Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

« Η Φάρμα του Διαδικτύου ». Η βραβευμένη παιδική παράσταση στην Ευρώπη έρχεται στο θέατρο Πάρκου Τρίτση

Η Θεατρική Ομάδα Χιλιοδέντρι παρουσιάζει την «Φάρμα του Διαδικτύου» στις 25 Ιουνίου στο θέατρο Πάρκου Αντώνη Τρίτση, στο Ίλιον, στις 21:00 μ.μ. σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης ΦΑΕΘΩΝ και τους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων-Καματερού  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για παιδιά 4-12 ετών. Διάρκεια 60΄.

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» -μια πρωτοποριακή παράσταση - με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό εκπαιδεύει τους μικρούς θεατές να αναγνωρίζουν και να προστατεύονται από τους «λύκους» του διαδικτύου. Τα παιδιά μαθαίνουν να θωρακίζονται απέναντι σε κινδύνους όπως: λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, αποκάλυψη στοιχείων, συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, ρατσισμός.

Το 2016 το έργο βραβεύτηκε - μοναδικό από την Ελλάδα - σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο  καθώς συμπεριλήφθηκε στην ειδική πανευρωπαϊκή έκδοση του ιδρύματος Evens για τον Ψηφιακό αλφαβητισμό στην Ευρώπη.

Την παράσταση έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 45.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης πορείας της, η «Η Φάρμα του Διαδικτύου» συνεργάστηκε με δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως με την Google Ελλάδος, Περιφέρειες, Δήμους, Κέντρα Πρόληψης - ΟΚΑΝΑ, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ , την Αρχιεπισκοπή Αθηνών κι επίσης αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας  εκστρατείας  ενημέρωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Υπόθεση:
Σε μία φάρμα ζουν δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη μαζί με το σκύλο τους τον Ηρακλή.  Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες σερφάροντας στο internet και συχνά πέφτουν σε παγίδες. Ο νέος διαδικτυακός φίλος της Τούλας της κοτούλας είναι όντως αυτός που λέει; Ο Ρούντυ και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια στάθηκαν τόσο τυχερά και κέρδισαν δώρα; Τελικά οι άσπρες ή οι μαύρες χήνες είναι καλύτερες; Τα παιδιά της φάρμας με τη βοήθεια της σοφής κουκουβάγιας θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα ζώα;

Ταυτότητα παράστασης:
Διασκευή-σκηνοθεσία: Σοφία Τσινάρη
Παίζουν: Άννα Πορφύρη, Ελευθερία Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Γαβρέλας

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
Η θεατρική ομάδα «ΧΙΛΙΟΔΕΝΤΡΙ»  απέκτησε σε χρόνο- ρεκόρ  ,σε 5 μόλις χρόνια ,μεγάλη απήχηση σε όλη  την Ελλάδα, εργάζεται με πίστη  για ένα θέατρο για παιδιά, έρευνας και υψηλών απαιτήσεων, ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση. Η ομάδα αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες του θεάτρου που έχουν συμμετάσχει σε βραβευμένες παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου, του  Κρατικού  Β. Ελλάδος  και άλλων ιδιωτικών θιάσων.  Η σκηνοθέτης  Σοφία Τσινάρη υπήρξε βασικό μέλος του πυρήνα της Πειραματικής σκηνής του Εθνικού θεάτρου με το Στάθη  Λιβαθινό, σημερινό καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού θεάτρου.
Η μακρόχρονη θητεία μας στο χώρο του θεάτρου, μας οδηγεί  να εργαζόμαστε ακούραστα για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες ενός σύγχρονου και απαιτητικού κοινού. Ενός κοινού που αναζητά προσεγμένες παραστάσεις  για τα παιδιά του. Παραστάσεις που ενώ ψυχαγωγούν, ταυτόχρονα διαμορφώνουν τα αισθητικά και άλλα κριτήρια.

Η  «ΦΑΡΜΑ» με εργαλείο το χιούμορ, μέσα από  πρωτότυπους σκηνικούς κώδικες, ανταποκρίνεται στη  μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση που έχουν τα παιδιά από πολλή  μικρή ηλικία-καθώς και οι γονείς τους. Εξετάζει με κωμικό και τρυφερό τρόπο, χωρίς διδακτισμό γνώριμες καταστάσεις από την καθημερινότητα των παιδιών μπροστά στην οθόνη του Διαδικτύου.
Η συγκεκριμένη παράσταση  έχει στόχο να μυήσει τα παιδιά στους βασικούς κανόνες του διαδικτύου από μικρή ηλικία και ταυτόχρονα να ενισχύσει τον αναγκαίο και ενεργό ρόλο των μεγάλων (γονιών –δασκάλων), ώστε να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους σε μια ηθική και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

Με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό οι μικροί θεατές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να θωρακίζονται απέναντι σε κινδύνους όπως: λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, αποκάλυψη στοιχείων, συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, ρατσισμός.

«Η Φάρμα του Διαδικτύου» βραβεύτηκε ως μοναδικό έργο από την Ελλάδα στην ειδική έκδοση “Media  Literacy in Europe: Inspiring ways to involve parents" (Ψηφιακός αλφαβητισμός στην Ευρώπη: έργα που εμπνέουν τη συμμετοχή των γονέων) του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος EvensFoundation(https://issuu.com/evensfoundation/docs/medialiteracymagazine_issuu), μαζί με άλλα 11 εξέχοντα έργα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

…ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ…
«Η ΦΑΡΜΑ» είχε τεράστια απήχηση όπου κι αν παίχτηκε καθώς διασκέδασε και καθήλωσε πλήθος κόσμου  σε όλη την Ελλάδα.
Είναι η  μοναδική παράσταση που συνεργάζεται  με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου «SAFERINTERNET.GR», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. «Η ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ»  αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός Πανελλήνιας εκστρατείας  ενημέρωσης σε πολλές ελληνικές πόλεις  σε συνεργασία με πολλούς δημόσιους   φορείς , όπως Περιφέρειες, Δήμοι, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών  Γονέων ,Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, ΟΚΑΝΑ- Κέντρα Πρόληψης (Νομού Κυκλάδων, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Φλώρινας, Αργολίδας, Ευρυτανίας, Ηλείας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Αχαΐας, Μοσχάτου-Καλλιθέας-Ταύρου, Αργυρούπολης, Αγίας Παρασκευής, Αλίμου, Γλυφάδας, Ιλίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων, Καματερού),  αλλά ιδιωτικούς φορείς όπως η GOOGLE Ελλάδος, η οποία για πρώτη φορά παγκοσμίως στήριξε παιδική παράσταση  σε 12  πόλεις από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη.

Συνεργάστηκε με το «Χαμόγελο του παιδιού» στα πλαίσια του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»(το 1ο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης εκπαίδευσης και τεχνολογίας) , υπό την αιγίδα του Υπουργείου.
Η ‘’Φάρμα’’ παρουσιάζεται για 5η χρονιά στο  Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, δράση, που αποδείχθηκε από τις πιο επιτυχημένες του.

«Η ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ» βοηθάει τους μικρούς αλλά και μεγάλους θεατές, να ανακαλύψουν ένα δημιουργικό και ασφαλές Διαδίκτυο.  Αναπάντεχο κέρδος είναι το γεγονός, ότι πολλά παιδιά βρίσκουν το θάρρος να εξομολογηθούν προσωπικές τους διαδικτυακές περιπέτειες, στις συζητήσεις που ακολουθούν μετά την παράσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου