόσμο.

Η Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Κέντρου και η ομάδα της έχουν σχεδιάσει μια ημερίδα με τίτλο «Αλήθεια…ξέρεις;». Μέσα από τις στοχευμένες εισηγήσεις τους, οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στο σκοτεινό μονοπάτι των διατροφικών διαταραχών, επιστρατεύοντας ό,τι νεότερο έχει να επιδείξει η επιστημονική κοινότητα στην αντιμετώπιση μιας νόσου που ταλανίζει περίπου το 7-8 % του ελληνικού πληθυσμού. Για μια ακόμη φορά, τον λόγο θα πάρουν, επίσης, ασθενείς και ο περίγυρος τους μιλώντας για τον αγώνα τους να βγουν στο ξέφωτο και-επιτέλους- να ζήσουν.

SAVE THE DATE:
Κυριακή 3 Μαρτίου, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Ακαδημίας 42, 11:00-19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Μήνυμα της Μαρίας Τσιάκα
Την τελευταία δεκαετία πολλά έχουν αλλάξει στη θεραπεία και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προσπαθεί με την ήδη υπάρχουσα αλλά και ανερχομένη ερευνητική πληροφορία να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την αναχαίτιση μιας ασθένειας που παροπλίζει και ακινητοποιεί εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ένα καινούριο επιστημονικό παράδειγμα αναδύεται, δημιουργώντας ελπίδα για πλήρη ανάρρωση των ασθενών.

Αλήθεια… ξέρεις;

Πώς εμπλέκεται ο εγκέφαλος στην εμφάνιση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών;
Πώς περάσαμε στη νέα εποχή θεραπείας των διατροφικών διαταραχών, όπου η οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάρρωσης;
Πώς το νέο επιστημονικό παράδειγμα αναχαιτίζει τον στιγματισμό των ασθενών και των οικογενειών τους;
Πώς λειτουργεί η θεραπεία, τι ακριβώς γίνεται ανά φάση και ποια είναι τα κριτήρια της πλήρης ανάρρωσης;

Έφτασε η στιγμή να βοηθήσουμε αποτελεσματικά. Η νέα γνώση μάς οδηγεί με σταθερά βήματα στην ουσιαστική αντιμετώπιση. Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών έχει υιοθετήσει καινοτόμα πρωτοκόλλα θεραπείας που έχουν λειτουργήσει, ακόμη και σε χρόνιους ασθενείς. Σ’ αυτή την ημερίδα, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας διατροφικών διαταραχών σάς προσκαλούμε να μάθετε την αλήθεια και να βιώσετε έστω και φευγαλέα πώς είναι να περπατάς μόνη με κλειστά τα μάτια ανάμεσα στις συμπληγάδες και τις σειρήνες της διατροφικής διαταραχής, δίνοντας λόγο και βήμα στους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.
Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Την ημερίδα με τίτλο «Αλήθεια…ξέρεις;» συντονίζει η Ελένη Δασκαλάκη, συγγραφέας, αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Shape/ συντάκτρια υγείας στα Shape.gr και Capital.gr.
Ευχαριστούμε θερμά το Μητροπολιτικό Κολέγιο για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

11.10 -11.20: Χαιρετισμός της υπεύθυνης του προγράμματος Διατροφολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Σταυρούλας Στούπη PhD.

11.20-12.10: «Γνωρίζετε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών;», Μαρία Τσιάκα PhDc, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

12.10 -12.45: «Το πριν και το μετά, μια διαδρομή με φως στο τούνελ». Μαρτυρία ασθενούς και γονιού.

12.45- 13.00: Διάλειμμα

13.00-14.00: «Ποια είναι βάση για την έναρξη της θεραπείας των διατροφικών διαταραχών στο σήμερα;», Αγγελική Ζορμπαλά ΜSc, Ψυχολόγος , συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

14.00-14.30: «Τι πιστεύετε ότι τρώει μια ασθενής στην αρχή της θεραπείας;», Αλεξία Κατσαρού PhD, Διαιτολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

14.30- 15.00: Διάλειμμα

15.00-15.30: «Αλήθεια, ξέρετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας;», Κώστας Μπλέτσος, ΜSc, Ψυχολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

15.30 -16.00: «Πώς έφτασα στην μέση της διαδρομής». Μαρτυρία ασθενούς και γονιού

16.00-16.30: «Πώς πιστεύετε ότι εξελίσσεται η σχέση με την τροφή κατά τη διάρκεια της
θεραπείας;», Ειρήνη Λυκουρέση ΜSc , Διαιτολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

16.30-17.15: «Πότε πιστεύετε ότι η θεραπεία ολοκληρώνεται;», Μαρία Τσιάκα PhDc, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

17.15-17.30: Διάλειμμα

17.30-18.00: «Πώς έφτασα στο τέλος της διαδρομής»- Μαρτυρία ασθενούς και κολλητής.

18.00-19.00: Ερωτήσεις -Συμπεράσματα -Κλείσιμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου